Бербатов: Аз се оттеглих, но никога не съм се отказвал от националния отбор (ВИДЕО)

Вижте какво каза бившият нападател в обширно интервю

Бербатов: Аз се оттеглих, но никога не съм се отказвал от националния отбор (ВИДЕО)
"Личният ми мотив да се кандидатирам за поста шеф на БФС е, че съм човек, който държи на думата си и когато преди доста време споделих оттегляне от националния отбор също така казах, че ще дойде един ден, в който ще трябва да се оправи българския футбол и ако има такава възможност, и хората поискат да ме повикат, този момент дойде.“

Това каза Димитър Бербатов в предаването "120 минути" по Би Ти Ви.

„Тъй като над 200 клуба, ако трябва да използвам думата "повиках" използваха своето желание да съберат подписка, в която искат конгрес и по този начин казаха, че искат промяна. Ето аз съм тук, носейки тази промяна, както и другите кандидати, като всеки се бори според думата "промяна", но ние аз и моя екип ясно и категорично показахме и обиколихме цялата страната и се срещнахме с всички клубове", допълни той. 

"Моите близки ме подкрепят в това начинание. Тъй като съм човек, който цял живот е бил активен, когато това свърши и приключи, и това е "смъртта на спортиста" , трябва да се ориентираш на някакво друго поле в живота, тогава е много тегаво и трябва да знаеш как да се ориентираш, за да нямаш трудни периоди. Но аз имах един период на лутане, в който се чудих каква посока да избера и с помощта на моя кръг, приятели и знаци, които следвам в живота, ми дадоха да разбера, че съм узрял да поема тази отговорност да донеса така нужната промяна", каза още Бербо и обясни, че заедно с екипа си са обиколили всички 531 официални клубове. "Въпреки, че имаше моменти, в който БФС се опитваше да ги направи малко по-големи и да ги завишат, за да не се признае подписката, която събрахме и беше напълно легитимна, и тъй като те не я признаха отначало, следващата стъпка беше съдът, който го направи, така че всичко е  за финала - 12 октомври. Делегатите на тези клубове, които ще гласуват трябваше да бъдат обявени в петък, но все още не са го направили това, гадаем и ние защо. Засега знаем само 531 отбора да бъдат на конгреса, представени от делегатите си, но те трябва да бъдат обявени. Защо това не се случи, въпросът е към другата страна и аз го задавам. Ще се опитаме на този конгрес да няма кухи клубове. В момента това зависи от моментното ръководство на БФС, но ние опитваме с всичките си сили като обикаляме по клубовете да казваме това, което мислим и че това е порочната практика, която не трябва да съществува", обясни Бербатов и даде пример как трябва да се гласува за един прозрачен конгрес. 

"Изложили сме го на сайта. Не в едни стаички. Тайната на вота се спазва, има си параван, делегатът се вижда от всички, които присъстват там, но той не може да си позволи да прави каквото и да било - да си бърка в джоба и да даде после на делегата, излиза, застава, зачерква, интегрална бюлетина е най-важното нещо. Пускаш. В момента сме шестима кандидати. Делегатите не трябва да дават пълномощно на трети лица и т.н. На миналия конгрес беше допусната гавра с името на Любослав Пенев, защото той не беше допуснат, не беше уважен, представяш ли си, ти си кандидат за президент, цялото нещо върви, а ти си изолиран и стоиш отвън и не знаеш какво се случва. Какво участие взимаш? То е смешно и трагично и срещу това се борим. Ние следваме кода на УЕФА и ФИФА. Но ако това се повтори, като на миналия конгрес, значи всичко ще бъде корумпирано и дирижирано пак. Ако няма какво да се крие, го правим както трябва. Миналият път журналистите са били в една зала, пускат им се първите 15 мин. и в един момент - черен екран. Това не е ли липса на уважение, на прозрачност, на информация, на всичко. И пускат, когато човекът е спечелил, пародия на пародиите. Неуважение. В сряда има Изпълком на БФС и те трябва да гласуват по тези предложения и ние ще сме свидетели на това, което са решили", посочи Бербатов.
Колкото до приемствеността, футболистът е категоричен, че не отрича миналото, за да може да има бъдеще:

"Лесно ни е на моя екип да критикуваме, после като спечелим ние ще бъдем критикувани. Не може да се отрече, че БФС направиха хубава база, с терени, но тя трябва да се надгражда, да се поддържа. Бяхме домакини на европейското за юноши, да, въпреки, че бе съпътствано от скандали, но някой път негативите са повече от позитивите. И в случая - не ме участвали толкова дълго време на голямо първенство, "А" групата, аматьорските отбори трябва напълно да се промени всичко. И най-важното - основата на тази къща - детскоюношеския отбор, аз съм такъв продукт, като и Мартин, както и Стилиян. Ние сме тръгнали оттук - следователно това е лична кауза. Това трябва да се преправи до основи. Трябва да има ясна и точна стратегия как да се развива ДЮФ. И не само той, масовия спорт също, защото интересът към футбола е намалял драстично.“

„Дали бих седнал с Борислав Михайлов? Мога да седна да коментирам с всеки, когато знам, че играта се води и надпреварата е чиста и достойна и уважителна. Когато виждам и чувам, че не е така лицемерието, което ще проявя, не е моето. Знам, че другата страна също ще има такова и ще го усетя, защото и на мен ще ми личи, и няма да се получи този диалог, който търсим. Да, търсим приемственост, но на базата каквото е направено, каквото ще заварим впоследствие и когато влезем там и видим дали ще я има тази приемственост, която ще ни очаква.“

„Ние в момента сме шестима кандидати, които се борим за президент, аз също мога да следвам, но не виждам сред реалните кандидати такъв, който да мога да си позволя да следвам. Следователно съм се нагърбил с тази отговорност сам, с моя екип. Защото сам нищо не мога да направя. Пътят почти  му се вижда края, ние го извървяхме, обиколихме цялата страна и всички клубове, нещо, което не е правено досега. Сега чувам как се обикаля, как се събира пак по ресторантите, хапване, пийване, никаква програма, нищо само си говорят празни приказки и това се случва", каза още екснационалът, цитиран от "24 часа".

Дали ще има политически игри на конгреса, той не се нае да коментира. "Политиката е свързана с футбола в България и трябва да се признае и да се благодари на общините в малките  райони, защото ако тях ги няма, отборите закриват и приключват. И кметовете вече казват - не можем да даваме. И трябва да им се даде уважение. БФС се спонсорира от УЕФА , от държавата и от спонсори. От УЕФА пари има много, има програми, които трябва да се усвояват, не са усвоени. Много малко пари са усвоени. В същото време Борислав Михайлов каза в интервю, че има много пари мисля, че 80 млн каза, че като бюджет са гласувани. Което е много пари. В същото време три дни по-късно каза, че в българския футбол няма пари и следователно няма повод за корупция. Малко си противоречи тук. Другото, което научавам, че БФС е теглил кредит и е ипотекирал сградата на "Цар Иван Асен", което беше бившият футболен съюз и в момента този кредит дали се обслужва, не се знае. Но този кредит е теглен и никой не знае за какво е взет, при положение, че има  толкова пари. Нямам представа за размера. Но самото взимане на кредит ми се струва неоснователно, ти да залагаш такава хубава и модерна сграда, следователно ти парите, които са дошли от УЕФА, явно са отишли на друго предназначение. 30 млн за тази сграда, а ти ако си взел кредит да я довършваш, да кажем, тогава къде са отишли тези 30 млн", пита Бербатов, а относно отказа си да се състезава за националния отбор, каза: 

"Човек развивайки се с годините научава много различни неща. На този етап, на който аз бях тогава и се оттеглих от националния отбор, защото отказване и оттегляне са съвсем различни термини. Аз се оттеглих, но никога не съм се отказвал от националния отбор и продължавам да го подкрерпям и сега. Но тогава беше моментът, в който когато вече трупаш знания, опит, виждаш различни неща, както аз бях тогава, и почваш да осъзнаваш, че не всичко върви както ти се иска и управленски, и личностни нападки и характеристики, разбираш, че  може би това, което си виждал преди и си го загърбил и си казал - сигурно не е така, то наистина е било така. Т.е. хората, които са били, не ми е харесал начинът, по който са оперирали и са действали. И аз съм казал - благодаря, за съжаление дадох каквото можах, но не мога да работя с тези хора повече. Не мога. И това в годините, ако вземем сега, се потвърждава. Защото вижте къде е футболът ни в момента. Защото аз съм направил правилния избор. Колкото и болезнено да е за мен. Дори не знам какво сравнение да направя - да те прободат с кама в сърцето, много тежък избор, но трябваше да се направи. А аз като взема решение, не мога да се върна назад, колкото и да ми е било тежко. Но ето, впоследствие бившият национален капитан Ивелин Попов също се отказа, по същите причини. Има повторение на нещата. Това, което аз съм казал преди много време, е точно така. И стигаме до този момент, в който имаше толкова скандали около националния отбор - и расистки, и управленски и всичките отбори, които искаха тази промяна доведе до този момент да се иска 12 октомври."

"Няма гаранция да не стане същото като с поколението преди нас, но мога да кажа, че ние сме различно поколение, различно възпитани и независими, ако щеш и финансово, обаче искаме да помогнем на футбола и сега е назрял моментът за това. Но сами не можем, това е отборна игра, това е екип, това е изпълком, с който ще се съберем. Всички заедно трябва да работим, за да го направим. Няма да стане от днес за утре. Но имаме 10 години стратегия от днес за утре. Всичко, което трябва да се направи е дълбоко и тежко, някой ще станат  бързо, други бавно, някои изобщо може да не се получат. Но ние ще пробваме.“

„Ако пък загубя, не мисля толкова много. Но моята цел е единствено победа. Разбира се, падал съм, губил съм в живота, тепърва ще падам, но ще разберем след 12 октомври какво точно ще се случва. До тогава ние си действаме по нашия път с всичките законови мерки", заяви още Димитър Бербатов.

Черно море се прицели в Пламен Илиев?

Иван Дюлгеров най-вероятно напуска след края на сезона и "моряците" се оглеждат за заместник

ЦСКА ще удари за втори път Левски в дербито

Вижте подробности

НКП обяви, че ще има шествие преди дербито с ЦСКА

Двубоят на "Васил Левски" е от 16:15ч. в събота

БПФЛ благодари на депутатите за визите на чужденците

С промените се слага край на бавната процедура по издаване на работни визи на футболисти извън ЕС

Звездите на България и Етър сътвориха шоу с 8 гола на "Ивайло"

Сборният отбор на Краси Балъков отстъпи пред водените от Стоичков легенди

Димитър Шалъфов: Стадион "Георги Аспарухов" не може да бъде отдаден на концесия

Вижте какво разясни председателят на СОС

Гонзо против дерби без публика: Трябва да решим проблема с футболното хулиганство

Президенът на БФС предупреди, че ако казусът не бъде решен, полицията ще затвори секторите

Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки