Петко Маринов: Бях оптимист, но ми се струва все по-малко вероятно да продължим

Стискам палци и пожелавам на всички, треньори, играчи, спонсори да оцелеем и да сме заедно и обединени да възстановим баскетбола

Петко Маринов: Бях оптимист, но ми се струва все по-малко вероятно да продължим

 

 
Легендата на българския баскетбол Петко Маринов сподели, че е бил оптимист за продължаването на първенството в НБЛ по време на срещата на клубовете миналата седмица, но сега вече нещата не му изглеждат толкова добре.
 
 
 
Той изчаква развитието на ситуацията в Правец и призна пред BGbasket.com, че момчетата от неговия Академик София му липсват много.
 
 
 
Маринов също отвори темата за чужденците в НБЛ и е категоричен, че ще иска техният брой още да се намали, когато баскетболът отново се поднови.
 
 
"Аз искам да се изчака. Казах и на тях на срещата миналата седмица - да не се самоубиваме. Ако държавата каже, че е невъзможно, разбира се, че няма да се играе, но не ние сами да си прекъснем спорта за 7-8 месеца. Не съм убеден, ако за толкова дълъг период спрем, как ще се върнем после към нормален ход, как ще върнем публиката, спонсорите. Аз бях оптимист, но в последните дни, въпреки мерките на държавата, които одобрявам, не ми се струва вероятно. По скоро нямаме шанс да започнем до юни. А трябват поне 3-4 седмици за елементарна подготовка на състезателите. Ние в Академик ще бъдем готови, ако има как да се поднови," коментира темата Маринов.
 
 
"Засега трябва да спазваме дисциплината, дано всичко да се оправи. Но може би наистина няма да може да завърши първенството. В такава ситуация може да се съберем малко по-рано за следващия сезон. Дано да сме живи и здрави, да оцелеем, ще намерим начин да се справим. Лошото е за треньори, играчи, защото е доста дълъг период, в който може да останат без доходи. При всички положения трябва да се помисли за тях," допълни той.
 
 
"Мъчно ми е, че не ги виждам момчетата. Аз съм бил треньор на всички поколения, а тези се случиха много свестни, мога да го кажа. Те израстнаха пред очите ми," сподели един от най-титулованите треньори и играчи в историята ни. "Този проект на Акедемик София мисля, че е едно от най-хубавите неща в последните 15-20 години. Имат страхотни условия, тренират добре, готвят се добре, и резултатите го показват - неслучайно сме пети. Пет момчета имаме в разширения състав на националния отбор, нали това бе основната цел. И ако 5-6 месеца ги лишим от подготовка, работа, приходи, ще е много лошо. Във всички спортове трябва да има взаимна толерантост между ръководство, играчи и треньори. Отношенията са двупосочна улица. Трябва да се направи всичко възможно. Валентин Златев не мисля, че ще се откаже от това хубаво нещо, което правим в Академик. Аз лично ще бъда изключително разочарован, ако това приключи."
 
 
Неговото мнение за евентуално довършване на сезона от първите четири отбора в класирането? "За мен разликата между първите 4 отбора и вторите 6 е много голяма. Важно е за самия спорт, за имиджа му, да се продължи, ако трябва дори само с тези четири отбора. Рилски спортист, са си прави да имат своето виждане, Петър Георгиев има правото като човек, давал толкова години пари за спорта, да решат да не играят. От другата страна - Спартак, Бургас, там имат спонсори, за тях е важно, дори два плейофни мача да имат само, така че и те са в правото си да искат да играят. Но има разлики от 40 точки между отборите от челото и последните."
 
 
И по друга тема, която излезе на повърхността - увеличаване броя на чужденците в НБЛ: "Аз искам да кажа, че трябва да се намали още броят на чужденците. Ние сме печелили само с българи Купа на ФИБА Европа. Трябва да имаме 2-3 чужденци максимум в отбор. Но и българите да трябва да уважат такъв жест, и да спрат да извиват ръцете на клубовете. За какво се борим с толкова чужденци - за Балканската лига?!"
 
 
Петко Маринов засегна и въпроса за уважението и паметта за успехите: "Ще цитирам големия журналист Кеворк Кеворкян, който казваше: Какво стана след промените ли?! Две неща - децата нямат респект към родителите си, а сегашните поколения имат животинско отношение към предишните."
 
 
Накрая, той поиска да предаде на всички баскетболни хора в България едно: "Стискам палци и пожелавам на всички, треньори, играчи, спонсори да оцелеем и да сме заедно и обединени да възстановим баскетбола."
Балкан разби ЦСКА със сериозна разлика в отложен мач от НБЛ

Ботевградчани надвиха противника си с цели 27 точки разлика

Какво реши Общото събрание на баскетболната федерация?

Вижте повече

Нов рекорд за Йокич в НБА

Звездата на Нъгетс вече има над8000 точки, 4000 борби и 3000 асистенции за период от пет години

Резултатите в НБА

Голдън Стейт с важен успех срещу

Васил Христов води Балкан до края на сезона

Той наследява поста от Небойша Кнежевич, който подаде оставка

Без Александър Везенков Сакраменто победи Филаделфия

Вижте подробности

ОБЗОР: Черноморец нанесе втора домакинска загуба на Балкан

Вижте всички резултати и класирането в НБЛ

Антъни Дейвис и Леброн Джеймс изведоха Лос Анджелис Лейкърс до победа

Вижте подробности

ОБЗОР: Сакраменто би Орландо, Везенков не игра

Вижте всички резултати и класиране в НБА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки