Страхотен Верстапен ликува в Маями (ВИДЕО)

Световният шампион изпревари пилотите на „Ферари“, макар да стартира зад тях

Страхотен Верстапен ликува в Маями (ВИДЕО)

Макс Верстапен (Нидерландия, Ред Бул) спечели победата в Гран при на Маями от Формула 1 и съкрати изоставането си от Шарл Льоклер (Монако, Ферари) в класирането при пилотите на 19 точки.

Световният шампион бе категорично най-бърз на пистата край "Хард Рок Стейдиъм" във Флорида и победи с 0.661 секунди, след като оглави класирането още в началото на надпреварата.

Състезанието за Гран при на Маями бе решено в първите четири обиколки. Льоклер запази лидерското си място в първия завой, а Верстапен зае втората позиция и остави второто Ферари, управлявано от Карлос Сайнс (Испания), зад себе си.

На четвърта позиция се нареди Чеко Перес (Мексико, Ред Бул), докато Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) се допря с болида на Фернандо Алонсо (Испания, Алпин) и се смъкна до осма позиция.

Льоклер водеше в началото с близо секунда пред Верстапен, чиято скорост обаче се оказа непреодолима за пилота на Ферари. Самият нидерландец бе в превъзходна форма днес. Късна употреба на спирачките му осигури второто място в първата обиколка, а в четвъртата той изпревари Льоклер на старт-финалната права.

При изминаването на близо третина от дистанцията Верстапен вече имаше 3 секунди преднина и нижеше рекорд след рекорд на трасето в Маями, докато най-голямата надежда на Ферари за победа бе автомобил по сигурността за убиване на темпото на световния шампион или чифт софт гуми на мястото на медиумите в последните обиколки.

Льоклер и Ферари "мигнаха" първи. Пилотът от Монако влезе в бокса в 25-ата обиколка и всъщност сложи гуми с твърда смес, с които се надяваше да изкара останалите 32. Верстапен и Ред Бул отговориха идентично - точно 3.2 секунди в бокса в 27-та обиколка и гуми с твърда смес, което на практика трябваше да гарантира победата за нидерландеца.

Когато лидерите се извъртяха в бокса и гумите загряха, разликата между Верстапен и Льоклер вече бе станала над 7 секунди, а нидерландецът отново започна да прави най-добри обиколки. Дългоочакваният автомобил по сигурността обаче се появи в 41-та обиколка заради завъртане на Ландо Норис (Великобритания/МакЛарън), който се удари в излезлия извън пистата и връщащ се Пиер Гасли (Франция/АлфаТаури).

Автомобилът по сигурността се оттегли 10 обиколки преди края, но това не спря Верстапен, тъй като гумите на нидерландеца бяха "по-свежи" от тези на Льоклер и резервоарът имаше повече гориво. В крайна сметка световният шампион спечели с 0.661 секунди и съкрати изоставането си в класирането при пилотите на 19 точки, тъй като записа и най-добра обиколка.

Трети финишира Перес, четвърти се нареди Сайнс, следван от Валтери Ботас (Финландия/Алта Ромео)  и двойката на Мерцедес - Джордж Ръсъл (Великобритания/Мерцедес) и Хамилтън.

ОФИЦИАЛНО: Хулкенберг ще кара за Ауди във Формула 1

Немският пилот напуска Хаас след края на сезона

Ейдриън Нюи си тръгва от Ред Бул след края на сезона

Един от основните двигатели на успеха на "биковете" напуска клуба след 18 години

Формула 1 умува за промяна в точкуването

Вижте подробности

Историческо: Ферари сменя червения цвят на болидите си

Скудерията ще носи синьо за Гран при на Маями

Обсъждат се революционни промени във Формула 1

Вижте какви са те

Трима пилоти във Формула 1 пред сериозни наказания

Сарджънт, Строл и Серхио Перес може да натрупат 12 наказателни точки

Глобиха Алпин за инцидента с механик в бокса

Стюардите в Китай наказаха френския тим с 10 000 евро

Луда надпревара: Верстапен над всички и в Шанхай (ВИДЕО)

Макс с 4 от 5 при завръщането на ГП на Китай

Верстапен не остави шанс на никого и в квалификацията в Китай

Ред Бул окупира първите две позиции за старта

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки