Битката за Европа – по-яростна от всякога

Поне 6 отбора мечтаят за това, вижте анализа на NOVSPORT

Битката за Европа – по-яростна от всякога

В подновяващото се след 17 дни българско футболно първенство една от големите интриги е кои два отбора освен Лудогорец и ЦСКА ще се преборят за място в евротурнирите това лято. Докато двата водещи ще се дебнат до последно за титлата, то поне още пет тима (а може би и 6) от сега потриват ръце да ритат в Европа.

АНАЛИЗА НА NOVSPORT ЗА БИТКАТА ЗА ТИТЛАТА МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!!!


Черно море, Ботев Пд, Славия, Левски и Локо Пд плюс леко изостаналият за момента ЦСКА 1948 със сигурност са „в играта“, докато това едва ли ще бъде по силите на Берое и Арда. И в двата клуба настъпиха сериозни рестрикции в бюджетите, а в Стара Загора още не е напълно ясно откъде ще идват парите. Всичко това означава, че и в двата отбора на преден план е оцеляването, а не борбата за евротурнирите.

Регламентът на Efbet лига гласи, че квота със сигурност получават само първия и втория в крайното класиране. Третия също играе в Европа, а четвъртият посреща седмия в бараж, но само ако за турнирите не се класира отбор през Купата на България. В противен случай баражът е между третия и седмия в класирането. Това на практика означава, че до самия край на сезона (когато е финалът за Купата на България) няма да е ясно кой е печелившият и феновете ще тръпнат в очакване за щастлива развръзка за своя отбор. Нека в NOVSPORT разгледаме положението сред претендентите за Европа към този момент и перспективите до края на сезона.


ЧЕРНО МОРЕ

„Моряците“, под ръководството на треньор №1 за 2021 година у нас Илиан Илиев правят отличен сезон до този момент и заслужено заемат трето място в класирането след загуби само от лидерите Лудогорец и ЦСКА. Безспорно удар по амбициите на тима е трансферът на един от най-добрите футболисти през есента Леандро Андраде в Карабах, но в същото време в клубната каса влязоха свежи пари. За „баланс“ във Варна се завръща Матиас Курьор, който е със статут на жива легенда за феновете на „Тича“, които винаги ще помнят знаменития му победен гол в 119-та минута на онзи митичен финал за Купата срещу Левски през 2015 година. Притесненията на Илиан Илиев са, че в клуба постоянно идват оферти за водещите играчи и това може да отслаби състава за предстоящите битки. Все пак обиграният и почти постоянен състав на Черно море плюс работата на треньорския щаб дават надежди на феновете, че през юли ще отидат на „Тича“ на мач от евротурнирите.

ПРОГНОЗА НА NOVSPORT: 50% шанс за участие в Европа

БОТЕВ (ПД)

„Жълто-черните“ в момента разполагат с всичко необходимо не само за класиране, но дори и за определен пробив в Европа. Отличен бюджет, класни български и чужди футболисти, феноменална публика и не на последно място, солидни традиции. Ботев даде големи надежди на феновете си с представянето в контролата със Зенит (2:2) на лагера в Дубай. На Коматево вече акостира и футболното „бижу“ на Пирин Мохамед Брахими, който през есента направи няколко феноменални мача. Голямото предизвикателство пред треньора Валентич ще бъде мотивацията на отбора при гостувания. През есента често Ботев бе един отбор на Коматево и съвсем различен навън – абсолютно беззъб и беззащитен на „Тича“, „Герена“ и още няколко места.

ПРОГНОЗА НА NOVSPORT: 50 % шанс за участие в Европа

СЛАВИЯ

„Белите“ правят солиден сезон до този момент и освен на три точки от тройката са и на четвъртфинал в турнира за Купата на България. Отборът на Златомир Загорчич играе приятен футбол и може да изненада всеки един от отборите в Efbet лига, както вече направи с Лудогорец и ЦСКА. Основният защитник Андреа Христов бе продаден на Козенца, но със сигурност на „Овча купел“ имат идея кой може да го замести пълноценно. Славия може би до самия край ще бъде „в играта“ за евроквота, което дава надежди на феновете за по-добро бъдеще.

ПРОГНОЗА НА NOVSPORT: 40 % шанс за участие в Европа

 

ЛЕВСКИ

„Сините“ са съвсем различен в отбор в сравнение с началото на сезона и феновете вместо за борба за оставане в Efbet лига вече говорят за завръщане в Европа за пръв път от 2019 година. Треньорът Станимир Стоилов има нелеката задача да направи силен отбор без наличието на достатъчно финанси. Той привлече няколко чужденци плюс опитващият да възроди кариерата си Филип Кръстев, но посочи вратата на титулярите от есента Боби Цонев и Гьоко Зайков заради високите им заплати. В Левски се надяват да продължи добрата форма на голаджията Билал Бари, а Георги Миланов да се завърне час по-скоро от контузия. Левски реално ще атакува на два фронта Европа, след като за Купата на практика вече се е класирал на полуфинал. Дали мечтата на „сините“ фенове ще се сбъдне, предстои да видим. Но със сигурност те ще дадат най-доброто от себе си в подкрепата на отбора.

ПРОГНОЗА НА NOVSPORT: 40 % шанс за участие в Европа

ЛОКО (ПД)

В последните години стана традиция Локото не само да играе в Европа, но и да отстранява противници. Големите футболни вечери на „Лаута“ ще се помнят дълго, но като че ли задачата за квота тази година изглежда много трудна. „Черно-белите“ редуват „избухвания“ като победата с 3:1 на „Армията“ с домакинска загуба срещу Ботев (Вр). Те формално също са „в играта“ на два фронта – четвъртфинал за Купата и осмо място в класирането, но оптимизмът сред феновете като че ли намалява. Класата на състава с всяка изминала година намалява, а и слуховете за финансовото състояние на клуба не са много позитивни. Младият треньор Александър Тунчев ще има тежката задача да намери отново пътя към Европа и ако го направи, без съмнение ще качи още повече „акциите“ си в тази професия.

ПРОГНОЗА НА NOVSPORT: 10 % шанс за участие в Европа


ЦСКА 1948

Отборът на Цветомир Найденов започна много зле сезона и се наложи да бъдат взети бързи мерки с привличането на опитния треньор Николай Киров и нова селекция „в движение“. В крайна сметка отборът завърши на девето място годината, като все още запазва шансове за Топ 6 (на 7 точки от Левски). Възможността ЦСКА 1948 да дебютира в Европа е единствено през седмо място в крайното класиране и победа в баража като гост над третия или четвъртия. Към този момент това не изглежда много вероятно, но отборът разполага вече с качествени играчи и не е изключено да поднесе голямата изненада в края на сезона.

ПРОГНОЗА НА NOVSPORT: 5 % шанс за участие в Европа

 

АНАЛИЗА НА NOVSPORT ЗА БИТКАТА ЗА ТИТЛАТА МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!!!

ОЧАКВАЙТЕ АНАЛИЗА НА NOVSPORT ЗА БОРБАТА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ!

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки