РАЗКРИТИЕ: Министър Руди завъртял далавера в "Арена Армеец"

Вижте подробности

Спортният министър в оставка Радостин Василев, по-известен като Руди Гела и Мистър 500 К, е решил да прокара скандална далавера с ресторанта, кафенето и кетъринга на "Арена Армеец". В заверата за облагодетелстването на свои хора участва и назначения от Руди Гела шеф на Националната спортна база Венцислав Петков.

Това пише ПИК, като се позовава на официални източници в спортните среди, както и от обявения търг на сайта на Националната спортна база. 
Врътката идва от цената на предлаганата сделка. Тя е повече от скромна - 3 лева без ДДС на квадратен метър при пазарна цена между 5 и 8 лева. Отдаваните търговски площи са в огромен размер - 1 286,89 кв. м. оборудвана площ в най-голямата спортна зала в България – "Арена Армеец София".
Това е мястото, на което се провеждат почти всички големи развлекателни и спортни събития в София, а и в България. 
 
В т.3. от тръжната процедура е заложен ВИП-ресторантът на ниво 2 в залата с обща площ от 362,50 кв.м., който разполага с пълно кухненско оборудване, столове, маси и т.н. 
Също в тази точка е посочен снек-бар с кухня майка, който е напълно оборудван. В т.1 е посочен и кафе-бар, който се намира в близост до тренировъчната зала с обща площ от 140 кв.м.  - също оборудван. В т.4, 5, 6 ще бъдат отдадени под наем бюфети с голяма квадратура и пълно оборудване. 
Очевидно е, че сумата от 3 лева на квадратен метър без ДДС е не просто скромна, но неадекватна за отдаваното под наем. По груби сметки, бъдещият наемател ще плаща за тази огромен площ около 5000 лева на месец. 
 
Още повече въпросителни буди и гаранцията за изпълнение на договора. Това е единствено сума в размер на 1 500 лева. Точно толкова е и нужният за участие в процедурата депозит.  Ако приемем, че спечели участник при минимално заложените условия, а именно 3 900 лева без ДДС или 4 680 лева за 1286,89 кв.м. е видно, че гаранцията за изпълнение на договора е по-малко от 1/3 от дължащата се месечна наемна цена, разтълкуваха пред ПИК експерти. 
Нормалната практика в отдаването под наем на помещения е заплащането поне на един депозит, който се равнява на месечния наем. А в Националната спортна база ЕАД е прието да се заплащат два месечни наема като депозит при подписване на договор, както сочат досегашните процедури, които дружеството е провело и е публикувало в интернет страницата си. 
 
Изумителен е и фактът, че в проекта на договора при условията за прекратяване на е посочена клауза за едномесечно прекратяване. Във всички тръжни договори, които НСБ ЕАД е публикувало на сайта си, съществува подобна клауза.  Но най-голямо недоумение поражда разпоредбата на чл.12, ал.5 от проекто договора, която гласи, че освен в предвидените в чл.14 основания, ако договорът за наем бъде прекратен, НСБ ЕАД дължи неустойка в размер на три месечни наемни вноски и обезщетени на извършените инвестиции. 
 
И това е най-голямото доказателство, че става дума за далавера на Руди Гела. Защото процедурата е тръжна и не предвижда инвестиции. И звучи напълно налудничаво, че дружество, което отдава под наем своя собствена група от обекти при организирано от него процедура записва клауза, съгласно, която ще заплаща три месечни наема обезщетение. 
А в същото време залага като гаранция за изпълнение на договор в своя полза едва 1/3 от дължащата се наемна цена. 
И ако някой и най-вече прокуратурата се съмнява, че става дума за задкулисно предопределен печеливш този търг дни преди спортният министър в оставка Радустин Василев да опразни богатото на имоти ведомство, ще посочим и няколко дати. 
Срокът за подаване на документи е до 7 юли 2022 г., тоест изтича след 2 седмици. Комисията трябва да се произнесе за решението си още на другия ден - 8 юли. А решението й не може да се обжалва пред съда. 
Така малко преди да излезе от политиката, най-вероятно завинаги след предателството спрямо Слави Трифонов и тайните уговорки да получи водаческо място в листата на ПП в Плевен на следващите парламентарни избори, Руди Гела ще уреди свои хора със скандален договор да стопанисват държавна собственост на скандално ниски цени през следващите 3 години. 
И когато начело на спортното ведомство се появи друг министър, ако той реши да сложи край на порочното отдаване под наем на 1 286,89 кв. м. срещу 3 лв. на квадратен метър, НСБ ЕАД ще трябва да плати и неустойка в размер на три месечни наемни вноски и обезщетени на извършените инвестиции, каквито всъщност няма. 
Това е достатъчно основание прокуратурата да се самосезира и да побърза да сложи прът в колелата поне на тази кражба на държавни пари и прегазване на държавния интерес преди излизането на правителството на харвардските аферисти Кирил Петков и Асен Василев заедно с техните протежета от властта.

Още от Институции

"Натрупани са много проблеми, напрежение, междуличностни конфликти", заяви тя

Вижте подробности

Дворкович спечели втория си мандат със 157 гласа срещу 16 за конкурента си от Украйна

Вижте разкритията на служебния министър Весела Лечева

Вижте какво каза тя

"Време е от днес да започнат ревизиите на престъпната дейност на бившия спортен министър Руди Гела", призова Кралев

Вижте подробности

ММС е изплатило 275 241 лева на 38 изгонени от работа хора

Борислав Михайлов благодари на медика, извършил животоспасяващата операция на Тодор Неделев

Актуално

21:00 11/08 ЛЕВСКИ - ХАМРУН 2:5 след дузпи
21:45 11/08 СЕЙНТ ПАТРИКС - ЦСКА 0:2

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки