Показаха писмото на FIA до Министерството на спорта

Председателят на АФБ Камен Михайлов увери клубовете, че ще изпълни вече приетия календар за всички дисциплини

Показаха писмото на FIA до Министерството на спорта

Получилата лиценз от Министерството на спорта преди месец Автомобилна федерация на България (АФБ) представи пред медиите писмото на FIA към ведомството, на база на което бе отнето правото на БФАС да упражнява спортна дейност. Също така председателят на АФБ Камен Михайлов увери всички клубове, че признава и ще валидира платен лиценз към БФАС преди 19 април 2019 и ще изпълни вече приетия календар за всички дисциплини. 

 
„Показваме писмото на Жан Тод, също така и друго с поздравленията му във връзка с провеждането на 50-ото рали „България“. Пътят ни оттук нататък е връщането на състезанието в европейския рали шампионат и затопляне на отношенията със съседните федерации“, обяви Михайлов. 
 
В момента към АФБ има 43 лицензирани клуба. Също така АФБ апелира пилотите и клубовете да не се поддават на провокация от страна на БФАС във връзка с предстоящото планинско в Сливен. „Въпреки че обещаха да не пречат и да помагат на спорта хората от БФАС саботират състезания“, обяви Михайлов.  
 
Във връзка с протеста на група пилоти, който се организира днес пред министерството на спорта против решението на спортното министерство да даде лиценза на АФБ и да го отнеме от БФАС Михайлов сподели: „Тази група протестира срещу прилагането на закона. Имат право на това. Мога само да кажа, че някои хора в БФАС не умеят да губят и не могат да живеят с това, че вече не са на власт“.
 
До ситуацията се стигна, след като носителят на правата за провеждане на състезания от FIA – СБА, оттегли подкрепата си от БФАС след продължила една година вътрешна битка в БФАС. Общото събрание избра през април 2018 г. нов председател на БФАС – Калоян Станчев, който трябваше да смени Владимир Илиев на поста, но веднага това бе оспорвано от шест клуба. Калоян Станчев така и не встъпи на поста си, а в момента е част от ръководството на АФБ. „Всички видяха какво се случи след избора. Дори бе извадена от спорта дисциплината, която ме подкрепяше. Аз може би съм най-потърпевш от всички случило се, но виждам в лицето на новата федерация хора, които ще работят за спорта“, обясни Станчев.
 
За това какво всъщност се е случило през последните години коментира Емил Панчев, председател на СБА: „Още през 2017 г. на БФАС им бе отнето правото да водят кореспонденция с FIA заради продължително уронване на престижа на СБА пред FIA. След това каних страните да се сдобрят, предложих им да изберат нов управителен съвет с хора от двете страни, това не се случи. Имаше разговори за включване на рали „България“ в европейския шампионат, дори бе договорено, но това нямаше как да стане в резултат на всички проблеми вътре. Затова се стигна до образуването на нова федерация. Само ще припомня какво се случи във федерацията по картинг преди 7 години – подобен иск в съда след избор на председател, дори от същи хора от клубовете, които оспориха избора в БАФС. Цели 7 години се водиха дела в съда, докато се реши спора, но вече няма картинг федерация, всичко е провалено. Ето това щеше да се случи с автомобилната федерация, ако не бяхме реагирали.“  
Хакинен сравни Формула 1 с тенис

На корта Хамилтън би имал предимство, смята бившият пилот

Себастиен Ожие спечели осма титла във WRC след триумф в Рали Монца (ВИДЕО)

Французинът имаше сериозен късмет, след като още в първата отсечка докосна един от бетонните блокове на множеството шикани по виражите на „Монца“

Евънс с минимален аванс пред Ожие на Рали Монца (ВИДЕО)

Трети след първите седем отсечки се движи Тиери Нювил

Автомобилна федерация на България отговори ударно на ММС

Вижте истината, с подпис и печат…

Нювил води със 7 десети на Еванс в Каталуня (ВИДЕО)

Състезанието приключи за Такамото Кацута, който блъсна своя Yaris в крайпътна мантинела

Мартин Чой: Не очаквах подиума, но съм много щастлив и още ме държат емоциите

Българинът отчете най-успешния сезон в кариерата си

Спортът и мачовете по телевизията днес

Вижте неделната програма

ОБЗОР: След първия ден на рали „Стари Столици“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мартин Сурилов и Здравко Здравков над всички след 4-те отсечки в събота

27 екипажа са заявили участие на рали "Стари столици"

Последният кръг от националния шампионат ще се състои на 9 и 10 октомври

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки