Катар официално отговори на протеста на датските национали

Вижте изявлението на Върховния комитет

Върховният комитет на Катар публикува официално изявление в отговор на протеста на националния отбор на Дания по футбол.

Датските играчи ще носят изчистени екипи по време на Световното първенство, с които ще протестира срещу погазването на човешките права в страната. Титулярните фланелки ще бъдат изцяло червени, а резервните - черни, като и на двете марката Hummel и емблемата на федерацията се сливат с екипа.

"Цветът на траура", пишат от Hummel в пост в Инстаграм с фланелките на датчаните.

Домакините на Мондиала отговориха с остро изявление.

"Откакто спечели правото да организира Световното първенство по футбол, Върховният комитет работи усърдно заедно с правителството на Катар, за да гарантира, че този турнир ще осигури трайно социално наследство. Поради тази причина ние оспорваме твърдението на Hummel, че Световното първенство е струвало живота на хиляди хора. Освен това, ние с цялото си сърце отхвърляме омаловажаването на нашия истински ангажимент за защита на здравето и безопасността на 30 хиляди работници, които построиха стадионите за Мондиала и другите инфраструктурни обекти", се казва в изявлението.

"Същият ангажимент сега е в сила за 150 хиляди работници в различните сектори за турнира и 40 хиляди работници в хотелиерството. Тежестта винаги трябва да бъде на държавите да правят повече за защита на правата на хората по целия свят, включително и в Дания. Работата на Върховния комитет е призната от множество организации в международната общност за правата на човека като модел, който е ускорил прогреса и е подобрил живота на хората", добавят организаторите.

"Реформите в Катар са признати от Международната организация на труда и от Международната конфедерация на профсъюзите за еталон в региона. Както всяка страна, напредъкът по тези въпроси е пътуване без край и Катар е ангажиран с това пътуване. Настояваме Футболната асоциация на Дания да предаде точно резултатите от подробната комуникация и работа с Върховния комитет и да гарантира, че това е съобщено правилно на техните партньори в Hummel", пише в официалното изявление.

Още от Световен футбол

8888.bg със специални бонуси за Световното първенство по футбол

Здравословното състояние на бразилската легенда се „подобрява прогресивно“

Няма друг кандидат за домакин

Вижте подробности

Вижте подробности

Мениджърът на Лийдс е основен кандидат да наследи Диего Алонсо

Бразилската легенда успокои феновете си

Бразилецът не реагира на химиотерапията, която му е била прилагана

"Винаги е приятно да получава човек такива положителни съобщения, както аз в момента"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки