Легендарен армеец на 80 години проговори пред NOVSPORT

В ЦСКА има прекалено много чужденци, които не знаят защо са в клуба

80 години навърши вчера Борис Станков. Той е един от най-значимите футболни хора, свързани с ЦСКА. Играе за червените от 1961 до 1971 година. В този период изиграва 184 мача и отбелязва 9 гола. Печели четири пъти титлата - 1962, 1966, 1969, 1971, два пъти купата на България - 1965 и 1969, а и е полуфиналист за КЕШ 1967. След края на кариерата си е помощник и старши треньор на ЦСКА. Работил е в клуба като главен методист, първи заместник-председател на клуба, президент, технически директор, шеф на школата. Баща е на бившия треньор на червените Александър Станков. Ето какво каза специално за юбилея си пред НОВСПОРТ Борис Станков.

- Вие сте жива емблема за ЦСКА. Няма пост, който да не сте заемал в славната история на клуба?
- Дал съм много на ЦСКА, но ЦСКА ми е дал всичко. Значимите моменти не са един и два. Аз не мога да се броя като голяма звезда на ЦСКА, имаше далеч по-големи звезди от мен. Винаги обаче съм се старал да давам максимума от себе си в името на този велик клуб.
- Кой спомен е най-значим спомен за вас?
- Те са много, но ако трябва да посоча един, това ще са мачовете срещу Интер. С тях играхме полуфинал за КЕШ през 1967 година. Това бе сериозен успех, но ако можех да преживея отново нещо, то бих искал да са тези мачове с Интер.
Играхме срещу страхотни футболисти в лицето на Суарес и Корсо. Бяха страхотни майстори, но и ние не им отстъпваме.
- Доста млад започвате в ЦСКА?
- На 19 години влязох в първия отбор. За мен бе чест да бъда част от този отбор с тези големи футболни величия. ЦСКА е създал най-големите футболисти за всички времена в България. Не искам да обиждам никого, но за мен над всички е Христо Стоичков, а Димитър Якимов е най-големият футболист и човек, играл в ЦСКА. .
- По-късно като ръководител работите с изгряващите звезди Стоичков, Костадинов, Пенев?
- Това беше романтично време, със сериозни момчета, които успяха и станаха европейски, доказани футболисти и звезди - Ицо, Емо и Любо. Тогава имаше много брилянтни играчи с нестандартни отигравания. Сега разчитат повече на тактика и физика, ама така е в цял свят.
- В първите години на демокрацията на два пъти сте президент на клуба?
- Застанах начело на ЦСКА след молба от страна на приятели и близки.
Това бяха трудни мигове, имаше тежки моменти. Хора, далеч от материята на тази игра, опитваха да дават мнение, че успехите на ЦСКА са заради подкрепа от партията и държавата. Това категорично не отговаря на истината.
Фактите говорят съвсем различни неща. С екипа на ЦСКА играха много силни футболисти и те постигнаха значимите успехи. Когато бях методист и заместник-председател се появи велико поколение играчи. Те станаха основа на националния отбор и постигнаха най-големите успехи за България. Това са Любо Пенев, Христо Стоичков. За него каквото и да се каже, ще е малко, но всички знаят, че е най-големият футболист за всички времена на България.
- Следите ли изявите на ЦСКА сега?
- Да, гледам всички мачове на ЦСКА.
- ЦСКА загуби финалната среща с Левски за купата на България?
- Не съм доволен от показаното на терена и от двата отбора. Левски обаче бе по-активният отбор, вкара гол и заслужено спечели.
- Какво е мнението ви за представянето на ЦСКА през сезона?
- На терена за ЦСКА играят прекалено много чужденци. Това не го приемам, защото голяма част от тези футболисти не осъзнават привилегията и отговорността да играеш за ЦСКА и не знаят защо са в този велик клуб. За мен трябва да се обръща внимание повече на собствената школа, а и на българските футболисти.
- Но като цяло в българския футбол малко юноши стигат до първия отбор. Какво пречи и недостига?
- Нужно е повече усърдие от младите състезатели от тяхна страна, търпение от треньорите и да получат шанс, за да се наложат в представителния тим.
- Какво бихте казали на тези юноши?
- Да бъдат отдадени изцяло отдадени на ЦСКА. За този клуб се играе и работи с цялото сърце и с много ум.
- Под ваше ръководство на школата на ЦСКА излязоха и се наложиха доста футболисти?
- Повечето от тях оставиха добри спомени с ЦСКА и се наложиха в първия отбор. Може и да пропусна някой, но бих споменал имената на Любослав Пенев, Емил Костадинов, Методи Деянов, Костадин Янчев, Румен Стоянов, Антон Димитров, Викторио Павлов.

Още от Интервютa

Нападателят направи фурор, вкара 4 гола на Ботев (Вр)

Вижте мнението на легендата

Вижте мнението на играещия треньор на отбора пред NOVSPORT

Вижте мнението на селекционера на националния отбор по волейбол до 20 години

„Срещу ПАОК се доказа, че понякога в живота и във футбола не всичко е пари“, заяви Бижутера

Вижте какво каза Тим Кланси пред NOVSPORT

Вижте интервю с Ивайло Василев

Според треньора обаче е рано да се говори, че "червените" ще са фаворити в баскетболното първенство

Полузащитникът игра последните два сезона в Унгария, пак иска да опита в чужбина

Актуално

21:00 11/08 ЛЕВСКИ - ХАМРУН 2:5 след дузпи
21:45 11/08 СЕЙНТ ПАТРИКС - ЦСКА 0:2

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки