Почина основателят на "Ред бул"

Дитрих Матешиц си отиде от този свят на 78 години

Почина основателят на "Ред бул"

Австрийският милиардер Дитрих Матешиц, основател на компанията за енергийни напитки "Ред бул", почина на 78-годишна възраст. Това съобщи късно снощи неговата фирма, цитирана от АПА.

Роденият в Щирия основател, който изгради глобална компания около енергийната напитка, издъхна след кратка и тежка борба с рака. Матешиц е смятан за най-богатия австриец и се прочу не на последно място заради спонсорските си дейности в спортния сектор.

"В тези моменти скръбта измества всички останали чувства. Но скоро скръбта ще отстъпи място на благодарността за това, което той промени и направи възможно за толкова много хора", се казва в съобщение на "Ред бул", което първоначално бе изпратено до всички служители. "Задачата и отговорността на всички нас е да продължим делото на неговия живот в неговия дух."

Матешиц е лицето на австрийско-тайландския конгломерат, продал по негови данни близо 10 милиарда кенчета от кофеиново-тауриновата напитка в 172 страни миналата година, отбеляза Асошиейтед прес.

Той не само помогна енергийната напитка да стане популярна по целия свят, но също така изгради спортна медийна, имотна и гастрономическа империя около бранда. С нарастващия успех на "Ред бул" той увеличи значително инвестициите си в спорта. Матешиц беше собственик на тима от Формула 1 "Ред бул", а също така на футболни и хокейни отбори и имаше договори със стотици атлети от различни спортове.

Матешиц и тайландският инвеститор Чалео Йоовидхия основават компанията през 1984 г., след като Матешиц признава потенциала на създадена от тайландеца енергийна напитка да се продава в Запада. Матешиц работи в продължение на три години върху формулата, преди модифицираната напитка да бъде пусната на пазара в родната му Австрия през 1987 г. под новото си име и с логото с двата червени бика.

Сабаленка преодоля бившия си приятел и си хвана грък

Беларуската тенисистка е с ново гадже

Левски почете Гунди без Сираков и Боримиров (ВИДЕО)

Представителният тим, деца от школата, служители, фенове и ветерани уважиха легендата

Левски за Гунди: Безсмъртието на великите се кодира в паметта на поколенията

"Георги Аспарухов е явление, надхърлящо футбола"

Огромна трагедия за бивш шампион в UFC

Франсис Нгану загуби 18-месечният си син

Везенков изненада студенти на НСА

Звездата на Сакраменто Никс се срещна с ректора проф. Красимир Петков

Сабаленка в центъра на любовен триъгълник

Вижте подробности

Десетки хиляди тифози на Интер празнуваха Скудетото

Факли и фойерверки осветиха нощното небе над площад Дуомо

Благо Георгиев: Никога не съм искал пост в Левски (ВИДЕО)

Бившият национал говори открито за личния си живот

Рускиня показа пищни форми след здрави тренировки във фитнеса

Вижте подробности

Актуално


ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки