Джокович: Решението на Уимбълдън е грешка

Сърбинът не одобрява забраната за руски и беларуски тенисисти

Решението на "Уимбълдън" да забрани участието на руски и беларуски играчи в тазгодишното издание след инвазията в Украйна е грешка и показва липса на уважение, заяви номер едно в мъжкия тенис Новак Джокович.

Организаторите на третия за годината турнир от Големия шлем взеха решението след нахлуването на Русия през февруари, което Москва нарича "специална военна операция". Беларус беше ключов район за инвазията.

 

В резултат на това "Уимбълдън" беше лишен от правото да дава точки за световната ранглиста на АТП и УТА.

Мястото в ранглистата определя участието на даден тенисист в международните турнири и мястото му в основната схема.

"Аз лично, разбира се, без да имам шанс да играя и да защитя моите 4000 точки от Откритото първенство на Австралия и "Уимбълдън", ще ги загубя тази година. Изключително негативно съм засегнат от това", каза сърбинът след победата си в първия кръг на Откритото първенство на Франция снощи.

Джокович, който пропусна тазгодишното Открито първенство на Австралия поради липсата на ваксина срещу КОВИД-19 и последваща депортация, каза, че отговорът на АТП и УТА на решението на "Уимбълдън" е "реакция на грешката".

"Радвам се, че играчите се събраха и показаха на Големия шлем, че когато стане грешка ще има някои последствия", добави той.

"Мисля, че забраната на "Уимбълдън" беше грешно решение. Изобщо не подкрепям това. Но в тези моменти това е чувствителна тема и каквото и да решите, ще има много конфликти. Никога, за съжаление, не е имало силна комуникация от страна на домакините от "Уимбълдън". Ето защо мисля, че е погрешен ход", коментира сърбинът.

Международната федерация по тенис, АТП и УТА също забраниха Русия и Беларус да участват в международни отборни състезания, но позволиха на играчите от двете страни да се състезават като неутрални спортисти. Ходът на "Уимбълдън" беше осъден от ръководните органи на тениса като дискриминационен.

"Това е много уникална и странна ситуация, но Големият шлем си е Голям шлем", каза Джокович и добави, че планира да играе на турнира в Лондон.

 

"Уимбълдън" винаги е бил моята мечта от дете. Не гледам на това през призмата на точки или наградни фондове, но трябва да има някои стандарти и известно взаимно уважение. Това е едно от тези решения, при които винаги ще има някой, който ще страда повече. Това е губеща ситуация", заяви още сърбинът.

Още от Тенис

Нашата тенисистка надви Олександра Олийникова (Украйна) с 6:1, 6:2 за 91 минути.

Андрей Мартин е дал положителна пробра за химично вещество, наподобяващо тестостерона

„Това е най-трудното нещо, което някога мога да си представя“, призна тя

Мачът трябва да започне около 19,30 часа

Националът на България за купа "Дейвис" заработи 4 точки за световната ранглиста

Димитър Кузманов с рекордно класиране в кариерата си

Виктория Томова е под номер 99 в световната ранглиста

Българката направи обрат във финала за първия си успех в турнир на ITF за жени

21-годишният българин е на победа от основната схема на турнира

Актуално

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки