ГРОСМАЙСТОРСКИ: Лудогорец не даде шанс на Шахтьор, продължава в Шампионската лига (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кирил Десподов вкара за второто 1:0 на реванша в Белград

ГРОСМАЙСТОРСКИ: Лудогорец не даде шанс на Шахтьор, продължава в Шампионската лига (ВИДЕО+СНИМКИ)

Лудогорец се класира за втория квалификационен кръг на Шампионската лига, след като спечели с 1:0 и реванша срещу Шахтьор (Солигорск).

Мачът се игра пред празните трибуни на стадион “Чукарички” в Белград заради рестрикции на УЕФА към Беларус, а след него първенецът на България си гарантира още най-малко 6 двубоя в Европа.

Голът на Кирил Десподов и продължаването напред с общ резултат 2:0 уреди сблъсък на разменено гостуване със словенския Мура в следващата фаза на пресявките.

Дори и да отпаднат в него, разградчани ще продължат към третия предварителен кръг на Лига Европа, а ако и там бъдат елиминирани, ще получат последен шанс в плейофа за влизане в групите на Лигата на конференциите.

Това, разби се, е най-лошият сценарии за „орлите“, чиято голяма цел е нов пробив в групите на Шампионска лига.

Те започнаха успешно пътя си към тях и продължиха традицията български представител да няма поражение на неутрален терен на международната сцена.

Наставникът им Валдас Дамбраускас направи две промени сред титулярите от първия мач, като вместо на Клаудиу Кешеру и Бернард Текпетей заложи на Пиерос Сотириу и Вандерсон в предни позиции.

Първата добра възможност в мача се откри точно пред кипърския нападател още в 3-ата минута, когато той засече с глава центриране от корнер, но топката премина на сантиметри от страничната греда.

Впоследствие Лудогорец овладя инициативата и се настани в половината на съперника си и в 14-ата минута отново бе близо до попадение, след нов ъглов удар, ала този път капитанът Антон Недялков бе блокиран в пеналта.

Домакините имаха шанс в 20-ата минута, след статично положение, но именно Недялков бе над всички в наказателното поле и изчисти с глава, а впоследствие опитът за прехвърлящ удар на Дембо Дарбо несполучи.

В средата на първото полувреме мачът бе прекъснат заради високите температури, накарали наставника на разградчани да отмени тренировката на „орлите“ в деня на срещата.

Скоро след подновяването на играта пред домакините се откри и първото чисто голово положение. Нападателят им Дарбо се измъкна от Игро Пластун и се озова сам срещу вратаря, но Кристиан Кахлина показа класа и спаси удара му, за да запази нулевото равенство.

Последваха два корнера за разградчани, които обаче не доведоха до опасност пред вратата на домакините. В добавеното време на първата част Кирил Десподов отправи опасен изстрел, но Александър Гутор спаси и така почивката дойде при резултат 0:0.

Точно след нея обаче той можеше да бъде променен, тъй като в 47-ата минута домакините организираха добра контраатака и Валон Ахмеди стигна до аутлинията.

Оттам албанецът опита прострелно центриране, което създаде проблеми на защитата в зелено, но в крайна сметка тя все пак успя да се справи и изчисти.

В 55-ата минута отново Сотириу засече с глава центриране от корнер, ала прати топката покрай целта. След изтичането на час игра двамата наставници извършиха по една смяна и в състава на Лудогорец се появи Алекс Сантана за сметка на Вандерсон.

Не след дълго разградчани нанесоха своя решителен удар. Това се случи след корнер за домакините и контраатака, при която Каули бе изведен на фланга и веднага намери непокрития пред дъгата на пеналта Кирил Десподов.

Българският национал хладнокръвно овладя, след което не остави шансове на вратаря с изстрел в далечния ъгъл, за да открие резултата в 71-ата минута.

Скоро след това двубоят бе прекъснат отново за освежаване на футболистите, а Дамбраускас извръши още една промяна и извади Десподов за сметка на Мавис Чибота.

До края повече попадения не паднаха и така Лудогорец продължава към втория предварителен кръг на Шампионската лига.

В него, както вече споменахме, разградчани ще срещнат словенския първенец Мура.

Те ще гостуват в първата среща на 21 юли, а седмица по-късно са домакини за реванша в Разград. 

ШАХТЬОР (СОЛИГОРСК) – ЛУДОГОРЕЦ 0:1 (0:2 общ резултат)
0:1 Кирил Десподов (71)

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

ШАХТЬОР (СОЛИГОРСК): 30. Гутор, 99. Шевченко, 21. Филипенко, 20. Сачивко, 5. Антич, 77. Кендиш (к), 27. Сьоке, 10. Ахмеди, 22. Стасевич, 12. Иванович, 88. Дарбо;
Треньор: Роман Григорчук;

ЛУДОГОРЕЦ: 71. Кахлина, 3. Недялков (к), 30. Пластун, 24. Вердон, 22. Икоко, 25. Баджи, 8. Гонсалвеш, 95. Каули, 11. Десподов, 88. Вандерсон, 19. Сотириу;
Треньор: Валдас Дамбраускас;

Черно море се прицели в Пламен Илиев?

Иван Дюлгеров най-вероятно напуска след края на сезона и "моряците" се оглеждат за заместник

ЦСКА ще удари за втори път Левски в дербито

Вижте подробности

НКП обяви, че ще има шествие преди дербито с ЦСКА

Двубоят на "Васил Левски" е от 16:15ч. в събота

БПФЛ благодари на депутатите за визите на чужденците

С промените се слага край на бавната процедура по издаване на работни визи на футболисти извън ЕС

Звездите на България и Етър сътвориха шоу с 8 гола на "Ивайло"

Сборният отбор на Краси Балъков отстъпи пред водените от Стоичков легенди

Димитър Шалъфов: Стадион "Георги Аспарухов" не може да бъде отдаден на концесия

Вижте какво разясни председателят на СОС

Гонзо против дерби без публика: Трябва да решим проблема с футболното хулиганство

Президенът на БФС предупреди, че ако казусът не бъде решен, полицията ще затвори секторите

Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки