Макс Верстапен безгрешен на мократа писта и финишира първи в екшъна на Имола (ВИДЕО)

Нидерландецът остави зад себе си Люис Хамилтън и Ландо Норис

Макс Верстапен безгрешен на мократа писта и финишира първи в екшъна на Имола (ВИДЕО)

Макс Верстапен с Ред-Бул спечели състезанието за Гран при на Емилия Романя на пистата "Имола" във втория кръг от сезона във Формула 1. На мокрото трасе нидерландецът беше безгрешен и след грешка в средата на надпреватата за Люис Хамилтън успя да стигна до първата позиция. 

Състезанието беше избистрено от изхвърчания на коли от пистата, зрелищни катастрофи, обрати и дори червен флаг.

Секунди след началото на състезанието двата Редбула притиснаха Хамилтън, а в завоя Тамбурело Люис и Верстапен влязоха колело до колело, британецът се качи върху бордюра и това доведе до счупане на част от предното крило на световния шампион, който впоследствие изгуби първата си позиция за сметка на Макс. Малко по-късно последва влизане на кола за сигурност заради катастрофа с участието на Латифи, която му коства участието до края на надпреварата. Пилотът обаче не пострада.

В седмата обиколка сейфти карът напусна и битката се поднови. Хамилтън опита мигновено да си върне първото място, но нидерланският му съперник се защити. В същото време Шарл Льоклер бе на под секунда зад седемкратния световен шампион и дебнеше своя шанс за атака.

В 22-ата обиколка Себастиан Фетел бе първият, който се престраши да сложи сликове за сух асфалт. В същото време стана ясно, че получава 10-секундно наказание заради началото на състезанието, когато 5 минути преди старта гумите му не са били монтирани към шасито. Санкцията бе изтърпяна два тура по-късно чрез престой в бокса и германецът излезе на 17-то място.

6 обиколки по-късно Верстапен влезе в питлейна, където механиците го задържаха 2.2 секунди и той излезе на трета позиция. Секунди след това Карлос Сайнц от Ферари последва примери му и също смени гумите си, а същото сториха Ланс Строл и Хамилтън. Британецът обаче се забави в бокса, чакайки 4 секунди колегите си от Мерцедес, за да си свършат работата и това му коства излизането пред Макс.

В 31-ата обиколка Люис профуча встрани от пистата и се спря в чакъла, но след огромни усилия, и превключвайки на задна предавка, успя да се върне на трасето на седмо място. Успоредно с това съотборникът му Валтери Ботас и Джордж Ръсел се сблъскаха. Британецът опита изпреварване, задната му дясна гума обаче стъпи на тревата, изгуби сцепление и двамата излетяха от от пистата. Това принуди маршалите да развеят червените флагове и да преустановят временно Гран При на Емилия-Романя.

Около половин час по-късно битката бе възобновена с кола за сигурност, водейки 17-те болида. Ландо Норис показа повече хладнокръвие в тези първи секунди след рестарта и се възползва от невниманието на Льоклер, задминавайки го, с което извоюва второто място във временното класиране.

В 39-ата обиколка Хамилтън заходи от лявата част на състезателната линия на Строл и завзе шестата му позиция. 3 тура след това Люис се справи безпроблемно и с Дани Рикардо. В 49-ото завъртане британецът настигна Карлос Сайнц и пробва изпреварване, но пилотът на Ферари се справи. При повторния опит в следващата обиколка обаче опитът на Хамилтън каза тежката си дума и той излезе четвърти. В 55-ата обиколка на Риваца настоящият световен шампион подходи от дясната страна на Льоклер, отваряйки задното си крило и не остави шанс на съперника си. В 60-ата обиколка 36-годишният ветеран повтори упражнението и срещу Ландо Норис, което го изведе втори.

Хамилтън наследява рейсинг инженера на Сайнц във Ферари

Питър Бонингтън няма възможност да напусне Мерцедес заедно с пилота

Льоклер: Ферари прави стъпки в правилната посока

Монегаскът очаква скоро дистанцията с Ред Бул да се скъси

Шефът на Ферари остава оптимист за сезона

В момента разликата между Ред Бул и останалите отбори е сериозна

Фелипе Маса съди ФИА за 82 милиона долара

Вижте подробности

Перес е близо до забрана да участва в състезание

Мексиканецът е на само четири наказателни точки от такова решение

Мерцедес борят огромни проблеми в бързите завои

"Сребърните стрели" изостават значително в тези участъци от трасетата

Макс Верстапен спечели и Гран При на Саудитска Арабия (ВИДЕО)

Нидерландецът нямаше никакво проблеми да се справи с конкуренцията

Заубер успя да сглоби колата на Джоу за състезанието

И двете коли на отбора ще потеглят днес в Саудитска Арабия

Верстапен: Болидът ни е фантастичен

Нидерландецът спечели и втората квалификация за сезона

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки