ФИА обяви крайния срок за разследването на Гранд при на Абу Даби

От решенията там зависи и дали Хамилтън ще се състезава и през 2022 година

От Международната автомобилна федерация (ФИА) заявиха, че крайният срок за завършване и публикуване на резултатите от анализа на случилото в последните пет обиколки на миналогодишната Гран При на Абу Даби е 3 февруари.

 

Сезон 2021 завърши при изключително спорни обстоятелства, като основен обект на критика бяха решенията на състезателния директор Майкъл Маси, като много фенове призоваха австралиецът да бъде освободен. В дните след състезанието от Мерцедес изразиха силното си недоволство от развоя на събитията на „Яс Марина“, тъй като именно техният пилот Люис Хамилтън бе големият потърпевш в случая.

Решенията на Маси позволиха на Макс Верстапен да има един решителен шанс да атакува своя съперник за титлата, което той стори и спечели първата си титла. Все пак от екипа на „Сребърните стрели“ се отказаха от намеренията си да протестират, след като от ФИА обещаха да има задълбочен анализ на решенията на състезателния директор.

По неофициална информация заключенията на този анализ ще решат и бъдещето на седемкратния първенец Хамилтън, който не се е появявал публично от края на миналогодишния шампионат и има напълно реална възможност да прекрати своята кариера. 

„От Мерцедес искат да видят какво ще решат от ФИА и какви ще са последствията от случилото се в Абу Даби. В техните очи Хамилтън загуби осмата си титла заради грешна интерпретация на правилата от страна на състезателния директор. От ФИА са си дали срок от три седмици да завършат анализа, като основната работа започна в понеделник (10 януари), тогава започнаха първите интервюта със замесените в случилото се“, каза репортерът на Sky Sports F1 Крейг Слейтър.

„Това ще продължи дълго, от ФИА няма да заметат положението. От Мерцедес обаче се притесняват, че продължителността на анализа може да попречи на предсезонната подготовка на Хамилтън, ако той няма заключенията навреме, за да реши дали ще кара през 2022. От централата също така заявиха, че анализът ще бъде подробен, безпристрастен и прозрачен. Той трябва да приключи до 3 февруари, когато е следващото заседание на Световния моторспорт съвет (WMSC)“, каза още Слейтър.

Още от Формула 1

"Макс контролира по-добре автомобила", смята Шинджи Накано

Според него Джордж Ръсел успява да запише по-добри представяния спрямо Хамилтън

Световният шампион изпревари пилотите на „Ферари“, макар да стартира зад тях

Вижте подробности

Имаше шанс той да бъде спрян, заради бижутата, които носи на себе си

Верстапен получи повреда в двигателя

"Мога да се боря за титлата", убеден е мексиканецът

Днес си спомняме за бързият Сена - този, който остана в завоя "Тамбурело"

Скудерията подкрепя идеята да се покачи броят на спринтови уикенди

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки