Христо Христов: Когато имаш пари, можеш да направиш каквото искаш

"Цялото състезание беше толкова нагласено и толкова грозно, че нямам думи"

Христо Христов: Когато имаш пари, можеш да направиш каквото искаш

Световният шампион по вдигане на тежести за юноши Христо Христов даде ексклузивно за Спортал първото си интервю след разочарованието на Олимпийските игри в Токио 2020, където съдийско решение го лиши от бронзов медал. 

Варненецът не спести никакви критики към официалните лица, в частност датчанката Тина Байтер, която не за първи път го ощетява на големи състезания. Христов разказа и за реалността на най-високо ниво в световните щанги, където лобитата (и липсата на такива) често предопределят крайното класиране, дори на Олимпийски игри.
 
- Като изключим разочарованието със съдийското решение на Олимпийските игри, в какво настроение те намираме? 
- Настроението е нормално, вече съм малко по-спокоен и съм в почивка в момента. Малко по-добре съм.
 
- Доволен ли си от показаното на Олимпийските игри, постигна ли своите цели, като изключим медала, който не ти дадоха, а си извоюва? 
- В крайна сметка, ние направихме това, което можехме. Отделен въпрос е, че имаше несправедливост, но ние не можехме да направим нещо повече - това беше върхът.
 
- Българите се обединиха около мнението, че си ощетен от съдиите. Сигурно си получил много окуражаващи съобщения, кое те трогна най-много? 
- Всички бяха трогващи, защото разбираш, че толкова много хора са зад гърба ти. Аз самият се чувствам виновен за нещо, за което нямам вина.
 
- Обясни самата ситуация. Какво се случи в тези десетина минути, в които имаше еуфория, а ние пред телевизионните екрани не разбрахме какво се случва? 
- Случи се това, че си вдигнах щангата, а ми свириха фаул. Това е потвърдено от много щангисти и съдии, просто решиха да ме прецакат. Когато имаш пари, можеш да направиш каквото искаш, това е реалността.
 
- Ти чувстваше ли, че докато правиш опита, това може да стане повод за съдийското решение. 
- Не, знаех, че ако вдигна тежестите, които говорехме с треньора, ще се получи всичко нормално и ще си взема медал. Но ето, че винаги трябва да имаш едно наум.
 
- Защо това потрепване понякога се толерира от съдиите, а понякога го дават като грешка? 
- Зависи кой им е дал повече пари и зависи кой трябва да става медалист. Това е реалността. Цялото състезание беше толкова нагласено и толкова грозно, че нямам думи. Не може на едни хора да им дават опитите, а на други като мен при отсъствието на фаул, да им дават фаул. Всичко е въпрос на пари и на статут.
 
- Какво ти казаха треньорите, те също бяха доста афектирани от случилото се. 
- Те ми говореха истината, че сме успели, но са ни прецакали. Беше достатъчно да знам, че те мислят така. Но е факт, че и до ден днешен не мога да се успокоя и се чувствам демотириван, не знам дали ще продължа.
 
- Какво те мотивира? 
- Почти нищо.
 
- Все пак, в какво малко намираш някаква мотивация? 
- В приятели, семейство, треньора ми, приятелката ми. Всички ми помагат, но съм абстрахиран от мисълта за големи състезания и големи тежести. Просто не е сега моментът за това.
 
- Кой е най-близкият ти човек, с кого споделяш тези тежки моменти, а също и щастливите? 
- Може би брат ми Стефчо.
 
- С него ли се чу първо? 
- Първо се чух с треньора ми, после със семейството ми. Брат ми просто умее да разсмее хората и да обърне нещата нашега, за да ми помогне да се почувствам по-добре.
 
- Като видиш тази датска съдийка Тина Байтер, че ще е на твое състезание, чувстваш ли се демотивиран още преди началото? 
- Аз за нея мога да кажа, че е човек, който не е на високо спортно ниво, а дава някакви оценки. Сложили са я за жури, а не е била някаква голяма спортистка и сега “реже” спортисти… нямам думи просто.
 
- Какво най-много те нарани в тази ситуация? Каза, че се чувстваш виновен, без да имаш вина. Написа и един много трогателен пост в социалните мрежи - тогава какви отзиви получи, какво ти казаха хората? 
- Писаха ми, да. Постът не беше с цел да бъде трогателен, а го почувствах и го написах. Относно разочарованието, се чувствам виновен, защото ако бях една идея по-добър, може би нямаше да се стигне дотам?
 
- Смяташ, че не си на достатъчно високо ниво ли? 
- Аз съм си на достатъчно високо ниво, но може би, ако бях малко по-силен, нямаше да ми трепне ръката. То даже не е трепване, а е леко закъсняване на ръката в момента на изпъване. Може би тогава нямаше да има за какво да се хванат.
 
- Какъв човек си ти, видяхме, че си много емоционален. Какви други качества притежаваш? 
- Спокоен и същевременно много избухлив. Ако нещо ме подразни, избухвам и може да стане голям скандал. После пак се успокоявам.
 
- Много се заговори и за този твой татус. Може ли да ни кажеш кога си го направи и има ли някаква причина за него, много ли е ценен за теб?
- Този татус е направен малко след Световното първенство във Фиджи, където се контузих и не можах да завърша. Направен е с цел да бъде нещото, за което си мислих и което да реализирам върху кожата си. На татуса пише “Прекалено горд, за да замълча, прекалено честен, за да съм известен и прекалено силен, за да се предам”. Аз исках да се отказвам след това световно първенство, не се виждах на големия подиум и не исках да продължавам, но личният ми треньор Живко Николов отново ми помогна. Върнах се в залата и станах световен шампион за юноши, участвах в европейско за мъже, сега и на Олимпиадата. Този татус много показва характера ми в момента.
 
- Сега чувстваш ли се по-известен, разпознават ли те хората по улицата, спират ли те и какво ти казват? 
- Това е нож с две остриета, не исках по този начин да се прочуя. Исках да съм медалист и като такъв евентуално да ме спират хората, за да ми честитят, а не като пети.
 
- Притеснява ли те това, че се говори, че на Олимпиадата в Париж през 2024 година няма да има щанги и бокс? За сметка на това ще включат скейтбординг, сърфинг и брейк, как гледаш на това? 
- Не може да махаш спортове, които са от първите олимпийски игри. Винаги на олимпиада е имало бокс, борба, щанги и лека атлетика. Как може да смениш щанги и бокс заради сърфинг, скейтборд, брейкове и глупости? Почва да става толкова смешно, къде му е спортният характер на скейтборда или на брейка - кой ще направи повече кръгчета?! Спортът е бокс, борба, щанги, лека атлетика, а другото (новите спортове) е пълна пародия.
 
- Какво ти предстои до края на годината? 
- Почивка.
 
- Само това ли? 
- Да, в момента си почивам и се възстановявам още.
 
- Как минава един твой ден, когато се подготвяш за състезание? 
- Тренировка и почивка. Когато не се подготвям, като в момента, само почивка. По принцип тренирам между 4 и 6 часа на ден, основно по две тренировки. Понякога може и една тренировка, зависи от деня.
 
- Кой те запали по щангите, кой те заведе в залата и кога започна всъщност? 
- Баща ми ме запали. Той е бивш щангист и като по-малки ни говореше и ни закара в залата. Така започна всичко.
 
- Кой е най-щастливият ти момент в последните месеци? 
- Много са, не знам дали мога да нарека точно един. Ако трябва да кажа, ще е моментът, в който се върнах в България след Токио.
 
- Как те посрещнаха? Изпита ли емоции, които преди не беше изпитвал? 
- Да, доста добре ме посрещнаха. Беше много приятно да знаеш, че тези хора вярват, че си направил каквото трябва и просто са те провалили.
 
- Кой беше най-тъжният ти момент в последните месеци? 
- Мисля, че е ясно кой.
 
- Когато замина за Токио, какво имаше в куфара си, имаше ли някакъв талисман, който да ти носи късмет? 
- Аз много не вярвам в талисмани. Винаги си нося по една малка Библия, защото съм много набожен. И това е - дрехите и всичко останало.
 
- Приятелите ти се шегуват, че когато те говорят за футбол, ти се интересуваш само от щанги. От какви други спортове се интересуваш? 
- Интересувам се от повечето спортове, но не ги гледам постоянно, защото си гледам щангите по-често.
 
- Има ли футболен отбор, на който симпатизираш? 
- В световен мащаб Ювентус. Те ми харесват най-много, не че съм някакъв голям фен, просто най-много ми харесват.
 
- А футболист? 
- Не, нямам любим футболист.
 
- Кога за последно плака? 
- След Олимпиадата.
 
- Как би определил живота си? 
- Щастлив.
 
Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки