Франция е първият осминафиналист на Мондиал 2022 (ВИДЕО)

Мбапе блесна с 2 гола за 2:1 над Дания

Франция е първият осминафиналист на Мондиал 2022 (ВИДЕО)

Въпреки непрестанните проблеми с контузени футболисти, националният отбор на Франция първи си осигури участие в осминафиналите на Мондиал 2022.

Килиан Мбапе вкара и двата гола при успеха над Дания с 2:1, за да прати „петлите“ в следващата фаза на Световното първенство по футбол в Катар.

Той се разписа и при победата над Австралия с 4:1 на старта, така че вече има 14 гола и 6 асистенции в последните си 12 мача за представителния тим.

Звездата на ПСЖ откри резултата днес в 61-ата минута, но само 7 по-късно Андреас Кристенсен изравни. В 86-ата обаче отново Мбапе успя да прати топката в мрежата и така да донесе много радост на Франция.

Дания от своя страна остана с 1 точка в актива си след нулевото равенство с Тунис в първия си двубой, така че ще трябва задължително да победи Австралия в последния, за да не отпадне в групите.

Първото положение пред една от двете врати бе за Франция. В 10-ата минута при бърза атака Тео Ернандес центрира топката отляво, Адриен Рабио свали с глава към Оливие Жиру, който обаче не успя да я намери добре от чиста позиция. Малко по-късно завърналият се в тима на "петлите" след контузия Рафаел Варан скочи най-високо при корнер и стреля с глава, но топката бе избита пред вратата от датски защитник.

В 15-ата минута активният Дембеле центрира отдясно, а Жиру нанесе неточен удар с глава. В средата на първата част Антоан Гризман изведе чудесно с външен фалц Килиан Мбапе, който бе на път да изскочи сам срещу вратаря, но Андреас Кристенсен го фаулира отзад и получи жълт картон.

Веднага след това Дембеле пак центрира отдясно, а Рабио стреля с глава в далечния ъгъл, но вратарят Каспер Шмайхел изби топката. След половин час игра Мбапе преодоля с лекота двама датчани отляво и центрара на далечната греда, където Жюл Кунде нанесе удар, а Хойберг от Дания го блокира пред голлинията. След това Шмайхел спаси с крак и удар на Гризман.

В 36-ата минута Дания направи бърза контраатака, като Корнелиус нанесе тежък удар отдясно покрай вратата. В 40-ата минута Килиан Мбапе стреля над вратата. В 56-ата минута на мача Килиан Мбапе направи пробив от центъра, който завърши с удар с левия крак, който бе париран от Шмайхел в корнер. В 59-ата минута Чуамени от "петлите" изведе Гризман, който си спря топката на гърди и изскочи сам срещу вратаря, но стреля от въздуха над вратата.

В 61-вата минута Франция най-после успя да открие резултата и да материализира превъзходството си. Килиан Мбапе и Тео Ернандес направиха двойно подаване и звездата на Пари Сен Жермен стреля без забавяне между двама датски защитника, като Шмайхел не видя добре топката, която се озова зад гърба му - 1:0. Това бе гол №30 за Мбапе за националния тим.

Дания много бързо стигна до равенство. При заучено положение при изпълнение на ъглов удар Кристиан Ериксен центрира, Йоаким Андерсен отклони топката с глава на задна греда, където Андреас Кристенсен изпревари Рабио и с глава я заби мощно под напречната греда.

В 73-ата минута датчаните имаха възможност да направят пълен обрат, но ударът на Йеспер Линдстрьом бе спасен от Лорис. Пет минути по-късно след корнер на Гризман Чуамени плонжира с глава а насочи топката във вратата, но тя срещна рамото на Меле и излезе в корнер. При следващия корнер Кунде направи пропуск, а след това Адриен Рабио бе напът да вкара красив гол с акробатичен удар, но топката профуча над напречната греда.

Дания отговори с пропуск на резервата Мартин Брайтуейт. В 86-ата минута отново Франция излезе напред в резултата. При атака на резервата Коман отдясно, той върна към Гризман, който центрира остро и Мбапе връхлетя върху топката на задна греда, като я вкара в мрежата с тяло.
В последните минута Мбапе имаше възможност и за хеттрик, но не успя да отбележи за трети път.

Така или иначе обаче той вече има 31 гола в 62 мача с националния отбор, който се класира предсрочно и преди всички останали за осминафиналите, макар да не може да разчита на играчи като Карим Бензема, Нголо Канте, Пол Погба и още куп други футболисти.

Франция – Дания 2:1
1:0 Мбапе (61)
1:1 Кристенсен (68)
2:1 Мбапе (86)

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Франция: Лорис, Тео Ернандес, Упамекано, Варан, Кунде, Чуамени, Рабио, Гризман, Дембеле, Мбапе, Жиру;

Дания: Шмайхел, А. Кристенсен, Нелсон, Андерсен, Меле, Р. Кристенсен, Хьойберг, Ериксен, Линдстрьом, Корнелиус, Дамсгаард;

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки