В КИТАЙ: Слагат таван на заплатите във футбола

Футболната федерация иска да подобри финансовото състояние на професионалните клубове

В КИТАЙ: Слагат таван на заплатите във футбола

Китайската футболна федерация разкри в сряда серия от политики, включително таван на заплатите, с надеждата да подобри финансовото състояние на професионалните клубове, предава "Радио Китай".

На среща при закрити врата с инвеститори на клубове от Китайската суперлига (CSL), президентът на асоциацията Чън Сююен е казал, че решението за слагане на таван на заплатите от следващия сезон е взето след дискусия с клубовете.

Предвижда се, всеки играч от Лигата да получава годишно възнаграждение от не повече от 10 милиона юана (1,45 милиона долара) пред данъците, бонусите не са включени. При чуждестранните играчи таванът е определен на 3 милиона евро след данъци.

Чън, който е бивш президент на шанхайския клуб SIPG, се зарече да спре финансовото влошаване на китайските футболни клубове, след като бе избран за шеф на Асоциацията през август.

„Клубовете ни пилеят твърдя много пари, а професионалният футбол не управлява неустойчиво. Ако не предприемем навременни мерки, страхувам се, че той ще се срине", каза още той.

Асоциацията е решила още да ограничи общите разходи на всеки клуб. Всеки от тях ще може да изразходва годишно не повече от 1,1 милиарда юана (159 милиона долара) пот следващия сезон, а средствата за заплати няма да надвишават 60% от общите разходи.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки