Евролигата ще вземе окончателно решение за съдбата на сезона на 24 май

Евролигата ще вземе окончателно решение за съдбата на сезона на 24 май

Евролигата ще вземе окончателно решение за съдбата на сезона на 24 май

Ръководството на баскетболната Евролига ще вземе окончателното решение за подновяване или завършване на сезон 2019/2020 на 24 май, съобщиха от пресслужбата на турнира. Сезонът беше прекъснат на 12 март поради пандемията от коронавирус. Днес се проведе заседание на изпълнителния съвет на акционерите на Евролигата.

Ръководството реши, че определи съдбата на турнира на 24 май. Ако решат да възобновят сезона, от 29 май до 11 юли ще има карантинен срок, след това ще бъде организиран тренировъчен лагер (от 12 до 2 юли), след което от 4 до 26 юли ще се проведат мачовете в Евролигата. В изявлението се посочва, че ако сезонът продължи, останалите мачове от редовния сезон и плейофите могат да се проведат на едно място. Подчертава се, че плейофите могат да се играят във формат на "финална осмица". Останалите мачове от "Еврокъп" (вторият най-силен клубен европейски турнир) също могат да се провеждат в същия град от 4 до 17 юли.

Разработен е и въпросът с договорите на играчите. За пауза в Евролигата изплащането на заплатите е спряно, баскетболистите могат временно да се върнат в родните си градове на своя отговорност, следвайки препоръките на здравните власти. Ако сезонът се поднови, договорите на играчите с изтичащ срок ще бъдат удължени до 31 юли 2020 година, като 85 процента от заплатата по споразумението ще бъде изплатена от клубовете не по-късно от 15 август. В случай, че останалите мачове от сезона не се играят, изтичащите договори на играчите ще се считат за изпълнени. Баскетболистите ще получат 80 процента от заплатата, предвидена за сезон 2019/20.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки