В Русия: Осъдиха на 9 г. затвор за звезда от НБА

Бритни Грайнър бе хваната с канабис

Баскетболистката Бритни Грайнър бе осъдена на девет години затвор от съда в Русия за трафик и притежание на наркотици. Освен това тя трябва да плати и глоба от 16 000 долара.

31-годишната Грайнър, която е двукратна олимпийска шампионка с тима на САЩ и една от големите звезди на Женската национална баскетболна асоциация, бе задържана през февруари на московското летище "Шереметиево", след като в багажа и бе открито шишенце с масло от канабис.

Според съда Грайнър е внесла забраненото вещество умишлено и с престъпни намерения и не прие оправданието на американката, която призна вината си, че случайно е сложила шишенцето в багажа.

Освен това тя изтъкна и лекарско предписание за ползване на канабиса, което също не беше уважено от съда.

Максимално предвиденото наказание от руското законодателство бе 10 години, а прокуратурата поиска присъда от 9,5 години.

По-рано тази година друг американски гражданин - Марк Фогел, бе осъден на 14 години затвор, след като също бе задържан с марихуана, която му е била предписана заради болки в гърба.

Президентът на САЩ Джо Байдън излезе с изявление, в което нарече осъдителната присъда на Грайнър "неприемлива" и призова Русия да освободи баскетболистката.

В изявлението си президентът добави, че той и администрацията му ще работят за постигането на тази цел.

За да освободи Грайнър, Москва поиска да бъде освободен оръжейният търговец Виктор Бут, който излежава присъда от 25 години във федералния затвор в щата Илинойс.

Още от Любопитно/Жълто

Вижте подробности

"Чайките" ще играят с тренировъчните си екипи

Вижте подробности

Вижте подробности

Вижте подробности за скандала

Юрген Матей ще става баща за първи път

Вижте подробности

Агустин Лонгейра със скандални разкрития

Бившата съпруга на Божинов и настояща половинка на Ники Михайлов с предизвикателен фотос

Актуално

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки