Мария Оряшкова: Мечтата ми е медал от олимпиадата

Състезателката вече спечели първия си медал от началото на годината

Мария Оряшкова: Мечтата ми е медал от олимпиадата

Петкратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова мечтае да спечели олимпийска титла по борба. В последните години Оряшкова успешно се състезава и в двата спорта, но както е известно самбото не е олимпийска дисциплина.

"Мечтата ми е медал от олимпиадата. Разбира се, че искам златен, но ако съм на почетната стълбичка също ще бъда щастлива. Олимпийските игри са ми мечта. Това е нещо реално. Ако не беше така, нямаше да се захвана", каза деветкратната европейска шампионка по самбо, която беше наградена за спортист номер 1 на месец ноември.

През ноември Оряшкова спечели петата си световна титла по самбо. Тя заяви, че през 2020 година ще се съсредоточи върху борбата и изцяло ще се подготвя с националния отбор. Състезателката вече участва на едно състезание от началото на годината и спечели първия си медал на международния тепих в борбата. Тя взе бронз при 76-килограмовите на силния турнир "Яшар Догу" в Истанбул.

"Беше много силен турнир. Загубих от световната шампионка Ясемин Адар. Домакините имаха по 4-5 състезатели във всяка категория. Предстоят ми още големи състезания. 2020-а е олимпийска година и започва с хъс на всички спортисти, има голямо напрежение, защото при повечето състезатели е като на живот и смърт", каза още Оряшкова.

След няколко дни тя ще участва на държавното първенство по борба, а след това й предстоят европейско първенство, турнир "Дан Колов-Никола Петров" и много други състезания.

Оряшкова спечели и наградата "Златен пояс" на Националната асоциация на бойните спортове за 2019 година. Тя заслужи приза "Ярка победа" за успеха й на финала на световното първенство по самбо, където се наложи над японката Риу Такахаши с 2:1 точки.

Националната асоциация на бойните спортове за втора поредна година връчи петте си награди "Златен пояс". Останалите четирима отличени са: за най-добър спортист Кристиян Дойчев, европейски шампион и световен вицешампион по карате киокушин; за най-добра спортистка Албена Ситнилска, световна и европейска шампионка по таекуондо ITF и по кикбокс; за треньор на годината Радослав Пенов, шотокан карате-до и за "Вярност в традициите" Петър Драгоев, вицепрезидент на Българската федерация по ушу.

Националната асоциация на бойните спортове обединява 12 вида спорт, в нея членуват 476 клуба от цялата страна и над 40 хиляди спортисти. Само за 2019 година състезателите на асоциацията са спечелили 314 медала само от европейски и световни първенства във всички възрастови групи.

Европейското по бокс в Белград започна с български победи

Един успех дели Рами Киуан от медал, Радослав Росенов с летящ старт

Радослав Росенов и Рами Киуан откриват българското участие на Европейското по бокс

Вижте подробности

Чакането свърши – вижте пълната бойна карта на SENSHI 21

Бойната карта на SENSHI 21 включва 14 силни двубоя с 28 мощни атлети от 17 страни

Стойка Кръстева: Развиваме се в правилна посока

Доволни и заредени с оптимизъм се прибраха от Европейското първенство за младежи и девойки в Пореч българските национали по бокс

Уайлдър: Ще разбия главата на Жан, а после идва ред на Джошуа

Американецът е оптимист

Голяма победа за Петко Петков в Рим, спечели престижно състезание

Родният футболист трупа успехи в бразилското жиужицу

Българин стана европейски шампион по бокс

Викторио Илиев триумфира при младежите в Хърватия

Страхотно! Отвори се нов шанс за български медал на Олимпийските игри

Натурализирахме световна звезда

Трима българи на финал на Европейското по бокс за младежи

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки