Херо за новия Левски пред NOVSPORT

Бари може да изпадне от титулярния състав, а Ивелин Попов е ценно попадение

Херо за новия Левски пред NOVSPORT

Димитър Димитров e един от най-именитите футболни треньори у нас. Ставал е шампион с Литекс, Левски и Лудогорец. Със сините печели и купата на България. Ето какво сподели той за NOVSPORT за случващото се в Левски.

Селекцията

Тя е преоритет на треньорите и най-вече на Станимир Стоилов. Именно той носи и отговорност за привлечените футболисти. След това всеки един от тях трябва бързо да се аклиматизира за стила и начин на игра на Левски. През зимата не бе взет нужния за сините голаджия и в момента явно се правят усилия в тази посока. Говорил съм със Стоилов по тема за следените футболисти и съм споделял мнението си.  Той гледа мачове на избрани футболисти и зная, че това е неизбежно в този период. Нужно е да наблюдаваш такива мачове, но е важно да имаш и усет кого точно да вземеш, да си сигурен, че този играч ще пасне на схемата на игра именно на този отбор. Трудно Левски ще вземе централен нападател от българското първенство. У нас родните клубове не искат да дават играчи без пари или с опция за процент от евентуална продажба. В Левски в този момент не са готови да купуват скъпо, а след това да вадят и добри пари за заплати. Трудно чужденци се съгласяват да дойдат да играят в България. Дори и при милионни трансфери се случва да се допускат грешки. От Левски си тръгва един краен защитник и идва десен бек. Тук ще е важна бързата аклиматизация на хърватина.

Ивелин Попов

Трансферът на Ивелин Попов в Левски е добър ход от страна на Левски. Той има опит, рутина и може да бъде използвам максимално добре на много позиции и всяка една от тях да е офанзивна. Попов може да играе на високо ниво в българското първенство, ценно попадение е. Опитът ще му помага да бъде използван и като чист нападател и като изтеглен малко по-назад. Ивелин Попов има качества и да играе на върха на атаката, ако се наложи и ако Левски не намери типичен централен нападател. Той ще е от полза в Левски. С него ротациите в халфовата линия и нападение стават повече и разнообразни. В момента няма голяма ширина в състава. А това се видя ясно срещу Лудогорец в последния кръг от миналия сезон. Тогава липсваха двама офанзивни футболисти и Левски имаше трудности.

Проблемите

Отборът на Левски има проблеми и те са най-вече в атака, в завършващата фаза. Това е ясно за всички, вижда се от всички. Липсата на изявен голмайстор не става толкова лесно. Такъв проблем не се решава бързо и успешно. Целта на всеки един отбор е да отбележи гол или голове и с това да печели мачовете си. Именно такъв футболист, голмайстор реализира условията на целия отбор. И за всеки отбор е важно да има човек, който да направи голов пас и кой да го отбележи този пас. Затова и зная, че на Станимир Стоилов сега е трудно да намери такъв човек. Левски може са играе и без типичен централен нападател или така наречената чиста деветка. Но това не е кардинално решение за отбор като Левски, който иска да атакува, да бележи голове. Нужна е много работа, тактическа, практическа при схема с липса на изявен таран. С тактически грамотни играчи е по-лесно, но пак се искат много повторения в тренировките.

Атаката

В Левски търсят и широчина, а и дълбочина в атака, за да имат варианти при един или друг проблем. Бразилецът Уелтън е добра находка. При негово отсъствие Левски губи скорост и остротата, ако иска да атакува бързо. За съжаление Уелтън няма ръст, за да играе на върха на атаката. Билал Бари изпълнява тактическите указания, дадени му от треньорите, но това не достатъчно. Неговата работа е да бележи голове, а той не го прави толкова често, колкото се иска от един централен нападател. Ако Билал Бари беше отбелязал във финала за купата преди почивката, то ЦСКА може би щеше да загуби с голям резултат спора за този трофей.
Важно за всеки един пост е колко си полезен в края на срещата си и то на позицията, която си. За един централен нападател е важно да вкарва голове. Възможно е Билал Бари да изпадне от титулярния състав, ако бъде взет друг футболист. Французинът трудно може да намери място някъде на фланговете - като крило.

Станимир Стоилов

Станимир Стоилов постигна повече от това, което всички очакваха. Вдигна един отбор, който спечели трофей в България след голямо прекъсване. Това ще е добре за всички левскари, но Станимир Стоилов каза след финала за купата, че трудно може да бъде надградено. Той свали на земята ръководството и привържениците на Левски. Публиката не може да очаква подвизи от Левски. Чудесата бяха до тук. За да имаш по-голямо ниво, по-добри резултати, повече успехи в Европа, е нужно да имаш и повече класни изпълнители. Парите не играят, но качеството струва пари. А известно е, че Левски все още изпитва сериозни финансови затруднения.

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки