Верстапен спечели Гран при на Канада (ВИДЕО)

Следващото състезание е във Великорбитания след две седмици

Верстапен спечели Гран при на Канада (ВИДЕО)

Макс Ферстапен спечели Гран при на Канада за шестата си победа през сезона във Формула 1 и увеличи преднината си на върха при пилотите, а неговият съотборник и доскорошен втори в класирането Серхио Перес (Мексико, Ред Бул) не завърши състезанието.

Ферстапен удържа атаката на Фернандо Алонсо (Испания, Алпин) на старта, а Карлос Сайнс (Испания, Ферари) се залепи зад тях и в четвъртата обиколка вече бе на второто място. Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) бе следващият на опашката на ветерана от Алпин, но той дълго време не успяваше да изпревари испанеца. Първите големи проблеми пък бяха за Чеко Перес (Мексико, Ред Бул), който получи дефект в скоростната кутия, предизвика намесата на автомобил на сигурността и отпадна.

Ферстапен спря в бокса по време на паузата и Сайнс оглави класирането в деветата обиколка, а втори се нареди Алонсо. Последвалите рекордни сектори с новите гуми придвижиха нидерландеца бързо пред пилота на Алпин, а в 21-та обиколка Ферстапен вече бе и пред Сайнс. Причина бе бокс на пилота на Ферари под виртуален автомобил на сигурността, този път предизвикан от инцидент с Мик Шумахер (Германия, Хаас).

Междувременно наказаният Льоклер лека-полека се изкачваше по стълбичката и след 1/3 от дистанцията вече бе на седмо място, изпреварвайки Валтери Ботас (Финландия, Алфа Ромео). Той бе избрал стратегия с гумите с твърда смес и все още бе далеч от влизане за смяна.

Хамилтън и Джордж Ръсъл (Великобритания, Мерцедес) успяха да изпреварят Алонсо за трето и четвърто място, а същото до преполовяването на дистанцията направиха още Естебан Окон (Франция, Алпин) и Льоклер. Ферстапен пък поддържаше с постоянство преднина от 8 секунди срещу Сайнс на върха, а двата Мерцедес-а се движеха с предимство за Хамилтън за подиума.

Ферстапен направи втори бокс в 44-та обиколка и Сайнс се върна на първото място, а втората добра новина за испанеца бе това, че нидерландецът излезе на пистата на сантиметри зад стария му враг Хамилтън. Пилотът на Ред Бул обаче бързо елиминира британеца и битката за първото място зависеше от стратегията, скоростта и издръжливостта на Сайнс, както и от евентуални инциденти. Разликата бе около 10 секунди, а разстоянието до края - 25 обиколки.

Всичко това се промени в 49-ата обиколка с автомобил на сигурността заради Юки Цунода (Япония, АлфаТаури). Сайнс влезе в бокса за последна смяна на гуми, а Ферстапен оглави класирането с 6 обиколки по-стари гуми, 15 до карирания флаг и заличена разлика между двата водещи болида.

Битката бе свирепа, но без успешен резултат за Сайнс. Ферстапен задържа първото място с майсторство и заслужи шестата си победа за сезона, както и първа в Канада. Така той увеличи значително преднината си в класирането. Световният шампион вече е със 175 точки, Перес е втори със 129, а Льоклер е трети със 126 след петото си място днес. Следва Ръсъл със 111, след като новакът в Мерцедес завърши четвърти зад последния на подиума Хамилтън. Сайнс пък е пети със 102 точки. 

Следващото състезание е във Великорбитания след две седмици.

Историческо: Ферари сменя червения цвят на болидите си

Скудерията ще носи синьо за Гран при на Маями

Обсъждат се революционни промени във Формула 1

Вижте какви са те

Трима пилоти във Формула 1 пред сериозни наказания

Сарджънт, Строл и Серхио Перес може да натрупат 12 наказателни точки

Глобиха Алпин за инцидента с механик в бокса

Стюардите в Китай наказаха френския тим с 10 000 евро

Луда надпревара: Верстапен над всички и в Шанхай (ВИДЕО)

Макс с 4 от 5 при завръщането на ГП на Китай

Верстапен не остави шанс на никого и в квалификацията в Китай

Ред Бул окупира първите две позиции за старта

Макс Верстапен спечели първия спринт за сезона (ВИДЕО)

Нидерландецът отвя конкуренцията в Шанхай

Леклер предупреди Ред Бул преди Гран при на Китай

Монегаскът е убеден, че Ферари може да притесни лидерите

Норис: Нямам търпение да се завърна в Шанхай

Пилотът на Макларън е щастлив, че Формула 1 е отново в Китай

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки