ДРАМА: Доминацията на Хамилтън продължи и в невиждано Гран При на Тоскана

Два червени флага, 12 финиширали и горящ болид в Италия, пилотите на „Ферари“ девети и десети в старт №1000

ДРАМА: Доминацията на Хамилтън продължи и в невиждано Гран При на Тоскана

Дебютното Гран При на Тоскана остави феновете на Формула 1 без дъх. Юбилейното състезание номер 1000 за Ферари на домашната писта „Муджело“ нямаше как да бъде по-драматично.

То предложи куп инциденти, четири рестарта, три от които от място, два червени флага, горящ болид и едва 12 финиширали, но не и изненадващ победител.

Шесткратният световен шампион Люис Хамилтън спечели за осми път в деветте досегашни надпревари, изпреварвайки съотборника си в „Макларън“ Валтери Ботас.

Трети остана Александър Албон от „Ред Бул“, който за първи път стъпи на подиума, докато пилотите на "Ферари" финишираха девети и десети в юбилейния старт.

Още в началото Ботас изпревари тръгналия първи Люис Хамилтън, а на третия завой от надпреварата отпаднаха Пиер Гасли, който спечели Гран При на Италия миналата седмица, както и Макс Ферстапен с „Ред Бул“. Това се случи, след като няколко болида се сблъскаха и състезанието за двамата пилоти приключи.

След 6 обиколки Ботас водеше класирането, Хамилтън беше след него, а трети вървеше Шарл Льоклер с Ферари. Колата за сигурност се прибра и състезанието беше рестартирано.

Веднага след рестарта последва нов сблъсък в задната част на редицата. От този сблъсък отпаднаха Кевин Магнусен, Карлос Сайнс, както и Латифи, също така и Джовинаци.  Джовинаци удари Сайнс, като последва отпадането и част от другите пилоти, а последва и червен флаг. Състезанието ще бъде продължено с 14 пилоти. Предстоят още 50 от общо 59 обиколки.

Рестартът на състезанието беше от място. Надпреварата няма да продължи и Естебан Окон, чийто болид също не успя да продължи след проблеми със спирачките.

След рестарта Хамилтън съумя да изпревари съотборника си Валтери Ботас, а това се случи в 10-ата обиколка на надпреварата. В 18-ата обиколка Ланс Строл съумя да изпревари Шарл Льоклер и зае третото място в класирането. Даниел Рикиардо съумя да изпревари също пилота на Ферари, който се смъкна на петото място, а всичко това в 20-ата обиколка на състезанието.

В следващите обиколки Строл и Рикиардо се захапаха в битка за 3-ото място, като пилотът на Рено уверено притискаше съперника си. Пилотите на Ферари се движеха съответно Фетел - 10-ти, а Льоклер - 13-ти.

След 34 обиколки Рикиардо съумя да се изкачи на 3-ото място и след смяната на гуми, петвърти продължи Строл, а пети - Албън. От 43-ата обиколка Рикиардо беше притискан сериозно от Албън и Строл. Последва тежък удар в предпазните ограждения на Ланс Строл в деветия завой Рабиата 2, след като спука задна гума, което го извади от състезанието, а пилотът на Рейсинг Пойнт вървеше на петата позиция.

Така надпреварата продължиха 12 болида, а в челото Хамилтън и Ботас вървяха на първите две места. Последва и ново спиране на състезанието. След рестарта Рикиардо изпревари Ботас и зае второто място, а Ферари с Льоклер и Фетел се движеха 10-ти и 11-ти, а последен остана Джордж Ръсел. Ботас не се поколеба и изпревари пилота на Рено и си върна втората позиция, а Албън вървеше 4-ти като започна да притиска Рикиардо за място на подиума. Изпреварването стана в 51-ата обиколка на състезанието, а до края оставаха само 8 обиколки.

В крайна сметка доминацията на „Мерцедес“ продължи с двойна победа, а над всички бе устременият към седмата си световна титла Люис Хамилтън.

Ейдриън Нюи си тръгва от Ред Бул след края на сезона

Един от основните двигатели на успеха на "биковете" напуска клуба след 18 години

Формула 1 умува за промяна в точкуването

Вижте подробности

Историческо: Ферари сменя червения цвят на болидите си

Скудерията ще носи синьо за Гран при на Маями

Обсъждат се революционни промени във Формула 1

Вижте какви са те

Трима пилоти във Формула 1 пред сериозни наказания

Сарджънт, Строл и Серхио Перес може да натрупат 12 наказателни точки

Глобиха Алпин за инцидента с механик в бокса

Стюардите в Китай наказаха френския тим с 10 000 евро

Луда надпревара: Верстапен над всички и в Шанхай (ВИДЕО)

Макс с 4 от 5 при завръщането на ГП на Китай

Верстапен не остави шанс на никого и в квалификацията в Китай

Ред Бул окупира първите две позиции за старта

Макс Верстапен спечели първия спринт за сезона (ВИДЕО)

Нидерландецът отвя конкуренцията в Шанхай

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки