Не всичко е футбол в сблъсъците Уелс – Англия и Иран – САЩ

Един британски и един политически сблъсък в група В

Не всичко е футбол в сблъсъците Уелс – Англия и Иран – САЩ

Отборът на Уелс се нуждае от задължителна победа срещу Англия в британското дерби от група В на Мондиал 2022, за да запази шансовете си за класиране на 1/8-финалите в турнира. От своя страна пък „трите лъва” ще търсят успеха, за да си гарантират първото място в групата и евентуално по-лесен съперник в следващата фаза.

Освен победата обаче, „драконите” ще имат нужда и от доза късмет. Гарет Бейл и компания трябва да се надяват другия двубой в групата между отброите на Иран и САЩ да завърши при равенство. В противен случай, Уелс ще има нужда от много изразителна победа, за да си гарантира място на осминафиналите.

Така че иранците могат да поднесат изненадата и да продължат напред с едно реми или победа в другия сблъсък. Той е обвързан и политически, тъй като в навечерието на мача американската пресслужба премахна герба от знамето на Иран, макар в последствие селекционерът да се извини за постъпката и да се оправда, че никой от щаба му не е бил информиран за тези действия.

Сега обаче САЩ трябва да търси задължителна победа на стадион „Ал Тумама“, ако иска да продължи напред. Иран от своя страна е в най-добра позиция за атака на второто място в групата. Тимът започна Мондиала с тежко поражение с 2:6 от Англия, а треньорът бе бесен. Карлош Кейрош обвини тормоза и политическия натиск, които са отвлекли вниманието на неговия състав, критикуван в родината си, че не дава гласност за смъртта на протестиращи, макар че преди старта футболистите не пяха химна в знак на протест.

Сега обаче някои иранци обвиняват отбора, че подкрепя властта, след като преди самото Световно имаше призиви Иран да бъде изваден от турнира като наказателна акция срещу управлението в Ислямската република. Но иранците се справиха с Уелс с 2:0 с два късни гола във втората си среща, за да стигнат до решителен мач със САЩ за участие в следващата фаза.

Крайното класиране в група В на Мондиала ще стане ясно след края на двете срещи, които започват в 21:00 часа.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки