Започва 20-то Световно първенство по волейбол за мъже

Полша и Словения поеха домакинството му от Русия

Започва 20-то Световно първенство по волейбол за мъже

Днес ще бъде даден старт на 20-то юбилейно издание на Световното първенство по волейбол за мъже. Всички най-интересни двубои от надпреварата може да се наблюдават в каналите MAX Sport 1 и MAX Sport 2.

Първоначално за домакин на надпреварата бе определен Русия, но след инвазията на страната в Украйна от Международната волейболна федерация (ФИВБ) отнеха правото на руснаците да приемат планетарния форум и наградиха две други държави – Полша и Словения, с домакинство в периода 26 август – 11 септември.

По-малко от година след края на Летните олимпийски игри в Токио, 24 от топ отборите в света ще си оспорват титлата в съревнованието. Полша ще приеме отново световен шампионат след 2014-а година, докато за Словения това ще бъде дебютно домакинство на първенство на планетата. Съ-домакините от Полша са действащи двукратни световни първенци, като триумфираха на домашния шампионат през 2014 в Катовице и четири години по-късно в Торино, Италия. Не е изненада за никого, че те са отново сред топ фаворитите за трето поредно злато.

„Дружина полска“ обаче ще трябва да се справя без своя талисман Уилфредо Леон. Роденият в Куба волейболист не е възстановен напълно след претърпяна операция на коляното през юни. Поляците влизат в Световното с добро самочувствие след спечелването на Мемориалния турнир Хуберт Йежи Вагнер миналата седмица, където спечелиха всичките си три мача. Съставът е в група С и се очаква да излезе от нея без особени проблеми.

В същата група е и нашият национален отбор, воден от Николай Желязков. „Лъвовете“ не успяха да постигнат добри резултати в изминалото издание на Лигата на нациите, но спечелиха двете си контроли с Канада преди първенството и ще влязат в надпреварата в добро настроение. Първият мач на тима ни ще бъде срещу световните шампиони от Полша в откриващия ден на турнира в петък, 26 август, от 21:30 часа българско време. Желязков няма да може да разичта на Тодор Скримов заради контузия, но е готов за изненада срещу световните първенци. В групата са още силният тим на САЩ, който въпреки разочароващото си десето място в Токио преди година остава сред претендентите за краен победител, както и съставът на Мексико. България играе с американците след срещата с Полша на 28 август, неделя, от 18:30 часа б.в., а в последния си мач от груповата фаза среща мексиканците два дни по-късно отново от 18:30 часа.

Франция, който е в група D с другия домакин на надпреварата Словения, е действащият олимпийски шампион. „Петлите“ триумфираха и в Лигата на нациите, като са двукратни полуфиналисти на световни първенства – имат едно трето място през 2002, и четвърто от шампионата в Катовице преди осем години. Италия, Бразилия и Сърбия са други от безспорните кандидати за слава на 11 септември, когато е финалът на турнира. Селесао участва в последните пет финала на световни първенства, датирайки от 2002-а насам, като ще бъде изненада, ако отново не се доберат до заключителните етапи на шампионата тази година.

Три града-домакини в две страни ще приемат 24-те отбора, като ще бъдат разделени в шест групи. „Арена Стожице“ в словенската столица Любляна ще бъде домакин на четири групи – В, D, E и F – залата е с капацитет от 12 500 седящи места, като ще приеме още четири осминафинала и два четвъртфинала. Междувременно, 11-хилядната „Сподек Арена“ приветства осемте отбора в групи А и С. Залата прие и Световното през 2014, като ще бъде домакин на двата полуфинала и мачовете за разпределение на медалите тази година. Една от най-големите зали на закрито – „Гливице Арена“, ще приеме другите четири осминафинала и два четвъртфинала. Първите два тима от всяка група, заедно с четирите най-добри трети отбора, прогресират до елиминациите, които са на директен принцип. Останалите осем отбора отпадат от по-нататъшно участие. Това заменя стария формат, който през 2018 бе с три отделни групови фази преди полуфинали и финал, което улесни феновете за проследяване на турнира.

Всички групи:

Група А: (Катовице) - Пуерто Рико, Сърбия, Тунис, Украйна

Група В: (Любляна) – Бразилия, Куба, Япония, Катар

Група С: (Катовице) – Полша, България, Мексико, САЩ

Група D: (Любляна) - Словения, Камерун, Германия, Франция

Група Е: (Любляна) – Канада, Китай, Италия, Турция

Група F: (Любляна) – Аржентина, Египет, Иран, Нидерландия

Марица се точи за 10-а поредна титла

Пловдивчанки срещат ЦСКА на финала

ЦСКА води с 12:5 срещу Левски във финалите

Преди финалния плейоф за титлата

Тони Зетова: Искам да се борим със силните

Положително беше желанието за игра на всички момичета, обяви селекционерът

Легендарен разпределител спря с волейбола

Надявам се бъдещето да ми е свързано с Нефтохимик, каза Иван Станев

България се класира за финалите на Евро 2024 по волейбол за жени до 18 години

Oтлично представяне на нашите момичета

Левски е на финал в родното първенство по волейбол след 10 години пауза

"Сините" елиминираха шамиона Нефтохимик

Цецо Соколов с 18 точки при успех на Динамо М

Тимът на българина изравни резултата в полуфиналната серия в Русия

Младите волейболистки с втора чиста победа на Европейските квалификации

Остава само крачка до класирането

ЦСКА ще спори за титлата в НВЛ

"Армейците" ще играят на първи финал в шампионата от 2018 година насам

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки