Легенда на Беласица: Надявам се кметът да обезпечи клуба и Петрич отново да стане хандбален център

"С болка на сърцето заявявам, че не мога да преживея отсъствието на тима от "А" група в момента"

Легенда на Беласица: Надявам се кметът да обезпечи клуба и Петрич отново да стане хандбален център

Ненчо Назъров е роден на 09.07.1954 година. Първите си стъпки в спорта прави като дете при именития петрички треньор и основател на ДЮШ по футбол на Беласица Георги Николов-Шмин. Тук той тренира с доста футболисти от Петрич, между които са Костадин Кабранов и Димитър Христов Карадалиев, които по-късно донесоха славата на клуба. Ненчо Назъров е след отблизо от треньора на хандбалния клуб Беласица Кирил Шопов. Последният го е убеждавал многократно да напусне футбола и да започне да тренира хандбал. Успява да надделее и започва да тренира под негово ръководство. През 1968 година възпитаникът на у-ще „Н.Й.Вапцаров” Ненчо Назъров става републикански шампион по хандбал и на 14 годишна възраст се окичва с първия си златен медал, когато негов треньор е Димитър Сенгелиев. След 8-ми клас продължава образованието си в техникума „Юрий Гагарин”, където негов треньор е друг известен спортист Борис Ангелов-Бурчо, като същевременно продължава да тренира и в ХК „Беласица” при Кирил Шопов. Под негово ръководство юноши старша възраст на ХК „Беласица” стават републикански шампион. Ненчо Назъров спечелва нови златни медали и на спартакиада, където отново под ръководството на Кирил Шопов и президент Никола Унгузов се окичва с шампионска титла. Военната си служба отбива в трудови войски в периода 1974-1975 г в Стара Загора. Там отново на спартакиада универсалният спортист Ненчо Назъров става шампион в дисциплината троен скок.След отбиване на военната служба отново се отдава на хандбала. Три пъти мъжкият отбор на Беласица става шампион на България по хандбал и три пъти носител на Купата и представляват страната на евротурнирите. Според него, заслугите за това си дължат на спонсорите Живко Костадинов-Зрил, Костадин Петров-Лялето.

Участник е в националния отбор на България по хандбал, където негов треньор е Александър Върбанов, който му е преподавател във ВИФ „Георги Димитров”, сега НСА. На поста ляво крило има над 500 официални срещи, като във всяко негово участие на терена е реализирал по 7-8 попадения. Голмайстор е за всички времена по хандбал на ХК Беласица.

Незабравими за него остават мачовете срещу отборите на Полша, Унгария, Северна Македония, Германия. Най-голямо значение и почит отдава на основателя на хандбала в Петрич Кирил Шопов. Последният, заедно с другите петрички състезатели Георги и Александър Ангелови, Димитър Нушев, Стоян Липошлиев, са основатели на хандбала в България , и се е възхищавал от играта им, която е наблюдавал по-късно в залите, по-късно определя Кирил Германлиев, Огнян Аладжов, Георги Бучков и Огнян Танков като гордостта на Петричкия хандбал.

С болка на сърцето заявява, че не може да преживее отсъствието на хандбален клуб Беласица от А група в момента. Надява се общинската администрация в лицето на Кмета Димитър Бръчков да обезпечи с необходимите средства хандбалния клуб, след като създаде добра материална база за игра, и в най-скоро време отново Петрич да стане център на хандбала в България така, както бе преди години. Майстор на спорта е от 1985 година. През 1995 година се отказва от активна състезателна дейност.

Шансът за нова олимпийска квота в гребането още е жив

Кристиан Василев на финал на квалификацията в Унгария

Хиляди полицаи пазят олимпийския огън

Вижте подробности

Боряна Калейн е втора в многобоя след първия ден на СК в Ташкент (ВИДЕО)

Никол Тодорова заема 17-а позиция

Спортното министерство не дава стадионите "Септември" и "Юнак" на Столична община

Вижте официалната позиция на ММС

Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки