Чиликов за NOVSPORT: Публиката бе на ниво във финала, отборите не

Не очаквах такъв срив от ЦСКА, докато Левски може още повече

Георги Чиликов е един от футболистите, които е обличал екипа на Левски и на ЦСКА. Бургазлията от няколко години е в треньорската професия. За последно бе начело на Арда, но си тръгна твърде бързо след решение на ръководството на клуба, което предпочете да назначи Славко Матич. В последствие и той бе освободен от клуба. Ето и интервюто на Георги Чиликов пред НОВСПРОРТ.

- След 17-годишна пауза отборите на ЦСКА и Левски играха един срещу друг финал за купата на България. Стадионът бе пълен, имаше страхотна атмосфера. Съгласен ли сте?
- Феновете бяха там, за да подкрепят любимите си отбори. Атмосферата бе незабравима за всички на стадиона. Привържениците и на двата отбора бяха на европейско ниво, докато футболът беше под средното европейски ниво.
Аз обаче очаквах по-добър и по-качествен мач от двата отбора.
През последните месец или два ЦСКА играе под свойте възможности. Не видях никаква съпротива от страна на този тим, особено в атака. Желанието им беше да играят до 0:0 и после да се стигне до изпълнение на дузпи. Тази тактика не стига за спечелването на финал.
Отборът на Левски доминираше, особено през второто полувреме, знаеше какво прави на терена и показа повече агресия. От тази гледна точка, победата е напълно заслужена.
- С този успех може ли да се говори за ново синьо възраждане?
- При всички положения този успех със спечелването на купата ще даде много положителен ефект. Ще накара всички в клуба да надградят. Не бива да се забравя обаче, че това ще бъде направено и от Лудогорец, ЦСКА, както и всички други отбори с амбиции. Оттам насетне въпросът е кой до каква степен ще надгради.
- Какво е нужно, за да се промени към по-добро ЦСКА?
- Хората, които управляват клуба най-добре могат да отговорят на този въпрос. Игровият срив в ЦСКА не беше чак толкова сериозен. Все пак червените завършиха на второ място в класирането. Това им гарантира участие в евротурнирите. Има какво да се подобрява. От това, което виждам, скоростта в средата на терена най-много куца.
- За Левски играха шестима българи, докато за ЦСКА едва двама?
- Не обичам да деля играчите на чужденци и българи. Ако бяха добри чужденци, то те щяха да излязат и да играят. Това е добър шанс за тях – цяла България ги гледа, включително мениджъри, клубове и други. Доста от играчите в ЦСКА просто нямат необходимото ниво, за да са в този клуб.
Българите в Левски обаче помогнаха. Сините бяха по-мотивирания и надъхан тим. Те осъзнаваха значението на този мач.
- Участие в Европа вече си осигуриха Лудогорец, ЦСКА и Левски. Ще се увеличи ли вътрешната конкуренция у нас?
- Надявам се. А и си мисля, че и трите отбора могат да направят успешни мачове в Европа през новия сезон.
- Кой отбор у нас може да бъде конкурентен на трите тима?
- Има, но липсва постоянство в тези отбори. Ботев се стараеше да държи темпо, но те почти нямат победа извън Пловдив цял сезон. Това говори красноречиво и показва, че има проблем. Черно море също е добър отбор, но няма необходимия потенциал, за да се намеси в борбата за челните места.
- В края на сезона в елита какво мислите за първенството?
- Най-значимо е представянето на Левски. Есента те бяха неубедителни, с доста загуби, докато през пролетта се преобразиха. Отборите на Ботев и Черно море са в първата шестица. Като футболно качество не може да се забележи голямо израстване. Има интересни мачове, но дотам. Не смятам, че нивото е по-високо. Виждаме отбори, които допускат по 6-7 гола в мачовете. Това е много негативно.
- Какво ще бъде новото първенство?
- Всичо зависи от самите клубове, какво ще направят, за да надградят представянето на отборите си. Не смятам, че нещо ще се промени толкова много. Важно е да има спокойствие за треньорите. Дано и клубните ръководители и президенти да не се правят на големи специалисти, а да оставят хората да работят, дори и при негативни резултати. Не сме толкова лоши треньорите, но проблемите са в манталитета. Пожелавам повече постоянство във всички роли в клубовете и да се работи по-дългосрочно, а не на парче или ден за ден.

Още от Интервютa

Бившият защитник и капитан на сините пред NOVSPORT за днешния си 65-ти рожден ден

Защитникът обяви какво е нужно да се направи, за да има успехи националния тим на България

Ето какво заяви бившият футболист на "сините"

Трябва да продължим да радваме привържениците си с добри игри и победи

Вижте какво каза той в ексклузивно интервю:

Привържениците са най-важното звено в клуба и спокойно могат да издържат сините

Сините всяка година се борят за титлата, но…

В ЦСКА нещата не вървят, взимат играчи, които си чакат деня за заплата

Вижте подробности

Актуално

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки