Директорът на 81 СУ: С волейбол и образование ръка за ръка ще изграждаме достойни млади хора

Официалният старт на инициативата "С волейбол на училище" е в четвъртък

Директорът на 81 СУ: С волейбол и образование ръка за ръка ще изграждаме достойни млади хора

На 26 май от 13 часа в столичното 81 СУ „Виктор Юго“ ще бъде даден официалният старт на мащабната инициатива на Българската федерация по волейбол „С волейбол на училище“.

Навръх 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, за връзката между образованието и спорта говори директорът на 81 СУ Елена Налбантова.

"Много ми хареса изразът "Волейбол = Образование на квадрат", който описва идеята и смисъла на инициативата. За нашето училище този слоган важи в пълна сила. Образованието е ключово, но не е достатъчно, за да се изграждат млади хора на 21-и век. С волейбол и обучение ръка за ръка приносът за изграждането на достойни личности ще бъде много по-голям", заяви Елена Налбантова.

„Огромна чест е 81 СУ да бъде мястото, където ще стартира прекрасната инициатива „С волейбол на училище“. В исторически план през последните 20 г., с изключение на двете години по време на пандемията, през декември организираме волейболен турнир. Продължаваме в този дух – подкрепа и за образованието, и за волейбола. Смятам, че тази игра е пример за младите хора – как да бъдат по-отговорни, как да придобиват знания и компетентност през волейбола, за да бъдат по-добри и по-отговорни млади хора“, каза още директорът на училището, за децата от което вдъхновение дава цитат от Виктор Юго: „Нищо не създава така добре бъдещето както мечтата“.

„В нашето училище се обучават над 1300 деца от 1-и до 12-и клас. Като цяло всички са много спортно ориентирани. Ежегодно участваме в различни спортни мероприятия и в ученически игри. И всяка година наши отбори печелят призови места – не само на регионално, но и на национално ниво“, допълни Елена Налбантова.

Освен деца, обичащи спорта, в 81 СУ се обучават и младежи с интерес към спортната журналистика. „Ние сме първото училище, което може да се похвали, че подготвяме и бъдещи спортни журналисти. Имаме сключен договор с НСА в подкрепа на изпълнение на учебния план с профил

„Хуманитарни науки“. В разширената си подготовка учениците са подготвяни за знания, умения и компетентности, свързани с професията спортен журналист. Тази година извеждаме третия випуск. Целогодишно учениците от паралелката имат възможност да се срещат със спортисти, с журналисти – спортни, но и от другите сфери. По време на тези срещи учениците задават много въпроси, така че да придобиват умения и знания и да бъдат уверени, че вече в 11-и клас ще имат подготовка да водят предавания и да пишат на спортна тематика“, каза още директорът на 81 СУ Елена Налбантова.

Българска федерация по волейбол, Столична община и Регионално управление на образованието (РУО) София-град дават началото на мащабния проект "С волейбол на училище" с официалното събитие в столичното 81 СУ "Виктор Юго", което ще стане и първото училище, включило се в инициативата. Официалният старт на проекта е на 26 май (четвъртък) от 13 часа в 81 СУ "Виктор Юго" (София, "Младост 3", ул. "Бъднина" 3).

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки