Инсталирай - Novsport Alert

ЕВРОПА

Манчестър Юнайтед
Ливърпул
Арсенал
Челси
Интер
Милан
Ювентус
Рома
Реал Мадрид
Барселона
Атлетико Мадрид
Байерн Мюнхен
Манчестър Сити
ПCЖ
Лацио
Борусия Д

Анкета

Ще се класира ли Левски за Европа?

Ще се класира ли Левски за Европа?


Реклама

Facebook

15 август 2019 11:38 


Андрей Желязков: Ходете на стадиона, Левски ще се оправи

 

Бившият спортен ди­ректор на Левски Андрей Желязков даде интервю пред "Тема Спорт". В него той говори за играта на сините, решенията на Петър Хубчев, настроени­ята сред феновете, Люп­ко Петрович - с когото се засякоха за кратко при последния си престой на "Герена", както и за неща­та, които му правят най-голямо впечатление в първенството

Г-н Желязков, изненадва ли ви с нещо до момента първен­ството?
- Най-много до момента ме изненадва съдийството, тъй като е доста променено спря­мо година-две-три. И то в поло­жителен смисъл. Ръководители­те трябва просто да бъдат по-реалисти и когато не им се по­мага, да не нападат и атакуват реферите. Другото положител­но е, че шампионатът става интересен. Ако ЦСКА и Левски бяха победили през уикенда... Най-класните попълнения в мо­мента са в Лудогорец и би тряб­вало да очакваме, че този от­бор отново ще върви напред, въпреки че ако влезе в групите на Лига Европа, ще има тежък график и това може да доведе до колебания.

Това може да даде допълни­телни шансове на ЦСКА и Левс­ки в битката с Лудогорец

- Зависи, ЦСКА не е за отпис­ване срещу Заря, въпреки че ре­зултатът от първия мач в Со­фия не е много обнадеждаващ. Те спокойно можеше да спече­лят домакинството си.

Изненадва ли ви Левски с представянето си?

- Следя им всички мачове, хо­дя на стадиона, защото дълги години съм бил ръководител и не ми е безразлично. Интересно ми е да гледам как се развиват, изобщо клуба. Някои казват, че една птичка пролет не прави. Но се видя какво стана след про­дажбата на Мариани и контузи­ята на Тиам. Това са две важни фигури в халфовата линия и ко­гато излязоха, веднага се почув­ства. Затова ни най-малко трябва да обвиняваме треньо­ра за резултатите. Не защита­вам Петър Хубчев, не съм му ад­вокат. Но в момента, който и да дойде, материалът, с който ще разполага, не е толкова добър, че да се очакват чудеса. Прави ми впечатление друго -има ли комуникация между зве­ното на скаутите, Павел Колев, Ивайло Петков? Дали са едно общо, това ме притеснява.

Не се ли създадоха нереални очаквания към Левски след две­те победи над Ружомберок? След толкова години страда­ния публиката сякаш изпада вече в еуфория от прекалено малко?
- Така трябва да е. Но някой трябва да обедини публиката на Левски. Много неприятно впечатление правят двете агитки - едните отляво, други­те вдясно. Те си подкрепят от­бора, но нещо не е наред. Много по-силни ще са, ако са заедно. Не трябва да е така. Някой ще ка­же, че това не оказва влияние. Как да не оказва? Когато са раз­делени родителите, това оказ­ва ли влияние на децата? Колко­то до играта - отборът беше подготвен, тръгна добре. Има футболисти с опит, нещо друго липсва. Аз също обичам опитни играчи, учил съм се от най-голе­мия - Йохан Кройф, винаги съм взимал примери от него. Той казваше, че годините, килогра­мите, ръстът - тези неща ня­мат значение, а единствено има показаното на игрището.

Какво общо намирате меж­ду загубите от АЕК Ларнака (0:4) и Берое (1:3) на "Герена", кое е притеснителното за Левски?
- Това са много различни дву­бои. Реваншът с кипърците бе предрешен. Колкото до мача с Берое - още като погледнах със­тава, ми стана ясно. Но какво да критикуваме Хубчев, кого да сложи? Казваме, че Деян Иванов не е играл много време, Рейш се контузи на загрявката, Каргас е болен, Ейолфсон не е готов...

Треньорът бе критикуван повече за това, че мени пози­циите на играчите - например Станислав Иванов игра зад на­падателя, а не на крилото?

- Моето мнение за Стаси е, че не е типично дясно крило. Да, той прави хубави неща, когато излезе по фланга и топката му е подадена в дълбочина, а той я поеме на скорост. А не когато му я дадат на крак и след това трябва да преодолява против- ник - почти не се сещам за такъв негов пробив. Мисля, че Хубчев има право да го премести. Иванов трябва да е свободен, да може да използва целия фронт на атаката. Важното е, че върви нагоре, има доста голя­мо израстване.

Казахте, че Хубчев не бива да се съди. Коментира се, че той е започнал да играе прека­лено офанзивно, за да избяга от етикета, че е дефанзивен треньор. Може ли да се каже подобно нещо?

- Защо се разсъждава така? Нека вземем първия двубой на Левски за сезона срещу Ружомбе­рок - с колко дефанзивни халфове бе на терена в Словакия? Игра­ха Тиам, Райнов и Юруков. Побе­ди ли? Какво казахме тогава - дефанзивен или офанзивен беше. В крайна сметка всичко се оп­ределя от резултатите, а не с колко дефанзивни футболисти си бил на терена. Тогава Левски игра добре, след това част от състезателите се контузиха, а Мариани беше продаден. Тоест, всичко се промени. Все пак Левс­ки не разполага с играчи от ви­сока европейска класа и Хубчев само да влезе в съблекалнята да им каже кой с какъв номер да иг­рае, тоест каква позиция да за­еме.

В първия ви престой на "Ге­рена" като директор имаше твърдения, че и Георги Васи­лев е бил дефанзивен треньор, а тогава отборът мачкаше наред с големи резултати...
- Спомням си много добре. Да­же в един момент, когато Нас­ко Сираков напусна, ние играех­ме без централен нападател. Боримиров, Илиан Илиев, Нико­лай Тодоров-Кайзера и Мъри Стоилов се нагърбваха с тази задача, а биехме с по 5-6 гола. Чертата се тегли накрая, има време за сегашния тим. Сигурен съм, че и Хубчев знае кого да взе­ме, но дали клубът има тази въз­можност? Бих препоръчал на хората да ходят на стадиона, Левски ще се оправи.

Като холандски възпита­ник, какво е мнението ви за Найджъл Роберта?
- Повечето чужденци дой­доха късничко. В първия си мач в първенството влезе като резерва и вкара решаващ гол срещу Царско село. Всичко е въпрос на избистряне на със­тава и виждане в кой двубой на кого да заложиш и къде той да е най-полезен, на тактика. Той е млад и не трябва да бъ­де отписван. Лошото е, че в Левски много дълго време ча­каха - този ще дойде, онзи очакваме, другият ще е ска­ут, а третият спортно-технически директор. Сега е мо­ментът нещата да се правят за зимата, а не още да се сгло­бява отбор. Да, собственост­та се смени много бавно - ще дойдат ли новите, няма ли. Но след като има финансова стабилност, трябваше да се действа по-бързо. Промените закъсняха.

Как се приема чужд човек на "Герена" като Ивайло Петков? Какъв съвет бихте дали, след като сте извървели същия път?
- Имах голямо доверие от то­гавашния президент Томас Лафчис, за което му благодаря. Пос­ле имахме малки спречквания, но те не са били лични, а в име­то на отбора. Лафчис ми беше оставил почти всичко и си прокарвах вижданията. Бяха се заг­нездили стари играчи, а Левски не вървеше. Те искаха да кома ндват треньора и ръководите­лите. Това го изчистихме бързо. Знаете все пак от кого съм се учил - Кройф. Това много ми по­могна. Като напуснахме с Томас, Левски нямаше задължения, а имаше да получава транш от 700 хиляди марки за трансфер на Владимир Иванов-Фугата. футболът си е футбол, но и биз­нес. Почти нямахме играч, кого­то да вземем за 500 хиляди, а да го трансферираме за 50. Ивайло трябва да си отстоява позици­ите.

Точно от такива сделки Левски бе стигнал до ръба на фалита...
- Затова се гледат финанси­те. Не може само да търсиш "Чичко паричко" да спасява клуба. Това няма как да продължава безкрайно. Този, който съумее да докара Левски на нулата и отборът да участва в евротурнирите - това е добър ръко­водител. Към това трябва да се стремят новите, защото Левски не може постоянно да бъде спасяван от някого.

С трансфер на Тодор Неделев може ли Левски да се превърне в реален претен­дент за титлата?
- Да. На това момче Господ му е дал талант. Надраснал е Ботев, никой няма право да му се сърди дори и да напусне. Пре­ди време му взеха 5 милиона ле­ва, сега ако вкара в касата още 2 - трябва паметник да му направят. Ще излезе друг от там, школата работи. Ето - Шопов и Добрев вървят добре.

Очаквахте ли Люпко Пет­рович толкова бързо да вдиг­не ЦСКА откъм резултати, след като бе обявен за трень­ор?
- Като резултати - да, като игра няма голяма разлика. Но футболистите му имат рес­пект, той е огромно име. Има си тактика, спазва си я. Веднага разбрах защо пусна Фабрини срещу Лудогорец - само той мо­жеше да изведе някой в дълбочи­на. И това се случи в края, но Тиаго пропусна.. С едно решение Люпко печелеше мача. Бяхме заедно в Левски. Мен ме освободиха, че съм на възраст. Малко се учудих, че същото стана и с него, а ние бяхме 4 точки пред Лудогорец. Навежда ме на мисълта, че някой не иска­ше Левски да върви напред. Поч­наха да се обаждат някои хора от азиатските страни - че от­борът играел неефективно, че трябва да бие с 5:0. Откакто започнаха да ходят по офисите в хотел "Радисън", се случиха и тези неща...

Реклама

Коментари

Секция "Коментари" е предоставена за мнения и коментари от читателите на novsport.com. Препоръчителна минимална възрастова граница 18 години.
Novsport.com не носи отговорност за съдържанието на тази секция. Посетителите използват и четат раздела на своя отговорност.

Bookmark and Share

......
Изпратено от Анонимен на 16 август 2019 10:22. |
...НЕ беше ли славист,фурнажииска лопато....
...
Изпратено от Анонимен на 15 август 2019 16:25. |
Ако Андрей Желязков отиде на ресторант, и си поръча свинска пържола с бутилка Каберне Совиньон, а вместо тях му сервират лист хванала маруля и кана чешмяна вода,но го накарат да си заплати за поръчаното и му поискат бакшиш,дали повече ще стъпи в този ресторант?
...
Изпратено от Анонимен на 15 август 2019 16:06. |
Този наистина ли си мисли,че има мазохисти които да ходят по стадионите които да гледат постоянно как любимият им отбор непрекъснато пада? Кой е луд да се товари непрекъснато с отрицателни емоции? То е все едно всеки път като отидеш на ресторант, вместо да ти поднесат поръчката,да ти вземат парите , да ти теглят една гора бой и да те пратят да си ходиш гладен и жаден в къщи! В момента на Герена ходи шепа платена агитка , която да си вземе безплатната доза дрога и алкохол,а не за да гледа футбол. Не ви ли прави впечатление,че от огромните развяващи се знамена и от разните димки и други пушилки тези агитки дори и да искат не могат да видят какво се случва на терена? За какво тогава ходят на мач,след като сами не го гледат? Като искат да вдигат пупушилки,да вървят из джендемите и да го правят. КОЙ им дава пари на тези агитки за тези им ,,хореографии' с които пречат на футболистите да играят футбол и на истинските запалянковци да го гледат? Или така е по - изгодно на собственика на Левски. Като няма футбол,поне да има пушилки,за да не се вижда,че някакви индивиди разнасят спортни екипи по терена?
да
Изпратено от анонимен на 18 август 2019 17:50. |
Абсолютно вярно
...
Изпратено от Анонимен на 15 август 2019 15:12. |
Първо си платете 35 милиона лева и тогава ще говорим за оправяне !!!!ш

 

Още от Интервютa

Още от Интервютa

Актуално

18:30 Днес Етър - Витоша
20:45 Днес Царско село - Черно море
20:00 Днес Шефилд - Тотнъм
20:30 Днес Реал Сосиедад - Еспаньол
20:30 Днес Ейбар - Осасуна
20:30 Днес Аталанта - Наполи
22:15 Днес Манчестър Сити - Ливърпул
22:45 Днес Рома - Удинезе
23:09 Днес Реал (М) - Хетафе

Реклама

Видео

Взеха решение в ЦСКА след срещата на феновете с Гриша Ганчев Павел Колев след събранието на Управителния съвет. Новини от БФС
Взеха решение в ЦСКА след срещата на феновете с Гриша Ганчев
Павел Колев след събранието на Управителния съвет.
Новини от БФС

Резултати на живо

Всички мачове Още РЕЗУЛТАТИ

Футболни Прогнози

Любопитно

Тити празнува Купата с Крушарски (СНИМКИ) Футболистите на Лудогорец ще облекат уникален ретро екип за 75-годишния юбилей на отбора Желан от ЦСКА, блокиран в Гвинея
Тити празнува Купата с Крушарски (СНИМКИ)
Футболистите на Лудогорец ще облекат уникален ретро екип за 75-годишния юбилей на отбора
Желан от ЦСКА, блокиран в Гвинея

Реклама

Фото Галерия

ЦСКА – Левски 3:3 Левски на полуфинал след драма с дузпи срещу Лудогорец Левски загуби с 1:2 от Славия
ЦСКА – Левски 3:3
Левски на полуфинал след драма с дузпи срещу Лудогорец
Левски загуби с 1:2 от Славия

Реклама

Още от деня

Всички новини от деня

Автоновини

Над 10 хиляди теста за Covid-19 преди първия старт във Формула 1 Състезанията във Формула Е се подновяват в Берлин Отмениха рали Нова Зеландия заради коронавируса
Над 10 хиляди теста за Covid-19 преди първия старт във Формула 1
Състезанията във Формула Е се подновяват в Берлин
Отмениха рали Нова Зеландия заради коронавируса