Отговорникът на ВАР у нас: ФИФА смята, че проектът е успешен за България

"Удовлетворен съм, че нашите съдии започнаха да се справят много добре по отношение головете от засада", заяви той

Отговорникът за ВАР у нас – Петър Петров, коментира пред "Гонг" как върви обучението на млади рефери, които да работят със системата у нас. Той даде оценката си и за представянето на съдиите през този сезон.

„Всички, които са в ранглистата на Първа лига, получиха ВАР сертификат. Миналата година обучихме 10 съдии от Втора лига, сега Виктор Кашай и Съдийската комисия решихме да направим един кастинг за бъдеще. Във връзка с новия формат са необходими и ВАР съдии. Тук са подбрани шест ръководещи до 30 години, с ползване на прилично ниво на английски език, добри фитнес качества. Готвим ги в следващите 2-3 години това да са водещите съдии на България. Не всички шест, но двама-трима”, започна Петров.

„От мен се иска да организирам тренинг. Той е в три етапа. Първият е офлайн обучение, което мина миналата седмица. Сега се отработват симулативни инциденти и ситуации, свързани с директен червен картон. Тези млади рефери се обучават хем на терен, хем на ВАР. Това обучение е за качество. Ние също натрупахме опит. Стремим се да подобряваме нещата”, продължи той.

„Едва ли само ВАР съдиите ще са тези, които трябва да пробият. Съдията на терена не мисля, че в бъдеще ще бъде изменен. ВАР подпомага да има справедливост. Ивайло Стоянов миналата седмица беше на курс в УЕФА. Готвим нашите съдии да излизат и като ВАР. УЕФА държи и четвъртите рефери да имат ВАР сертификат”.

„Моите очаквания бяха за много повече неправилни намеси. Удовлетворен съм, че нашите съдии започнаха да се справят много добре по отношение головете от засада. Има какво да работим за наказателните удари и червените картони. Случи се отменим редовен гол на мача Ботев Пловдив – ЦСКА 1948. Имаме какво да работим с тайминга. ВАР трябва да се ражда такъв, да е концентриран и бързо да взима решения. За ФИФА проектът ВАР е успешен. Ние сме в групата на начинаещи. Надявам се от 2023 година да имаме ВАР съдии на големи първенства”, завърши Петров.

Още от БГ Футбол

Сините събраха над половин милион лева за осем дни

Ето какво пишат от клуба:

Вижте подробностите тук:

Вижте подробности за контролата

Милан Кременович става част от новака в елита

Статистиците смятат, че разградчани със сигурност ще са в един от трите евротурнира

Вижте мнението на ултрасите

"Сините" продават колекционерските билети за 10 лева

Първоначално планът беше сблъсъкът за трофея да бъде преди началото на сезона в Efbet Лига

Актуално

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки