ДРАМА НА КАМП НОУ! Бог Меси и Суарес качиха Барса на бързия експрес към финала (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ливърпул на колене след 0:3, Салах с пропуска на годината

ДРАМА НА КАМП НОУ! Бог Меси и Суарес качиха Барса на бързия експрес към финала (ВИДЕО+СНИМКИ)

Барселона стигна до класическа победа с 3:0 в първия полуфинален сблъсък с Ливърпул от Шампионската лига.

Така каталунците нанесоха първо поражение на своя гост от 19 мача насам и останаха непобедени в 23 двубоя, както и в рекордните 32 срещи на своя територия в турнира.

Наставникът на домакините, осигурили си предсрочно титлата в Испания през уикенда, направи три промени в стартовия състав, спрямо успеха над Леванте.

Ернесто Валверде заложи на най-опитния титулярен тим на Барселона в Шампионската лига, със средна възраст от 29 години и 210 дни, като пусна на терена Лионел Меси, Серхи Роберто и Серхио Бускетс за сметка на Нелсон Семедо, Усман Дембеле и Артур. 

Неговият колега Юрген Клоп пък направи четири рокади от разгрома над Хъдърсфийлд с 5:0, гласувайки доверие на Жоел Матип, Джеймс Милнър, Фабиньо и Джо Гомес.

Последният започна като титуляр за първи път от декември насам и имаше тежката задача да се справя с Лионел Меси, който е водещ голмайстор в Шампионската лига през сезона и се разписа на два пъти в сряда вечер.

Гениалният Лео вече има дузина голове на сметката си в тазгодишното издание на турнира, макар да нямаше такъв срещу Ливърпул в кариерата си, а и общо 26 в 33 срещи с английски съперници.

Аржентинският маестро изведе с капитанската лента Барселона за юбилеен стотен път в деня, в който преди точно 14 години реализира за първи път с екипа на каталунците, а сега достигна невероятната кота от 600!

Феновете на домакините пък създадоха неповторима атмосфера на „Ноу Камп“ и техните любимци започнаха срещата по-добре. 

След само 181 секунди игра Иван Ракитич бе изведен в наказателното поле, ала от ъгъла на вратарското реши да подава, вместо да стреля, и Жоел Матип го блокира. 

Малко след последвалия корнер действията се пренесоха пред другата врата. Садио Мане падна в пеналта, но твърде лесно и дузпа не бе отсъдена.

В 13-ата минута и домакините имаха претенции за такава, след като Матип игра с ръка в наказателното поле, но в крайна сметка реферите прецениха, че няма основание за наказателен удар.

Не след дълго Наби Кейта получи травма и в средата на първото полувреме бе заменен от Джордан Хендерсън.

Скоро след това падна и първото попадение в дългоочаквания полуфинален сблъсък.

В 26-ата минута Жорди Алба изведе отлично Луис Суарес в наказателното поле, а уругваецът от движение наказа бившия си тим, реализирайки гол №500 за Барселона в Шампионската лига и свой дебютен такъв в турнира през сезона.

Любопитното е, че за последно нападателят вкара в надпреварата през месец април на миналата година, когато се разписа отново във вратата на Алисон, който тогава пазеше за Рома. 

Отговорът на Ливърпул дойде в 35-ата минута, когато Мохамед Салах изведе Мане сам срещу вратаря, но ударът от движение на сенегалеца мина високо над целта.

Така Барселона се оттегли на почивка с минимален аванс в резултата, но веднага след паузата Ливърпул можеше да изравни.

Отпразнувалият ден по-рано своя 27-ми рожден ден вратар Марк-Андре тер Щеген обаче направи две поредни ключови спасявания и опази преднината на домакините.

В 59-ата минута Мо Салах показа класа и подаде към Вайнладум, който пропусна за Джеймс Милнър, но той прати топката точно в ръцете на стража от точката за изпълнение на дузпа.

Треньорът на домакините отговори с дефанзивна смяна и замени бившия играч на мърсисайдци Фелипе Коутиньо с Нелсон Семедо.

Това даде резултат, защото Барселона започна да се справя по-добре с набезите на гостите и да осъществява мълниеносни контраатаки.

При една такава, в 75-ата минута, Луис Суарес прати топката в гредата, а за притичалия Меси остана най-лесното и той безпроблемно я насочи в мрежата на Алисон, за да даде аванс от две попадения на Барселона.

Малко по-късно отново Меси оформи класиката. В 82-ата минута той реализира своя гол №600 за каталунците с перфектно изпълнение на свободен удар – 3:0.

Секунди след това Ливърпул трябваше да вкара почетно попадение, ала Мохамед Салах направи невероятен пропуск, улучвайки страничната греда на опразнената врата от непосредствена близост.

След това домакините можеха да вкарат и четвърти гол, но резервата Дембеле пропусна на два пъти. Въпреки това, Барса взе комфортен аванс преди реванша, който е след седмица на „Анфийлд“. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:


БАРСЕЛОНА: Тер Щеген, Пике, Ленгле, Жорди Алба, Серхи Роберто, Видал, Ракитич, Бускетс, Коутиньо, Меси, Суарес;
Резерви: Силесен, Семедо, Артур, Малком, Юмтити, Алена, Дембеле;

ЛИВЪРПУЛ: Алисoн, Гомес, Матип, Ван Дайк, Робертсън, Фабиньо, Милнър, Вайналдум, Кейта, Мане, Салах;
Резерви: Миньоле, Ловрен, Фирмино, Хендерсън, Шакири, Александър-Арнолд, Ориги;

БАРСЕЛОНА - ЛИВЪРПУЛ 3:0

1:0 Луис Суарес 26
2:0 Лионел Меси 75
3:0 Лионел Меси 82
Халф на Челси претърпя успешна операция

Вижте подробности

Клоп отписа титлата: Ливърпул трябва да преоткрие себе си

Вижте какво каза треньорът

Луис Енрике: ПСЖ е във великолепен момент

Вижте какво каза треньорът на парижани

Коул Палмър се връща за Челси

Вижте какво каза треньорът Маурисио Почетино

Шведският футбол отказа да въведе VAR

Вижте подробности

Търсенето на треньор не може да разсея Байерн преди мачовете с Реал М, смята Тухел

Вижте какво каза треньорът на баварците

Клоп одобри евентуалния си наследник

Немският специалист похвали работата на Арне Слод във Фейенорд

Обрат: Феновете на Байерн Мюнхен с петиция за оставането на Тухел

Привържениците не са убедени от слуховете за назначаването на Ралф Рангник

ОФИЦИАЛНО: Айнтрахт откупи нападател от ПСЖ

Екитике ще струва на немския тим 16 милиона евро

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки