Балкан се бори мъжки, но не успя да преодолее беларуския шампион

Шампионът на България отпадна от Шампионската лига след загуба с 65:73

Балкан се бори мъжки, но не успя да преодолее беларуския шампион

 Действащият шампион на България Балкан (Ботевград) загуби с 65:73 от Цмоки (Минск) в квалификациите на най-силния клубен европейски турнир на ФИБА - Шампионската лига. "Зелените" се изправиха срещу беларуския доминатор в дома си "Арена Ботевград". 

Цмоки се възползва от някои неточни изпълнения на домакините и нанесе първия удар след серия от 2:7, пет точки от които на Крис Клайбърн. Кори Мениголт свали разликата на две точки с успешна тройка, но гостите отново вдигнаха оборотите и излязоха напред със 7:13 след изиграването на първите 7 минути от двубоя. Грешките от двете страни продължиха да се трупат, но беларусите използваха умело ранното си предимство в борбите в нападение и поведоха със 7:15 след кош на Чаварс. Такуан Ейджи върна две точки за българския шампион, но нова грешка грешка в нападение позволи на опитния Робърт Лауъри да вкара нови две за гостите от Минск - 9:17. Последва поредна грешка в офанзива от Балкан, но Цмоки също не успя да измисли нещо в нападение и резултатът остана непроменен - 9:17 в полза на гостите след края на първите 10 минути.

Ейджи поведе "зелените" с четири поредни точки за начало на втория период, помагайки на тима си да свали разликата до само четири пункта при 13:17. Серията за българския тим достигна до 6 безответни точки след кош на Димитър Димитров, но след това играчите на Цмоки се осъзнаха и отново вдигнаха разликата на шест пункта - 15:21. Марко Рамляк успя да промуши топката през мрежичката, но в ответната атака Лейманис наниза тройка, за да запази шестте точки аванс в полза на Цмоки. Станимир Маринов обаче се отпуши и първо намери целта от далечно разстояние, а след това бе безпогрешен от линията, за да свали разликата до само една точка - 23:24. Клайбърн продължи да тормози защитата на "зелените" и вкара за 23:26, но след размяна на кошове гардът на Балкан Давонтей Джордан изравни резултата по 28 след успешна тройка от централна позиция. Последваха няколко поредни пропуска от двата тима, а частта приключи с две точки от наказателната линия на Лауъри - 28:30 за Цмоки на полувремето.


Беларуския шампион използваше ръстовото предимство на центъра си Владимир Веремеенко, като чрез него гостите се отскубнаха на седем точки преднина в началото на третия период - 32:39. Седемточковата разлика се запази в следващите няколко минути, но с влизането си Лауъри отбеляза тройка, която маркира първата двуцифрена разлика в мача - 36:46. За съжаление Цмоки продължаваше да увеличаваше аванса си, който набъбна на 14 точки след кошове на Лауъри и Трацинецки - 36:50. Ейджи отново се прояви като лидер на тима и вкара пет поредни точки, за да смъкне известна част от изоставането на "зелените" - 41:51. Кош на Лауъри сложи край на третата четвърт при 41:53 в полза на Цмоки.

Ейджи очевидно бе най-добрият играч на Балкан в днешния мач. Центърът вкара шест поредни точки за своя тим, а Станимир Маринов увеличи серията на 8:0 и Балкан вече изоставаше на само шест точки разлика при 51:57 и 6:05 оставащи на таблото. Нов страхотен пробив на Лауъри спря ритъма на "зелените", а в същия момент Ейджи получи контузия и излезе принудително от паркета - 51:59. Димитър Димитров отбеляза чудесна тройка, а Давонтей Джордан се възползва от грешка на Лауъри, за да забие и да направи резултата 56:59. Димитров отново показа защо е капитан на тима и успя да отбележи с поднасяне за 58:59 при 4:19 на часовника. Ветеранът Лауъри за пореден път спря устрема на ботевградчани, а след пропуск на Джордан отново Цмоки наказа българския шампион, като този път Крис Клайбърн намери мрежичката от тройката за 58:64. Маринов пропусна стрелба, а след това Лейманис увеличи преднината на отбора си на осем точки при 58:66. Нова тройка на сметката на Клайбърн увеличи аванса на Цмоки на 11 точки при 71:60 с оставащи едва 64 секунди от срещата. За обрат нямаше как да става дума при това положение и двубоят приключи при крайното 73:65 в полза на Цмоки (Минск).

Балкан разби ЦСКА със сериозна разлика в отложен мач от НБЛ

Ботевградчани надвиха противника си с цели 27 точки разлика

Какво реши Общото събрание на баскетболната федерация?

Вижте повече

Нов рекорд за Йокич в НБА

Звездата на Нъгетс вече има над8000 точки, 4000 борби и 3000 асистенции за период от пет години

Резултатите в НБА

Голдън Стейт с важен успех срещу

Васил Христов води Балкан до края на сезона

Той наследява поста от Небойша Кнежевич, който подаде оставка

Без Александър Везенков Сакраменто победи Филаделфия

Вижте подробности

ОБЗОР: Черноморец нанесе втора домакинска загуба на Балкан

Вижте всички резултати и класирането в НБЛ

Антъни Дейвис и Леброн Джеймс изведоха Лос Анджелис Лейкърс до победа

Вижте подробности

ОБЗОР: Сакраменто би Орландо, Везенков не игра

Вижте всички резултати и класиране в НБА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки