Още един олимпиец на път да изгори с допинг

Първият олимпийски шампион в историята на Бахрейн, лекоатлетът Рашид Рамзи, който отнесе златното отличие на 1500 метра в Пекин е на път да стане четвъртият първенец от лятната Олимпиада, който ще изгори заради употреба на допинг

Още един олимпиец на път да изгори с допинг

Първият олимпийски шампион в историята на Бахрейн, лекоатлетът Рашид Рамзи, който отнесе златното отличие на 1500 метра в Пекин е на път да стане четвъртият първенец от лятната Олимпиада, който ще изгори заради употреба на допинг.


Леката атлетика е на път да се превърне в една от най-съмнителните дисциплини, след като за пореден път тя застана в центъра Олимпийски допинг скандал. Рамзи и още трима атлети, от общо половин дузина, бяха набелязани за измамници от Световната антидопингова агенция.

Основна роля в разкриването на хитреците изненадващо се оказал наглед неуловимият и от най-съвременните методи препарат – CERA, подобрена форма на еритропоетина. Средството подобрява физическата издръжливост на организма, чрез драстично увеличаване в производството на червени кръвни клетки.

В началото на годината антидопинговата комисия на Международния олимпийски комитет откри начин да засече наличието на забранените стимуланти. 948 теста от Пекин бяха върнати за повторна проверка, в много от които бе търсено наличие на CERA.
Шест от тях се оказаха положителни. Една дойде от състезател по вдигане на тежести, две от колоезденето (включително и на сребърен медалист) и три от състезатели по лека атлетика.

До този момент четирима медалиста изгоряха с отличията си от Пекин, а Рамзи е на път да се превърне в петият.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки