Иван Попов: Пловдив трябва да запази добрия си темп при организация на големи състезания по гребане

От 2011 г. насам градът прие 8 големи първенства

Иван Попов: Пловдив трябва да запази добрия си темп при организация на големи състезания по гребане

Основният „виновник“ Пловдив да се превърне в световна столица на гребането през последните 10 години е председателят на Организационния комитет Иван Попов.

От 2011 г. насам градът прие 8 големи първенства, включително Световно за мъже и жени. И с много малки изключения, хората които се грижат за провеждането им са едни и същи.

Това доведе до стиковка с часовникарска точност между отделните екипи, които винаги са готови да си подадат взаимно ръка, ако някой изпадне в затруднение.

Така беше и по време на приключилото в неделя Световно първенство за юноши и девойки, след което както Международната федерация, така и отборите изказаха суперлативи за условията, при които се проведе шампионатът. 

- Господин Попов, кога председателят на Организационния комитет може да каже: това Световно първенство премина добре? 
- Много е важно да няма отпускане до последния възможен момент. Първенството вече завърши и аз съм много доволен, че не само моята оценка за организацията на състезанията е добра, но и че тя съвпада с тази на представителите на Международната федерация, на гребците, на публиката. Нещо повече – справихме се в една много трудна обстановка, породена от пандемията с Covid-19. Спазвахме стриктно противоепидемичните мерки и успяхме да завършим първенството без нито един положителен тест. Отрицателни са и антидопинговите тестове, но това е очаквано за спорт като гребането, където рядко се случва състезателите да разчитат на забранени подсилващи препарати.

- Имаше ли напрежение в организацията на Световното първенство?
- Работата на екипите винаги е напрегната. Същественото е, че синхронът между нас е отличен и резултатите са отлични. Организационният комитет е един сработен екип и трудно нещо може да ни изненада. Имах среща с ръководството на Международната федерация и те споделиха, че по който и друг гребен канал по света да правят инспекция, намират елементи, направени по различен начин и трябва бъдат коригирани. Обикновено промяната отнема 2-3 дни. Тук в Пловдив се прави веднага. Използвам случая да благодаря на всеки един, който участва в организацията. Бих сравнил усилията на всички в Организационния комитет на това най-голямо състезание с отлично гребане на сработен отбор от съмишленици. Мисля, че всички ние – членовете на Организационния комитет на Световното първенство, нашите отдели, нашите доброволци, дадохме повод на света да говори за Пловдив. И за уменията на българите да организират големи състезания. 

- Очаквате ли гребци, които днес участват на Световното първенство, да бъдат в Пловдив и на следващото в Пловдив през 2023 година?
- Да, те ще бъдат точно на възраст до 23 години, каквото ще бъде следващото Световно първенство тук. И ще имат опита с бързите води на Гребния канал в Пловдив.

- Пловдив има ли амбиции и за следващи големи състезания по гребане?
- Не само че има амбиции, но и поставя под условия изграждането на успоредно водно трасе да бъде обвързано с големи състезания. Ако ще правим инвестиция, тя нека да бъде обвързана не само с възвращаемостта от развлеченията за пловдивчани на водния парк. Като организатори не можем да се оплачем от интерес към Гребния ни канал – за 10 календарни години направихме 8 големи състезания. Това е един добър темп, който трябва да запазим.

- Може ли Пловдив да организира голяма регата, както правят в момента на Темза англичаните с регата Хенли?
- Не мисля, че градът ни има такава възможност и това е свързано с финансовите особености на организацията на регатите – разходите по тях се поемат изцяло от организаторите, а Пловдив няма такива възможности. Все по сериозно обаче се говори за някои промени в организацията на Световното гребане. Като опитни домакини ние също имаме своите идеи, които смятаме да споделим и ако бъдат одобрени, да бъдат изпробвани именно в Пловдив. 

- Господин Попов, Вие лично с какво ще запомните Световното първенство по гребане за юноши и девойки в Пловдив?
- Доволен съм, че успях да имам лични срещи с новите лица в ръководството на Международната федерация. Доволен съм, че са очаровани от нашия гребен канал. Очаквам да продължим традицията и бъдещата ни съвместна работа да бъде отлична.

 

Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки