Жужо за NOVSPORT: Левски ще атакува титлата

В ЦСКА нещата не вървят, взимат играчи, които си чакат деня за заплата

Жужо за NOVSPORT: Левски ще атакува титлата

Андрей Желязков - Жужо, е един от най-добрите български нападатели. Роден е през 1952 година. Играе за Миньор (Раднево), Славия, Фейенорд, Страсбург, Берсход. В кариерата си има 537 мача и 187 отбелязани гола. Едни от най-големите си успехи постига като спортен директор в Левски. Ето какво каза Жужо пред NOVSPORT.

- След голямо прекъсване от 13 години Левски спечели трофей. За мнозина това бе голяма изненада?

- Играта на Левски през пролетта беше различна и това се видя от всички. Промяната дойде след идването на Станимир Стоилов. Левски отстрани Лудогорец в полуфиналите съвсем заслужено. И в двата мача сините спечелиха с игра, надигравайки Лудогорец. За Левски това бе по-тежкият момент в турнира. Във финала срещу ЦСКА не беше по-лесно, но сините се справяха и заслужено спечелиха купата на България.

- Мнозина очакваха повече от ЦСКА в този финал, пред пълните трибуни на стадион "Васил Левски"?

- В такива финали резултатите не могат да се предвидят. Отборът на ЦСКА много преди този финал тръгна надолу като игра, като представяне, като резултати. Затова и не очаквах да спечелят този трофей. Алън Пардю е достатъчно известен като треньор, но резултатите му са едни от най-лошите в историята на ЦСКА. Червените имаха и късмет срещу Славия в реванша, когато с дузпи се добраха до финалната среща.

- Промяната в Левски е видима след идването на Станимир Стоилов?

- В Левски има обединение на публиката. Това е много важно в момента за ситуацията в клуба. Феновете на Левски много разединени. Едните привърженици бяха в Сектор Б, а други в Сектор А ниско вляво. Докато сега е различно и вече 12-ият играч е зад отбора. Важното е играчите да почувстват подкрепата от феновете и така да получават сили. След това – Левски изглежда игрово по много различен начин. Преди сините можеха да загубят от почти всеки отбор. Така и се случваше последните години. В момента се вижда дисциплина и организация в Левски. Често се говори за смяната на схемата от трима или четирима защитници 4–2–3–1 или 3–5–2. В Ливърпул и Юрген Клоп сменя тактическата си постройка по няколко пъти в мач. И това зависи какво ще се гони във всеки конкретен мач - дали изостава в резултата или срещу какъв противник е. И не бива да се изненадваме, че Станимир Стоилов играе с различни схеми. Това е съвременният начин на провеждане на двубои. Който умее да използва това, в крайно сметка, печели.

- През годините минаха куп футболисти през Левски, но сякаш именно Стоилов уцели селекцията?

- Факт е, че в Левски бяха взети отлични попълнения. Те паснаха идеално. Двамата бразилци Велтон и Цунами, както и Хосе Кордоба, са отлични попълнения. Това са млади футболисти, от които до голяма степен се вдигна нивото на сините. 

- Ще помогне ли Ивелин Попов на Левски?

- Той може да бъде полезен на Левски. Трябва да се излекува напълно, защото има опит. Може да се превърне в лидер на Левски, особено в по-трудните мачове. На години е, едва ли ще играе по-два мача в седмицата в сряда и в събота. Дано да допринесе за спокойствието вътре на терена, тъй като в Левски има много млади играчи и понякога могат да се притеснят от по-силен противник. В Левски има и други опитни футболисти като Георги Миланов и Николай Михайлов.

- Изненадващо си тръгна Драга Михайлович?

- И взеха на негово място друг футболист. За мен Драган Михайлович също направи добър сезон и мислех, че ще остане в отбора. Той игра много силно след идването на Станимир Стоилов.

- Какви цели ще гони Левски през новото първенство. Стоилов обяви, че иска титла и ново участие в Европа?

- Отборите на Левски и Лудогорец са двата основни съперници в битката за шампионата. Би било хубаво да не са само те, особено ако не искаме националите да не правят резултати като тези последните в лигата на нациите. Пожелавам повече отбори да се борят за първото място - три-четири.

- Ами ЦСКА?

- Не знам защо в ЦСКА не вървят нещата там. Привличат се футболисти, които не знаят какво означават такива големи клубове. Повечето играчи чакат датата, в която ще си вземат заплатата. След това се освобожданат, идват нови. И така има голямо текучество. Докато не започнат да се взимат качествени играчи, няма да се получи.

- А Ботев (Пд) и Черно море?

- Надявам се и те заедно с ЦСКА да се включат в битката за титлата. Във Варна Илиан Илиев работи отлично, но горкият трябва всяка година да прави нов отбор. В Ботев Валентич също работи добре. Затова и си пожелавам повече отбори да вдигнат нивото и класата си, за да бъде и новото първенство по-интересно, интригуващо. 

- Повечето специалисти обаче предвиждат нова титла на Лудогорец?

- У нас вече Лудогорец и по инерция си става шампион. Все едно са абонирани за първото място. През сезона имат спадове в един или два мача, но след това отново се мотивират и печелят. И това може да продължи дълго време, ако останалите отбори не се намесят по-сериозно. Иска ми се новото първенство повече отбори да се конкурират с Лудогорец. Дано да се получи. Това ще е добре за всички, които обичат футбола.

Иван Иванов: Стойчо Младенов ми нанесе голям удар

Русия призна, че е отказал оферта от Мъри да премине в школата на Левски

Стойне Манолов: За мен решението на Гриша Ганчев бе очаквано

Те се капсулираха от „червената“ общност и мислеха, че резултатите от Ловеч ще свършат работа тук…

Красимир Чомаков: Оставете Стамен Белчев

Не очаквах загубата от Ботев

Майкъла: На Гриша Ганчев просто му е писнало

„Лудогорец ще е шампион за 13-та поредна година“

Шеф в Ботев Пд обяви съдбата на треньора

Вижте какво каза Артур Платек

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки