MotoGP въвежда спринтови състезания като на Формула 1

Вижте от кога се въвеждат новостите

MotoGP ще въведе спринтови състезания по подобие на тези във Формула 1 от 2023 година, съобщи Международната мотоциклетна федерация. Анонсът бе направен малко преди днешната квалификация за Гран при на Австрия.

През февруари ръководството на Формула 1 обяви, че тази година ще има три спринтови състезания, които определят стартовия ред за същинските състезания в неделя. В MotoGP смятат да взаимстват този  модел, но само частично.

"От следващата година ще въведем спринтови състезания, които ще се провеждат в съботата преди всяко Гран при", заяви президентът на Международната мотоциклетна федерация Хорхе Виегас.

"Смятаме, че след две години на КОВИД, през които всички направи невероятни жертви, за да запазят шампионата, е време да дадем нещо по-зрелищно както на телевизиите, така и на зрителите на пистата. Нуждаем се от по-добро шоу. Все още има детайли, които да обсъдим с отборите, пилотите и конструкторите. Идеята ни е спринтовите състезания да не важат за определяне на стартовата решетка, която ще се подрежда от квалификацията, както е сега", добави Виегас.

Световният шампион Фабио Куартараро обаче се изказа срещу подобна идея.

"Не съм аз този, който взима решения за форматите на състезанията, но смятам, че това ще бъде страшно глупаво. Ако има спринтови състезания от време на време, както е във Формула 1, тогава ще бъде интересно. Но всяка събота... Има писти, които физически изтощават страшно много като "Асен" и "Муджело". Когато завършиш състезание на тях, ти си изцеден. Не смятам, че е правилно да се вземе такова решение без да бъдат питани състезателите. Аз поне не съм бил питан", каза французинът.

Още от Моторни спортове

Вижте подробностите тук:

Победата за Мерцедес бе двойна, тъй като втори остана съотборникът му Люис Хамилтън

Сезон 2022 в испанската Формула 4 завършава следващия уикенд с 3 състезания на пистата „Каталуния“

На 26 ноември ще има извънредно Общо събрание, лицензът е върнат

Шефът на федерацията Камен Михайлов излезе с отворено писмо до медиите

Франческо Баная с "Дукати" спечели Гран При на Малайзия

Хорхе Мартин спечели квалификацията

Тойота започна с двойна победа

Баняя е новият лидер в генералното класиране два кръга преди края на сезона

Актуално

15:00 03/12 ЧЕРНО МОРЕ - ЛОКО (ПД) 3:1
12:00 03/12 СЛАВИЯ - БОТЕВ (ПД) 2:1

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки