Има ли топла плевенска връзка между Руди Гела и световна софтуерна компания?

Нови скандални разкрития

Повече от денонощие цяла България се пита коя е компанията облажила с милионен договор за ненужен продукт на гърба на бюджета в последните министерски мигове на Руди Гела.

Защитената с търговска тайна скандална сделка бе описана косвено от новия министър Весела Лечева като „НСБ ЕАД не поддържа спедиторска и складова синхронизация и няма необходимост от подобен продукт, който е подходящ за използване от големи компании с десетки хиляди абонати и потребители, както и за мащабни производства. Това е изключително скъпоструващ продукт.”. Какъв може да е този изключително скъпоструващ продукт, който поддържа спедиторска и складова синхронизация и е подходящ за използване от големи компании с десетки хиляди абонати и потребители, както и за мащабни производства?

Запознати с портфолиото на големите софтуерни компании и с потайностите на плевенските приятелски кръгове откриват интересни взаимовръзки и съвпадения.

Цитираният от министър Лечева заемащ длъжността председател на Съвета на директорите на НСБ ЕАД към онзи момент и едновременно изпълняващ функцията секретар-протоколчик на Съвета на директорите Владислав Божиков е съгражданин на Гела, инсталиран от последния през март тази година в ръководството на държавното дружество, без преди това да е имал какъвто и да било опит както в спорта, така и в управлението на държавни предприятия и активи. Същият Божиков изглежда едновременно е ръководил заседанието, записвал е какво се случва на него и накрая е прибрал протоколите незнайно в кое чекмедже щом и до момента те не са нито предадени на новото ръководство, нито намерени от него. Интересно е дали той е написал и ръкописните платежни, с които някой е тичал да преведе въпросния милион – да не би случайно електронното банкиране да закъса и ръководството да бъде сменено преди парите да тръгнат нанякъде.

Председателят-директор-секретар-протоколчик Божиков е дългогодишен приятел с друг плевенчанин. Младият и амбициозен Здравко Пешаков изненадващо се издигна до позицията управляващ директор за България на SAP – една от най-големите софтуерни компании в света. Така той стана един от най-младите управляващи директори в региона. Издигането му до високата позиция бе обявено на 01 август тази година – денят в който Руди е подписал споменатият милионен договор в предпоследния ден на своето кратко, но скандално министерстване.

Запознати твърдят, че дългогодишната дружба на Владислав Божиков и Здравко Пешаков е довела до чудесни бизнес отношения и с Радомир Миланов – деклариран като един от действителните крайни собственици на САП България, който договори стратегическото й партньорство с А1преди 2 години с шефа на мобилния оператор Александър Димитров.

Още от Институции

Ето и подробностите:

Никола Бакалов получи отличието „Банкер на годината“ 2022

Въпросите без отговор около скандала със софтуера са твърде много

Вижте подробности

Пластиките ще могат да бъдат изцяло преработвани

Форматът на турнира напълно дублира този на Мондиала в Катар

"Никога не сме имали по-жалък и долен човек за министър"

Отличието бе връчено по повод 70-тата годишнина от основаването БФХГ

Вижте подробности

Актуално

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки