Вики Томова е на финал в Будапеща!

Тя ще се завърне със сигурност в топ 100

Вики Томова е на финал в Будапеща!

Първата ракета на България Виктория Томова се класира за финала на турнира на клей от сериите УTA 125 в унгарската столица Будапеща с награден фонд 115 хиляди долара. Томова победи Осеан Доден с 4:6, 6:3, 4:1 и отказване на французойката заради контузия. 

Софиянката навакса ранен пробив пасив, а при 4:3 гейма поведе с 40:0 при подаването на съперничката, но пропусна трите последователни брейкбола, а след това от 40:40 Доден взе 10 от следващите 12 разигравания, с което и първия сет. Томова започна силно втората част и дръпна с 4:1, след което без проблеми запази преднината си, за да изравни резултата.

Българката стартира решаващата трета част с брейк, а при 2:0 тя пропусна още шест възможности за нов пробив, но го направи малко по-късно за 4:1, след което Доден реши да прекрати участието си в срещата заради физически проблем. 

С победата днес Томова си осигури 6454 евро и 95 точки за световната ранглиста, в която заема 109-ата позиция в момента. Така тя си гарантира завръщане в топ 100 и рекордно класиране на 93-ото място в света през следващата седмица, а в мача за най-значимата титла в кариерата си досега софиянката ще играе срещу квалификантката Тамара Корпач (Германия).

Корпач, 118-а в класацията на WТА, е спечелила всичките си четири мача срещу Томова досега, а последната им среща е именно в Будапеща през 2018 година, когато германката побеждава с 6:4, 6:3 в квалификациите.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки