За втора поредна година: "Споделени игри" тази събота на Витоша

"София - евростолица на спорта", ПП Витоша и НСА организират уникален спортен празник на Игликина поляна

За втора поредна година: "Споделени игри" тази събота на Витоша

"София - европейска столица на спорта", Национална спортна академия "Васил Левски" и Природен парк "Витоша" организират на 6 юни (събота) спортен празник на Игликина поляна.

За втора поредна година "Споделените игри" ще покажат, че планината е за всички и заедно можем да бъдем по-толерантни и ангажирани към хората със специални нужди и техните проблеми в съвременното общество.

Тази година традицията се продължава с програма от 12 вида спорт, игри и викторини, в които ще вземат споделено участие хора с увреждания.

В организацията активно се включват Спортен клуб "Вертикален свят" и Сдружение "Паракидс". Целта е по естествен път, чрез спорта да бъдат въвлечени в активни действия и хора с различен вид специални нужди. Наред с това - да се запознаят участниците в отделните спортни дейности с възможностите и спецификите във видовете спорт при занимания на хора с увреждания.

Инициативата има благотворителна цел - да подпомогне кампанията "Витоша - достъпна за всички" и да набере още средства за изграждане на алеи и спортни площадки в планината за хора с физически увреждания.

Ефектът й бе продължен с организирането на фокусиралия огромен интерес филм "Един ден на Витоша" в кино "Люмиер" през юли 2018 година и дебютното издание на спортния фест "НДК - 360" през септември същата година.

В крайна сметка чрез благотворителната кампания бяха събрани над 11 000 лв., които бяха инвестирани в строителството на вече завършените спортни сетове за хора в неравностойно положение на Игликина поляна.

Отделно Фондация "София - европейска столица на спорта" подпомогна кампанията с 10 000 лв. и инициира рехабилитацията на пътя до Игликина поляна за да имат хората имат по-лесен и комфортен достъп за спорт и туризъм до планината.

От първото издание на "Споделени игри" бе заснет филм, който се планираше да бъде презентиран в училищата, но здравната обстановка пренасрочи това за есента. Този учебен 12-минутен клип цели да формира у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората с физически увреждания и техните проблеми в съвременното общество.

Откриването на "Споделени игри 2020" е предвидено за 10.30 часа в събота в местността Игликина поляна, където ще бъдат подготвени 12 сета за различни дисциплини, в които хора с физически увреждания ще получават напътствия и възможност да спортуват.

Събитието цели още социализация и интеграция на хора с увреждания чрез споделени игри в природна среда към възможностите на активният начин на живот чрез спорт. Вече няколко години тече процеса по представяне и утвърждаване на специализиран център "Игликина поляна" в ПП "Витоша" за спорт в планината и благоприятните фактори за въздействие на околната среда върху организма.

Ивет Лалова показа бебето (ВИДЕО)

Родната лекоатлетка бе изписана от болницата

Черно море призовава феновете си да се включат в благотворителна инициатива

За Великден, вижте какво пишат „моряците“

ПРЕКРАСНО! Ивет Лалова стана майка

Роди се Тиаго Колио

Щастливият Стоичков обяви, че ще става дядо за втори път

Малката му дъщеря Христина е бременна, а бебето ще се появи на бял свят през октомври

Скандал с изнасилване разтърси Висшата лига!

Двама футболисти са задържани от полицията

ЦСКА отбеляза Деня на Земята

„Благодарим на всички, които се включиха в нашата кампания и върнаха дрехи за рециклиране“

Райс защити половинката си, тя изтри всичко от мрежата

„Жена ми е любовта на моя живот и за мен няма начин тя да стане по-добра"

Каранга на парти преди Арда – ЦСКА

Вижте подробности

Григор преодоля страховете си и изкара книжка за яки мотори

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки