Хокеистка е спортист №1 на Канада

Вижте и останалите финалисти тук:

Състезателката по хокей на лед Мари-Филип Пулен беше избрана за спортист номер 1 на Канада за 2022 година, съобщи АП.

31-годишната Пулен, която е капитан на националния отбор, изведе "Кленовите листа" до олимпийската титла в Пекин през февруари, а в последствие и до златото на световното първенство в Дания през септември.

Тя беше знаменосец на Канада на церемонията за откриването на Зимните игри в китайската столица заедно със състезателя по шорттрек Шарл Амлен. 

Пулен стана първата хокеистка, която получава престижната награда "Северна звезда" за най-добър спортист на Канада за годината.

"Трудно е да се опише емоцията. Не знаех, че съм първата жена от хокея на лед, която печели. Това е голяма чест. Надявам се, че няма да остана единствената, а след мен ще има и още", коментира нападателката.

В гласуването, организирано по традиция от вестник "Торонто Стар", участваха спортни журналисти от цяла Канада. Сред финалистите попаднаха тенисистът Феликс Оже-Алиасим, състезателката по голф Бруук Хендерсън, плувкинята Самър Макинтош, ски бегачът Брайън Макийвър и носителят на Купа "Стенли" в Националната хокейна лига с Колорадо Кейл Макар.    

Класацията датира от 1936 година, като общо 14 пъти на номер 1 е избиран състезател по хокей на лед, което го прави най-успешния спорт в допитването.  Именно легендата на хокея Уейн Грецки е рекордьор с 4 трофея от канадската анкета през 1982, 1983, 1985 и 1989 година.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки