Макларън с критика към управлението на Формула 1

Някои съперници търсят извинения, за да вдигнат разходите и да спечелят с чековите си книжки

Изпълнителният директор в отбора на Макларън Зак Браун призова за по-силно ръководство на Формула 1, за да се намали силата на по-големите отбори и да се предотврати превръщането на битката за титлата в моторния спорт в пантомима.
В разговор за предстоящата година за Макларън Браун заяви, че някои съперници търсят „извинения, за да вдигнат горната граница на разходите и да спечелят световни титли с чековите си книжки“, като същевременно печелят предимство с Б отборите. Без да назовава имена, американецът продължи, че „на моменти изглежда, че спортът се управлява от определени отбори“ и е необходимо повече сила в ръководството на Формула 1, собственост на Liberty Media и Международната автомобилна федерация (ФИА).
ФИА миналия месец избра нов президент – Мохамед Бен Сулайем от ОАЕ, на мястото на французина Жан Тод, докато италианецът Стефано Доменикали пое миналата година поста главен изпълнителен директор на Формула 1.
Сезон 2021 завърши със скандал, след като Мерцедес обвини рейс директора Майкъл Маси, че е отнел осма титла на Люис Хамилтън с късна промяна в процедурата за кола за безопасност, решение, което според тях е било в полза на Макс Верстапен от Ред Бул, който след него стана шампион.
Браун допълни, че миналото се е характеризирало с „предимно автократичен стил на управление“, препратка към десетилетията под управлението на бившия шеф Бърни Екълстоун, и е бил необходим по-консултативен подход, за да се възстанови спортът.
„При движение напред има нужда да се върнем към по-силно, по-продуктивно ръководство и управление на върха на спорта. Ясно е, че някои от правилата и тяхното управление не са приемливи при сегашните условия“, каза още американецът.
Браун заяви и че отборите са допринесли за непоследователността в правилата и са гласували за много от тях, а сега се оплакват. Той предположи, че събитията в Абу Даби, предмет на разследване от ръководния орган, са резултат от системни провали с „привидна липса на подготовка за състезанията и временна инерция на решенията“.

„Отборите са тези, които оказват натиск да избегнат на всяка цена състезания, които завършват с автомобил за безопасност. Отборите са тези, които използват радио съобщения до директора на състезанието, за да се опитат да повлияят на наказанията и резултатите от състезанието, до точката, в която свръх развълнуван директор на отбор оказва натиск върху длъжностните лица на състезанието. Това не е поучително за Формула 1. На моменти се усеща като пантомима, а не като връх на изключително популярен спорт“, завърши критичният Браун.

Още от Формула 1

"Макс контролира по-добре автомобила", смята Шинджи Накано

Според него Джордж Ръсел успява да запише по-добри представяния спрямо Хамилтън

Световният шампион изпревари пилотите на „Ферари“, макар да стартира зад тях

Вижте подробности

Имаше шанс той да бъде спрян, заради бижутата, които носи на себе си

Верстапен получи повреда в двигателя

"Мога да се боря за титлата", убеден е мексиканецът

Днес си спомняме за бързият Сена - този, който остана в завоя "Тамбурело"

Скудерията подкрепя идеята да се покачи броят на спринтови уикенди

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки