Христо Маринов: Искаше ми се да вземем още 1-2 квоти

„На олимпиадата не се борят квотите, а медалите", посочи президентът на БФБорба

Христо Маринов: Искаше ми се да вземем още 1-2 квоти

Президентът на БФБорба Христо Маринов заяви, че е очаквал още 1-2 квоти за Игрите в Токио, но добави, че за него по-важни са спечелените медали.

България има 7 квоти за олимпиадата. В класическия стил спечелиха Айк Мнацаканян в категория до 77 кг и Кирил Милов (97 кг), а Георги Вангелов заслужи за 57 кг в свободния стил. При жените българските националки имат квоти на 50 кг Миглена Селишка, на 57 кг Евелина Николова, за 62 кг Тайбе Юсеин и на 68 кг Мими Христова.

"Оценката ни дотук е добра, според възможностите ни. Искаше ми се да вземем още 1-2 квоти. Но в крайна сметка на олимпиадата не се борят квотите, а медалите. Надявам се подготовката да мине добре, без контузии и състезателите на дадат всичко от себе си в Токио, да се реализират и да спечелят медали. Олимпиадата е като две състезания - първо да се класираш и след това да вземеш медал. Аз не съм на мнението, че е важно участието. За мен не е важно то, а да се вземат медали", каза Христо Маринов на пресконференция днес.

Старши треньорът на женския отбор Петър Касабов съжалява, че Мария Оряшкова не е успяла да вземе квота.


"Винаги искам още, искам повече. Съжалявам, че не помогнах на Мария Оряшкова да сбъдне мечтата си и да участва на олимпийски игри. Но тя се бори със 70-80 процента разкъсана предна кръстна връзка. Но животът не е само спорт. Бий й пожелал здраве и късмет занапред. При Мими Христова беше дълго чакана квота. Не беше лесно, но тя беше безапелационна - психически и физически", коментира Касабов.

"Бъдещето на Мария не сме го обсъждали още, но нейната мечта беше да участва на олимпийски игри. Помагаше на Мими Христова до последно на олимпийската квалификация в София. Все още не се знае и дали ще оперира коляното си. Ще говоря с нея отново", добави той.

Тайбе Юсеин, която вече е възстановена от тежка травма на коляното, ще участва на два турнира в Полша и Испания преди олимпийските игри.

"Тайбе ще има два турнира преди олимпиадата. Д-р Хубенов вече разреши да се натоварва на 100 процента. Тя от 2-3 седмици вече е на тепиха. В началото на юни ни предстои турнир в Полша, след това ще останем на лагер там. В началото на юли ще има турнир в Мадрид. Но това, което виждам при нея е много добре - мотивация има, по-уверена е вече и мисля, че ще ни зарадва много. При Мими Христова проведохме нормална подготовка, даде се спокойствие на нея и на отбора и има резултат. Това, че сме се класирали на олимпиада не ни успокоява. Ще гоним призовите места и колкото може по-високо", каза още Касабов.

Старши треньорът на класическия стил Армен Назарян заяви, че очакванията са били са още една квота.

"Наистина годината беше тежка, накрая искахме да направим нещо. Добре, че дойдоха чужденци на лагерите, за да тренираме заедно. Винаги сме максималисти относно очакванията - трябваше да вземем още една квота. За Иво Ангелов много ме боли, че не успя. Подготовката за олимпиадата започва. В сряда заминаваме на лагер на Белмекен, след това сме в Тетевен. Лагерната обстановка много помага в борбата. На олимпиадата най-важното е да се върнем с медали", заяви Назарян.

Неговият син - Едмонд, пропусна квалификацията в София заради контузия, а в категория до 60 кг Иво Ангелов не успя да се пребори за квота.

"Едмонд не участва в София, защото има тежка контузия. Той повече от месец не е тренирал. Едмонд е още млад и ще има време да се стабилизира. Класиците няма да имат турнири до олимпиадата", добави Армен Назарян.

Айк Мнацаканян отново благодари за предоставената му възможност да се бори за България и да участва на олимпиада.

"Тази годината беше много тежка, с много лагери. Ние вярвахме от самото начело, че ще вземем квота. Аз тренирах много. Трябваше да я взема много по-рано, но съдиите ми попречиха. Много благодаря на България, че ми даде шанс да се боря на олимпиада и се надявам да се представя достойно там. Мен най-много ме мотивират хората, които не ми вярват", заяви Мнацаканян.
Комфорт доминира на ДП по тенис на маса

Вижте подробности

Расистки скандал се разрази около откриването на Париж 2024

Политици не искат музикална звезда на Франция да пее на Игрите

Легендарна треньорка от СССР: МОК ще убият Олимпийските игри

Вижте какво каза Татяна Тарасова

Макрон призовава Русия за мир по време на Олимпийските игри в Париж

Вижте подробности

Петкратна олимпийска шампионка прекратява кариерата си в колоезденето

Вижте подробности

В Белгия: Българският отбор 9-и на Световната купа по фехтовка

В надпреварата на сабя при жените участваха 20 тима от 20 държави

Сестри Стоеви отпаднаха на полуфинал във Франция

Вижте подробности

Йоана Илиева се класира шеста за Световната купа на сабя в Белгия

Тя се представя все по-добре с напредването на сезона

Аоияма с 5-а поредна загуба в Осака

Българинът стартира с две победи, но вече е с отрицателен баланс

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки