В НОРВЕГИЯ: ЦСКА ще спира най-лошата серия в Европа за века

Бодьо/Глимт е отборът в най-добра форма на международната сцена, истински ад чака "червените" довечера

В НОРВЕГИЯ: ЦСКА ще спира най-лошата серия в Европа за века

ЦСКА ще изиграе тази вечер едно от най-тежките гостувания в последните години.

Норвежкият Бодьо/Глимт е непобеден 21 поредни мача на международната сцена и е лидер в група С на Лигата на конференциите.

Двубоят е исторически за тима, който при победа ще си осигури първо в историята си пролетно евроучастие.

Трибуните ще са препълнени, а най-големият проблем за футболистите на Стойчо Младенов ще са атмосферните условия.

Температурата в Норвегия ще е под минус 5 градуса, чака се и снеговалеж. Освен всичко друго теренът на стадион "Аспмира" е изкуствен, което ще създаде още проблеми на червените.

След поражението от Заря Луганск в Украйна те изгубиха и теоретичните си шансове за продължаване напред в турнира.

Тимът е на последното четвърто място с едва една точка и все още очаква първата си победа в третото по сила европейско състезание.

Предстоящото препятствие обаче не дава големи надежди на привържениците на червените поради ред причини.

Бодьо е тимът в най-добра форма в европейския футбол, като не е загубил нито веднъж в последните си 21 срещи.

Отборът е лидер в група С на Лигата на конференциите, като в последните си два мача в турнира разпердушини Рома с 6:1 у дома, а след това направи 2:2 на "Олимпико“.

Също така, макар че не разполагат с богата история на международната сцена, жълто-черните имат респектираща статистика в домакинските си мачове в Европа.

Спечелили са 13 от общо 19-те си такива и са в серия от 5 поредни победи на свой терен на международната сцена.

От своя страна ЦСКА е на обратния полюс. Армейците не са спечелили нито едно от последните си 8 гостувания в евротурнирите. Това е и най-лошата поредица на тима на чужд терен през този век. За последно те нареждат 8 поредни визити без победа в средата и края на 90-те.

След като надиграват лихтенщайнския Балцерс с 3:1 през 1993-та, червените не стигат до победа срещу Бенфика (1:3), Арарат Ереван (0:0), Ювентус (1:5), Стяуа (3:3), Белшина (0:0), Молде (0:0), Сервет (1:2) и Атлетико Мадрид (0:1).

Половината от тези резултати обаче са достатъчни на армейците, за да елиминират съперниците си (Арарат, Белшина, Молде и Сервет). Слагат край на негативната поредица на 12 август 1999 срещу Портадаун (3:0). Най-дългата такава серия пък започва през 1981-ва и завършва през 1987 година, като съдържа 13 срещи.

Настоящата поредица без победа на ЦСКА на чужд терен започна с участието на тима в груповата фаза на Лига Европа през миналия сезон.

За да се класират за нея, армейците изковаха знаковата победа с 3:1 над Базел след обрат в Швейцария, като към момента това е последният успех на отбора в европейска визита. Червените не намериха път към вратите на Рома (0:0), Йънг Бойс (0:3) и Клуж (0:0).

Те не спечелиха и нито едно от гостуванията си в квалификациите на Лигата на конференциите през този сезон. Въпреки това свършиха работата си в София, за да се поздравят с участие в групите.

Така равенствата навън с Лиепая (0:0) и Осиек (1:1) и загубата от Виктория Пилзен (0:2) не се оказаха проблемни. Тимът обаче допусна поражения и в двете си визити досега в същинската част на турнира - от Рома (1:5) и Заря (0:2).

Така ЦСКА се намира в серия от 3 загуби при гостувания в Европа, което за последно им се случи в групите на Лига Европа през сезон 2009/10.

Като повод за оптимизъм може да се смята фактът, че треньорът на армейците Стойчо Младенов вече знае от личен опит как се вкарва гол в Норвегия и как се стига до победата в скандинавската страна.

На 7 септември 1983 г. Екзекутора на Ливърпул бележи за националния отбор на България при победата с 2:1 в Осло в квалификация за европейското първенство през 1984-та. Като национален селекционер обаче Младенов губи срещу същия противник с 1:2 в контрола през 2001 година.

Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки