Мартин Чой: Не очаквах подиума, но съм много щастлив и още ме държат емоциите

Българинът отчете най-успешния сезон в кариерата си

Мартин Чой: Не очаквах подиума, но съм много щастлив и още ме държат емоциите

Мартин Чой (ЕКО БМВ Рейсинг тийм) заяви, че не е очаквал сезонът му да завърши с подиум в Световния ендурънс шампионат (EWC), но е безкрайно щастлив, че това се случи в "6-те часа на Мост" в Чехия преди седмица.

Българинът и неговите съотборници в Energie Endurance 91 с Ноел Росан (Франция) и Карел Пешек (Чехия) завъртяха 203 обиколки и завършиха на трето място в мотоциклетния клас Суперсток.

"Ако трябва да съм искрен, не очаквах този резултат. Пожелах си го след "Льо Ман", когато се движехме пети дълго време и финиширахме четвърти. Тогава виждах, че успехът е близо, но имахме малшанс заради падането на Федерико Наполи. Тогава видях, че имахме сили и точно преди това състезание си пожелах подиум в световния шампионат. Не си поставих конкретен срок и кога точно да се случи, но съм щастлив, че това се случи в една от най-силните ми години. Знаете, заедно с ЕКО БМВ Рейсинг тийм завоювахме 28-та ми шампионска титла, спечелихме десет първи места от десет старта. Така да завърши сезонът за нас е нещо изключително голямо. Не очаквах подиума, но съм много щастлив и още ме държат емоциите.

"Досега не бях карал с Карел Пешек в Световния ендурънс шамионат. Карал съм с брат му Лукаш, който е бивш пилот в MotoGP, легенда в Чехия и по целия свят, тъй като има три победи в 125сс. С него сме били съотборници в EWC и в "Алпе Адрия". Кристиян Наполи счупи три прешлена и нямаше как да кара, но отборът намери точната смяна, Пешек. Той ни помогна много с бързината си, а и познава добре пистата.

"Още се наслаждавам на това, което направихме, защото това наистина е един много, много голям успех лично. Вече 24 години съм професионален състезател и не спирам да си гоня мечтите, да се трудя и да давам всичко от себе си. Продължавам да се наслаждавам на подиума, защото това е успех на целия мотоциклетен спорт в България."

Целият сезон в EWC бе изключително успешен за най-добрия български състезател на писта, като той и неговият отбор Energie Endurance 91 завършиха на шесто място в крайното класиране.

"Още от първия кръг успяхме да се стиковаме с другите съотборници. Идеята на този формат е да намерят трима състезатели, близки по габарити и темпо. Идеята тук е не да си бърз за две, три, пет или десет обиколки, а тримата да сте с постоянство във времената. С Карел извадихме късмет, тъй като той познава отлично пистата. Аз също, тъй като съм карал "Алпе Адрия", но за последно - през 2016. Половината е преасфалтирана, така че ми трябваха определен брой обиколки, за да свикна. Хубавото беше, че тримата се стиковахме и карахме между 1:38, 1:39 и не излизахме от 1:40. И тримата направихме много тежко състезание с бързи и константни обиколки, в които времената бяха в рамките на секунда, секунда и половина", продължи Чой.

След като в някои от състезанията пострадаха от падания или механични проблеми, този път Чой и съотборниците му направиха много гладко състезание. Самите "6 часа на Мост" също започнаха плавно, но след преполовяването катастрофите зачестиха, а две поредни в края на правата вкараха два пъти автомобил на сигурността и стюарди за почистване на разлято масло. Energie Endurance 91 реагира с успешна стратегия и Чой докара мотора на Kawasaki до карирания флаг, въпреки че му се наложи да направи 20 обиколки с почти изцяло износена гума.

"За нас шестте часа преминаха без много ексцесии. Почти нямахме проблем до финала. Развръзката дойде в четвъртия час, тъй като два отбора от Супербайк получиха повреди в двигателите и имаше разлято масло. Наложи се два пъти да излиза кола по сигурността и при втората отборът реши да прибере Ноел, да го презаредят и да му дадат двоен стинт. По изчисления трябваше да карам предпоследен и да напусна 15-20 минути преди края на състезанието. След презареждането обаче отборът изчисли, че няма да излизам, но няма и да се сменям задна гума, тъй като петият, шестият и седмият отбор бяха много близо зад нас. Ако успеехме да издържим с тази гума, това щеше да ни даде преднина. Точно това се случи. Информацията беше, че гумата трябваше да изкара 20 обиколки повече и за мой голям късмет запазих концентрация и самообладание, тъй като знаех, че сме на подиума. Успях да изкарам състезанието със силни времена и не излязох под 1:40", каза още българският пилот.

"Преди да вляза говорихме с отбора, че ако губя сцепление и ме настигат, ще ми бъде даден сигнал от бокса да усиля темпото. По време на стинта, на старт-финалната права имаше часовник, който сякаш бе замръзнал. Не ми беше изписано, че остават 10 обиколки, не видях и кариран флаг. Разколебах се и не знаех какво ще се случи със задната гума, но истината е, че първите от Супербайк още не бяха преминали линията и ги чакаха за последна обиколка. Когато в крайна сметка видях карирания флаг, аз се обърнах пет пъти, за да бъда сигурен, че съм завършил. Така дойде тази огромна емоция за мен и за целия отбор."

Ендюрънсът е една от най-тежките дисциплини в света на спорта и мотоциклетният не прави изключения със своите 24, 12 или 8-часови състезания. Последното за сезона на "Мост" бе само 6-часово, но чешката писта няма дълги прави, в които състезателят може да вдигне глава и да почине за няколко секунди. Чой каза, че това е оказало огромно влияние върху телата им.

"По принцип ние сме много добре подготвени. Всеки обръща внимание и сам на себе си, защото физическата подготовка е едно от на важните неща. На тези шест часа не ползвахме физиотерапевти, но пистата беше тежка. Всички се оплакваха от схващания на мускулите в ръцете, тъй като имаше и състезание на WTCR колите. Петък беше свободен ден, а събота сутринта беше 3 градуса и имаше мъгла, така че направихме само две или три загряващи обиколки по-късно. В първите стинтове темпото беше високо, а самата писта не дава на състезателите да почиват, тъй като правата е малка. Успяхме обаче да изкараме шестте часа без проблеми", добави пилотът на ЕКО БМВ Рейсинг тийм.

Чой разкри също така, че е получил предложение за нов договор от Energie Endurance 91 и скоро най-вероятно ще го подпише, за да продължи кариерата си в EWC. И въпреки че календарът за 2022 все още не е известен, българският пилот не се притеснява. Той обясни, че вече има толкова богат опит, че не му отнема много време да свикне с което и да е трасе.

"Тази година видях сам за себе си, че съм в такъв етап от моята кариера и съм в такава форма, че независимо на коя писта съм и дали тя е нова, на мен ми трябват много малко обиколки, за да свикна. Не знам дали "Спа-Франкоршан" е потвърдена, но на тръгване от Мост ми казаха, че ще има кръг в Малайзия. Това ще бъде ново за Суперсток класа. Очаквам скоро да излезе календар. Знам, че на 15-17 април са "24-те часа на Льо Ман", а март месец започват тестовете", заяви той и добави, че един от съотборниците му през 2022 ще бъде ново лице.

"Пешек излиза от състава. Според моята информация, той е бил нает за последния кръг. Аз имам пратен договор преди два дни. Още не съм го разписал, но вървят натам нещата. Много съм доволен в този отбор, обстановката е приятелска и съм окей със съотборниците. Кристиан ще се върне в началото на сезона, ще има и други новини.

"Мотоциклетизмът е част от живота ми. Без подготовката, която водя от години, не се чувствам добре. Може би на хората, които не спортуват, това им изглежда нечовешко, но то става част от теб като го правиш толкова години наред. Продължавам да тренирам и след последния кръг, подготовката не е спряла. Няма никакво време преди началото на следващия сезон“, завърши българинът.

Хакинен сравни Формула 1 с тенис

На корта Хамилтън би имал предимство, смята бившият пилот

Себастиен Ожие спечели осма титла във WRC след триумф в Рали Монца (ВИДЕО)

Французинът имаше сериозен късмет, след като още в първата отсечка докосна един от бетонните блокове на множеството шикани по виражите на „Монца“

Евънс с минимален аванс пред Ожие на Рали Монца (ВИДЕО)

Трети след първите седем отсечки се движи Тиери Нювил

Автомобилна федерация на България отговори ударно на ММС

Вижте истината, с подпис и печат…

Нювил води със 7 десети на Еванс в Каталуня (ВИДЕО)

Състезанието приключи за Такамото Кацута, който блъсна своя Yaris в крайпътна мантинела

Спортът и мачовете по телевизията днес

Вижте неделната програма

ОБЗОР: След първия ден на рали „Стари Столици“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мартин Сурилов и Здравко Здравков над всички след 4-те отсечки в събота

27 екипажа са заявили участие на рали "Стари столици"

Последният кръг от националния шампионат ще се състои на 9 и 10 октомври

Константин Маршавелов с втора победа за сезона

Стара Загора бе домакин на четвъртия кръг от националния шампионат на затворен маршрут и писта

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки