Невиждано: Деветима българи на Australian Open

Вижте подробности

Невиждано: Деветима българи на Australian Open

Историческо и рекордно българско участие ще има на първия за 2023 година турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия. България ще бъде представена от девет тенисисти.

При мъжете Григор Димитров ще започне директно от основната схема. От квалификациите пък ще стартират Димитър Кузманов и Адриан Андреев.

При жените Виктория Томова ще започне от основната схема.

Междувременно пет българчета ще участват в турнира за юноши и девойки.

При юношите ще бъдем представени от шампионите от „Ориндж Боул“ – Илиян Радулов и Адрияно Дженев. Илиян Радулов ще бъде поставен под №2, а Адриано Дженев също ще започне от основната схема.

При девойките Йоана Константинова се класира за основната схема, а Росица Денчева и Елизара Янева ще стартират от квалификациите.

Това е пореден голям успех за тениса в България, отчитат от БФТ.

През миналата година Иван Иванов, Илиян Радулов и Адрияно Дженев станаха шампиони на „Ориндж Боул“. Националите за Купа „Дейвис“ постигнаха две страхотни победи срещу Парагвай и Южна Африка и се класираха за исторически плейоф срещу Нова Зеландия за влизане Световна група I. Освен това България има трима тенисисти в топ 200 на световната ранглиста за мъже.

Жените също изпълниха своята цел като запазиха мястото си в групата за „Били Джийн Кинг къп“. Виктория Томова пък започва годината в топ 90 на световната ранглиста за жени.

Девойките до 18 г. постигнаха уникален успех със спечелването на Европейската отборна титла.

Юношите до 14 г. се класираха на седмо място на световното първенство и трети на европейското. Трябва да отбележим и много доброто представяне на почти всичките ни детско-юношески отбори на Европейските първенства. Девойките до 16 г. са шести в Европа. Илиян Радулов при юношите до 18 г. и Йоана Константинова до 16 г. стигнаха до четвъртфиналите на Европейските лични първенства.

Денислава Глушкова спечели титлата на турнира за жени в Санта Марина с награден фонд от 25 хиляди долара.

5 българчета започват 2003 г. в топ 100 на световните ранглисти при юношите и девойките до 18 г. Това са Илиян Радулов и Адрияно Дженев при юношите и 15-годишните Йоана Константинова, Росица Денчева и Елизара Янева при девойките.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки