Цанко Цветанов: Левски си има „бащица“ (ВИДЕО)

„Не всичко при нас е цветя и рози“, призна помощник-треньорът на „сините“

Цанко Цветанов: Левски си има „бащица“ (ВИДЕО)

Помощник-треньорът на Левски Цанко Цветанов говори за победата в дербито над ЦСКА с 2:0.

Бронзовият медалист от САЩ 94 даде интервю за предаването „Код Спорт“ по RING, в което сподели за работата си със Станимир Стоилов и целите пред сините.

Г-н Цветанов, защо Левски спечели дербито с ЦСКА?
–              Защото бяхме по-добрият отбор. Невинаги това става, но за радост това се случи в дербито. Заслужено спечелихме.

Участвали сте в много дербита срещу червените като футболист и треньор. Какво видяхте от скамейката в последния сблъсък?
–              От първата минута Левски излезе, за да играе футбол и да спечели мача, докато ЦСКА, както беше в последните им мачове, чакаше противника да сбърка. Това беше разликата за мен между двата отбора. Мисля, че и по-рано можехме да решим мача, но в крайна сметка по-добрият тим заслужено спечели.

В последните две дербита Левски доминира над ЦСКА. Толкова ли са силни сините или червените са далеч от познатата форма?
–              На този етап, както и Стоилов го каза, трудно някой отбор може да ни надиграе. В началото, когато започнахме не бяхме на нивото на ЦСКА и Лудогорец. Имаха по-добро игрово поведение. Мисля, че сега Левски качи нивото си и може да играе като равен с равен, а дори и да е по-добър от водещите ни отбори.

Как си обяснявате загуба от Локомотив София – победа над ЦСКА, елиминиране на ПАОК – отпадане от Хамрун Спартанс?
–              Това са грешки на растежа. Постигнахме много добри неща, но за съжаление все още не сме този уверен отбор, който да може да контролира всички мачове по 90 минути. Отпадането от Хамрун Спартанс беше нещастно, докато срещу Локо София може би подходихме малко по-лежерно. Левски все още не е отбор, който да може да подхожда така. Футболното щастие също не бе на наша страна. Рядко ще ме чуете да казвам това, но и съдийството в мача с Локомотив не бе на необходимото ниво.

Феновете очакват втора Синя приказка. Кога може да се повтори тя?
–              Хубаво е, че феновете очакват това. Тогава отборът бе на много по-високо ниво. Когато започнахме преди година Левски имаше много повече проблеми и може би ще трябва малко време и търпение. Мога да заявя, че нашият тим играе всеки мач за победа, смело, агресивно и дава максимума от възможностите си. Ако продължаваме да работим по този начин и футболистите продължат да се развиват, надявам се скоро време да изживеем втора Синя приказка. Но кога, не мога да кажа.

Какво искат треньорите от футболистите на Левски?
–              Искат да се раздават във всеки мач. Мисля, че те го правят. Просто да развият качествата, които имат. Факт е, че ние сме най-младият отбор в първенството и поради тази причина, ще има лъкатушене. Въпросът е да се стараят във всеки мач и тренировка да стават по-добри и да достигнат до максимума на своето развитие.

Ще могат ли сините да се борят за титлата или отново ще видим познат шампион?
–              Казвам, че ще се борим за титлата, но дали ще има познат шампион, ще разберем на пролет.

Дълги години работите със Станимир Стоилов. Защо той е толкова успешен?
–              Защото е почтен и честен към футбола. А има и достатъчно знания. Има уменията да ги приложи на терена. Отново ще кажа, честен е с футболистите и им показва грешките. Прави ги по-добри.

Какво научихте от него през тези години?
–              Много неща са. Но като негов помощник не мога да ги разкрия (смее се).

Връщаме ви в годините назад. Какво заварихте в Астана? Какво оставихте след това?
–              Както всички държава на Изток от Берлинската стена, имаха голям мерак. Отборът имаше потенциал с местни футболисти, също с добри качества. Обаче бяха потискани или недоразкрити. Намерихме тим, който можеше да постигне нещо повече стига да се намери правилния човек, който да натисне правилните бутони. За наша радост футболистите повярваха на това, което правим. Бавно и сигурно постигнахме успехи, които казахстанския футбол сигурно дълги години няма да постига. Астана стана за първи път шампион в историята си. За първи път казахстански отбор участва в групите на Шампионска лига и игра четвъртфинал в Лига Европа. Постигнахме добри неща и благодарение на помощта на местните хора.

Какво ви каза Мъри Стоилов, когато прие отново да застане начело на Левски?
–              Тогава беше неприятен момент в моя личен живот. Звънна ми и каза: „Цанко, няма как трябва да помогнем и да станем треньори!“ Това беше разговорът. Колебание от моя страна не е имало. Аз съм част от неговия екип и докато съм с него, приемам предизвикателствата заедно с него.

Винаги ли сте гледали със Стоилов в една посока?
–              Явно е така, щом съм останал в екипа му толкова дълго време.

Подредена ли е вече къщата на сините?
–              Не, защото трябва време. Всички по-хубави неща се случват по-бавно. Това, че постигаме добри спортни резултати и всичко е позитивно, не означава, че в Левски всичко е цветя и рози.

Кои са бодлите?
–              Финансовите проблеми. Липсата на възможности да намерим още по-добри играчи и да направим отбора по-качествен. Хубавите моменти и съм го казвал на футболистите е, че в момента е привилегия да се играе в Левски. Единственото място в България, където има атмосфера за футбол.

Колко време гледате даден футболист, за да прецените дали той пасва на схемата на Левски?
–              Решаващата дума има Стоилов. Понякога трябва много малко време, за да видиш един футболист, че е достатъчно добър. Въпросът е дали можеш да си го позволиш. По света има достатъчно такива играчи.

Какви футболисти ще привлечете през зимата?
–              По медиите се публикуват много неща. Седем бразилци няма как да акостират, защото имаме лимит от пет чужденци извън ЕС. При всички положения ще има играчи, които ще дойдат, но бройката няма да е голяма. Няма нужда от голямо текучество, когато искаш да изграждаш нещо. Хубаво е, когато идват нови и да се разделиш с тези, които не се представят добре.

Какво са феновете на Левски за вас?
–              Нали в България се говори за модела на управление „Бащица“. Мога да кажа, че Левски си има също такъв. Това са феновете, които ни издържат и подкрепят. Благодаря на всички левскари за любовта към отбора.

България U15 с реми срещу Косово

Две дузпи и 1:1 в контрола, играна в Прищина

Етър съобщи имената на още звезди за юбилея

Вижте кои ще участват в празника по случай 100 години футбол във Велико Търново

Разкритие: БФС помага на Етър

Централата ще финансира поставянето на осветление на новия тренировъчен

Козирката на „Армията“ вече е в историята (ВИДЕО)

Вижте подробности

Левски обяви програмата си до дербито

Вижте какво съобщиха „сините“

Двама основни футболисти се връщат в строя на Локо (Сф)

Валентин Николов и Мики Орачев подновиха тренировки

Официално: Кабаков ще свири Вечното дерби

Вижте всички съдийски назначения за първия плейофен кръг

Официално: Глобиха Пирин и Хебър с по 2 бона

Вижте всички решения на Дисципа

Крумовград с контрапозиция: До персоната с изявен статут...

"Недоумяваме каква е тази драма заради желанието ни да играем по-близо“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки