Световен вицешампион стартира в маратона на Стара Загора

В полумаратона ще стартира семейство Наталия и Богдан Семьонович от Украйна

Световният вицешампион по биатлон за младежи ще бъде сред участниците в маратона на Стара Загора в неделя. Седмото издание на надпреварата отново ще бъде валидно за националния шампионат по полумаратон и новата звезда на българския и световния биатлон Благой Тодев ще пробва сили и издръжливост на 21 км.

Роденият в Банско талант завърши сезона като европейски шампион от Поклюка, световен вицешампион от Солт Лейк Сити и носител на кристалния глобус за най-добър в индивидуалната дисциплина при младежите. Тази зима 21-годишният Тодев направи и своя олимпийски дебют на игрите в Пекин през февруари.

В полумаратона ще стартира семейство Наталия и Богдан Семьонович от Украйна. Наталия грабна златото на маратона Стара Загора през 2020-а, когато победи с време 2.47:54 часа, а същата пролет Богдан спечели бронз на класическата дистанция с 2.27:23 часа. Двамата имат още медали от Стара Загора - Богдан е шампион миналата година и със сребро от 2019-а на 21 км, а Наталия е с бронз на 10.5 км от преди три години.

Тази неделя в спор за държавните титли на полумаратон ще застанат на 100 лекоатлети, сред тях са най-добрите български бегачи: Йоло Николов, Стоян Владков, Мирослав Спасов, Милица Мирчева, Маринела Нинева, Девора Аврамов и други.

В мартонската дистанция също ще бъде интересно. На старт застава шампионът от 2020 година Йомер Асланоглу. Турчинът грабна победата преди две години с постижение 2.23:52 часа. Негови съперници за златото се очертават Юсеир Сойлемаз от Турция и мароканецът Омар Книун. Шабан Мустафа също е дал заявка за маратонската дистанция.

Не по-малко интересно ще бъде и на най-късата дистанция от 10,5 км, където в надпреварата ще се впуснат сребърният медалист от Параолимпийските игри в Токио 2020 Християн Стоянов, Сава Тодоров, Лиляна Георгиева, Силвия Георгиева и други.

"Правим всичко възможно да запазим традицията. Маратон Стара Загора се утвърди като едно от емблематичните събития за града. Вярвам, че и сега в неделя, когато на старт ще застанат близо 800 атлети от 16 държави, ще стане един истински празник за всички, които обичат спорта и активния начин на живот," заяви Красимира Чахова, зам.-кмет на Стара Загора.

Стартът на маратон Стара Загора е насрочен за 9.00 часа от площада пред сградата на Общината, участниците могат да избират между класическата дистанция на 42.195 км, полумаратона на 21 км и кратката на 10.5 км.

Общият награден фонд е над 26 000 лева. Всеки участник ще получи рекламна тениска, а на успешно завършилите ще бъде връчен паметен медал за спомен от събитието.

След старта пред Общината, маршрутът продължава по бул. "Цар Симеон Велики", после състезателите преминават по бул. "Никола Петков". В района на магазин "Метро" правят обратен завой и по същото трасе се насочват към Община Стара Загора. Дължината на една обиколка е 10.550 км. Участниците в маратона пробягват 4 обиколки, в полумаратона 2 обиколки, а в дистанцията 10.5 км - една обиколка.

Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, БФЛА, Асоциация "Спорт в свободното време", Спортен клуб лека атлетика "Берое" и Спортен клуб "Ракета".

Още от Лека атлетика

Сидни Маклафлин подобри собствения си резултат от Олимпиадата в Токио

Каква е неговата цел:

Вижте всички победители в Рабат

Вижте и останалите резултати от състезанието тук:

Въпреки отказаното финансиране от държавата, надпреварата спази традицията да поставя нови рекорди

Трагедия сполетя семейството на най-добрата ни спринтьорка

Състезателите ще се подготвят за европейското първенство в Мюнхен

Елена Лашманова е наказана за две години

Той преодоля 6.20 метра и подобри с един сантиметър собственото си постижение от 7 март

Актуално

13:10 28/06 Димитров - Джонсън 6:4; 2:5 - отказване на Гришо
18:00 27/06 ЦСКА – Сепси 0:4
20:00 26/06 БЪЛГАРИЯ - Бразилия 21:25; 19:25; 22:25

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки