Левскар за NOVSPORT: Базел ще иска да победи ЦСКА още в София

И двата отбора са в процес на изграждане, ще бъде интересен сблъсък, смята Петър Александров

Левскар за NOVSPORT: Базел ще иска да победи ЦСКА още в София

Петър Александров е най-известният българин, свързан със спорта в Швейцария. Повече от 30 години той живее в страната на банките, шоколадите и часовниците. Бившият нападател на Левски и Славия, както и на националния отбор в момена е помощник-треньор в местния Аарау. Ето какво каза той специално за NOVSPORT.com.

- Петьо, какво е настроението сред привържениците и хората в Базел преди мачовете с ЦСКА. Преди две години двата отбора играха отново, а тогава червените спечелиха с 3:1 и се класираха в групите на Лига Европа?
- Като цяло в Швейцария хората са по-спокойни и сдържани. Важните мигове ще са в деня на мача. Не видях да има закани за реванш. Жребият бе приет доста спокойно. В Швейцария бе отбелязано само, че ЦСКА е спечелил последната среща с Базел.
- С какво ще е по-различна сегашната среща?
- Изправят се два отбора, които и преди са играли един срещу друг. Това е приликата. Разликата - и в Базел, а и в ЦСКА има куп нови футболисти. За Базел може би само двама играчи бяха в състава от преди два сезона. Вероятно и за ЦСКА ситуацията е същата. За ЦСКА ще бъде много по-трудно сега, сигурен съм. Преди две години Базел бе разклатен и нестабилен отбор. Сега също е колеблив, особено във вътрешното първенство, но като цяло е по-класен в сравнение с онзи момент. Те имат много по-добри играчи. Все още не са завършен отбор, не притежават нужната сработеност като състав, но класата им е висока.
- Къде е силата на Базел?
- Отборът все още търси себе си. Вероятно това прави и ЦСКА. Има голямо текучество в отбора. При настоящия собственик Давид Деген се оформи една тенденция да се взимат много футболисти под наем. Това е причината те все още да нямат изграден, постоянен състав, но като качества играчите са много добри. Наставникът Александър Фрай бе отличен нападател и сякаш поставя мислено себе си на върха на атаката. Треньорът налага директен и бърз офанзивен начин на игра, с идеята топката най-бързо да стига до нападателите.
От Базел не може да се очаква и да се види продължителен контрол на топката и 20-30 паса по ширина на игрището. Тимът разполага с много добри и много бързи играчи в предни позиции. Те създават много положения, но на този етап не реализират достатъчно от тях. Точно поради тази причина имат едва 2 отбелязани гола в 4 мача от вътрешното първенство. Но това е нов отбор и съм сигурен, че ще изчистят пропуските с течение на времето. Мачът с ЦСКА идва малко рано за Базел, защото на отбора ще му трябва още време, за да достигне оптималното си състояние. Но с класата, която притежава. Базел може да избухне с много силен мач във всеки един момент.
- Базел загуби в последния кръг като домакин от Лугано с 0:2. Това как ще се отрази за мача с ЦСКА?
- Със сигурност ще им тежи, но във футбола хубавото е, че нямаш много време за съжаление, защото след 3-4 дни идва следващият мач и дава възможност да се поправиш. Загубата от Лугано бе наистина нелепа, защото Базел създаде много положения. Удариха 3 греди, а гостите отбелязаха два гола в последните минути. В този мач имаше много промени в състава на Базел, като явно Александър Фрай ротираше с оглед предстоящия сблъсък с ЦСКА.
- Базел има 3 точки от 4 мача в първенството на Швейцария.
- Още преди мачовете с Брьондби от ръководството на Базел заявиха, че са включили в бюджета приходите от влизането в групите на Лигата на конференциите. Евентуален провал ще отвори дупка, така че по-скоро съм склонен да вярвам, че ще се случи обратното - ще предпочетат Европа пред местното първенство.
- Къде е силата на Базел?
- Имат и много добър вратар, който взеха от Борусия Дортмунд Като най-опасен футболист мога да определя централния нападател Анди Зекири. Допреди две години беше в Лозана, после в английския Брайтън, а през миналия сезон игра под наем в Аугсбург.
- А къде са слабостите им?
- Всеки отбор има свойте слаби места. Базел влязоха в първенството като фаворит за титлата, а в същото време все още нямат победа в 4 мача, като записаха 3 равенства и 1 загуба. Гледах на живо и мача им със Сервет. Играха много добре, доминираха, създадоха положения, но не успяха да ги реализират. Допуснаха грешка и стигнаха само до равенство. Това са грешки на прехода и ЦСКА трябва да се възползва от тях. И Базел, и ЦСКА имат сериозни натрупвания на международната сцена, така че очаквам много интересни мачове.
- Ще има ли много зрители на реванша?
- Ще има най-малко 20 хиляди зрители. Аз също ще присъствам на мача, защото Базел ми е само на 60 км и често ходя да ги гледам. Базел разполага с голяма и вярна публика, която подкрепя отбора независимо от състоянието. Убеден съм, че и в София ще дойдат няколкостотин привърженици на швейцарците.
- Как ще играе Базел в София?
- Отборът ще търси победа и в двата мача. Няма да играе на изчакване. Стилът им е атакуващ.
- Какво мислите за ЦСКА?
- ЦСКА като Базел търсят себе си. Срещу Септември хубавото за ЦСКА бе само, че взеха трите точки. С оглед показаното на терена гостите не заслужаваха да загубят, защото армейците не показаха много футболни аргументи. Вижда се, тимът се нуждае от още много време, за да се приемат идеите на новия наставник.
- По-трудно ли ще е сега на ЦСКА?
- Убеден съм, че ще е така. Преди 2 години казах, че ЦСКА има много големи шансове, защото тогава Базел бе в дупка.
- Какви са шансовете?
- Шансовете ли? Сега определям шансовете като 55 на 45 в полза на швейцарците. Това обаче нищо не означава. Ще дам пример с нещо, което се случи преди няколко дни. Вадуц, който играе във второто ниво на швейцарския футбол и е с бюджет от 5 милиона евро, излезе срещу Коняспор, който има бюджет 60 милиона, и го победи с 4:2 пред 27 хиляди зрители. По принцип Вадуц играе пред 800 до 1200 човека публика, но въпреки това постигнаха резултат, който бе извън всички очаквания, проценти и прогнози.
- Левски направи нещо подобно, но отпадна?
- Факт е, никой не го очакваше. Особено след победата в Малта. Хубаво е, че в момента феновете не съдят сините, а са зад тях. Да не забравяме, че Левски постигна нещо значимо в последната година и едва ли има друг отбор в света, който е регистрирал подобен прогрес за толкова кратък период. Аз преживях подобно разочарование само преди няколко месеца. В последния кръг с Аарау приемахме Вадуц и ни трябваше победа, за да се класираме в Супер лига. Стадионът бе разпродаден за 10 минути, но за съжаление загубихме с 1:2. Въпреки загубата след мача публиката не спря да ни подкрепя. Това е европейска подкрепа.

Каранга: Няма да се откажа, докато не стана шампион с ЦСКА

Бразилецът е мотивиран да донесе обратно титлата при "армейците"

Меси каза до кога ще играе

Пространно интервю на аржентинеца за Big Time podcast

Илиан Илиев: Трябва да поощряваме и малкото добри неща

Вижте какво каза националният селекционер след прибирането в България

Везенков: В НБА ме подценяват

Българинът призна, че в Барселона не е получил добро отношение

Помощникът на Илиан Илиев: Потенциалът на футболистите е по-голям

Вижте какво каза Петър Костадинов

Лечков: Борислав Михайлов бе удобният виновник

Вижте какво още каза героят от САЩ 94

Божинов: На Гонзо няма да му е лесно, но нещата ще се получат

Бившият национал на България вярва, че новият президент на БФС ще се справи със задачата

Младият треньор на Германия обясни важен ли е опитът в националния отбор

Кой може да опази Мбапе?

Джони Велинов: Искам отново да видя ЦСКА шампион

„Българското първенство в момента разполага с много добри вратари“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки