Формула 1 се завърна с първа тренировка за неделната Гран При на Австрия

Хамилтън и Ботас окупираха върха

Формула 1 се завърна с първа тренировка за неделната Гран При на Австрия

 Голямото чакане свърши и Формула 1 отново е на пистата с първата тренировка за откриването на сезон 2020 тази неделя в Гран При Австрия. Завръщането на отборите в боксовете и пилотите в болидите на пистата „Ред Бул Ринг“ идва след прекъсване за повече от три месеца на шампионата още преди неговия старт през март заради избухналата по целия свят пандемия от коронавирус.

Първи на пистата излезе отборът на Макларън. На пистата преди първата тренировка в Австрия валя дъжд, който обаче спря и асфалтът вече е сух, като всички пилоти изкараха болидите си за първите обиколки този уикенд със сухите гуми на Пирели.

След половин час от началото на сесията класирането бе оглавено от Валтери Ботас от тима на шампионите Мерцедес. Днес дебютира и новата разцветка на германския отбор, който за първи път в своята история ще се състезава с болиди в черно в знак на подкрепа борбата срещу расизма и всички форми на неравенство.

Съотборникът на Ботас в „Черните стрели“, както ще бъдат популярни през тази година досегашните „Сребърни стрели“, Люис Хамилтън излезе начело в класирането 50 минути преди края на тренировката.

В средата на първата петъчна тренировка второ време записа Себастиан Фетел за отбора на Ферари. Четирикратният световен шампион ще направи последния си сезон за Скудерия, след като по-рано обяви раздялата си с италианците в края на годината. Все още не е ясно къде ще продължи кариерата си Фетел, като спекулациите го пращат от Мерцедес, през Рено до преименувания за следващата година Астън Мартин.

Десет минути преди края на сесията Хамилтън продължава да води в подреждането, следван от съотборника си Валтери Ботас и третия Макс Верстапен от Ред Бул. Звездата на Биковете по-рано изпусна контрола над болида си и се завъртя, но се размина без по-сериозен инцидент и повреди по болида.

До финала на първата тренировка за неделната Гран При на Австрия промени в челото не се случиха. Хамилтън остана начело с преднина от 0.356 сек. пред съотборника си Ботас, следван на 0.602 сек. от Верстапен.

Пилотите на Ферари очаквано бяха далеч от темпото на лидерите след слабото представяне още в предсезонните тестове през зимата. Шарл Леклер успя да подобри времето на Себастиан Фетел и така се класира десети с изоставане от лидера Хамилтън на 1.108 сек.

След първоначалното добро темпо Себастиан не подобри времето си, най-вероятно работейки по състезателната си стратегия, и така остана на 12-о място и изоставане от 1.261 сек. И двамата пилоти на Скудерия записаха бързите си времена с по-твърдите медиум сликове на Пирели, докато съперниците им в челото заложиха на софт смесите.

Волф към Хамилтън: Ще ни гледаш задното крило

Босът на Мерцедес се е пошегувал с британеца

Ферари с подобрения за състезанието в Япония

"Черните кончета" ще използват нови подове на болидите

Астън Мартин няма да обжалва наказанието на Алонсо

Испанецът получи 20 секунди към времето си заради инцидента с Джорд Ръсел

Плашат с уволнение Даниел Рикардо

Вижте подробности

Марко: Макс щеше да спечели, ако не беше повредата

Верстапен е поддържал темпото на Сайнц дори с блокирала спирачка

Босът на Мерцедес разбира въпросите за бъдещето му

"Сребърните стрели" продължават да изпитват трудности и през този сезон

Хамилтън: Никога не съм имал по-лош старт

Той не успя да завърши състезанието в Австралия

Сайнц след победата в Мелбърн: Животът е луд! (ВИДЕО)

Само преди две седмици той беше опериран и не беше ясно дали ще кара в Австралия

Верстапен обясни каква е повредата, която го изхвърли от Австралия

Дефектирала задна спирачка спря нидерландеца към 10-та поредна победа

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки