Иван Василев: Ако забранят реклама на букмейкъри, веднага хвърлям кърпата

Вижте мнението на собственика на Локо (Сф)

Иван Василев: Ако забранят реклама на букмейкъри, веднага хвърлям кърпата

Собственикът на Локомотив (София) Иван Василев говори по всички актуални въпроси около клуба.

- Г-н Василев, вие сте човек, който си дава парите за спорт и в частност за футбол. Издържате отбор от елита, детско-юношеска школа... Как държавата ви стимулира да го правите?

- По никакъв начин не помага. Държавата е абдикирала тотално от спорта. Дори мога да кажа, че ставаме свидетели на прецедент - аз и такива като мен помагаме на държавата. Инвестирам в един държавен обект, какъвто е стадион "Локомотив". Изтеглих кредит, за да поставя осветление. И това е личен кредит, за да не натоварвам клуба. Ремонти, терен, бетон... всичко. Аз това го правя на място, което е на държавата. Защо не ми дадоха тези 600 хиляди? Един ден, когато си тръгна, не мога да си го взема. Нито бетона, нито мрамора, нито плочките или лампите ще си ги занеса вкъщи.

А помощ няма отникъде. Инвестирам лични средства, защото Локомотив е в сърцето ми. Помага ми Веско Стоянов и една трета от бюджета идва от генералния спонсор, а сега искат да сътворят едно безумие, което като отблъсне фирмите, които рекламират в спорта, ще стане страшно. Това ще е пагубно за голяма част от клубовете, но и не само за футбола... Баскетбол, волейбол, индивидуални спортове... Всички те са подпомагани и зависими от помощта на тези компании... Нека не се търси начин за записване на актив, без да се познава проблемът. Той не е в лицензираните компании. Погледнете Англия, Испания, Португалия... По цял свят това са основните рекламодатели и партньори. Ние ще откриваме топлата вода ли? Проблемът е в нелицензираните. С тях трябва да се борят.

- Може ли да предположите какво ще стане с българския футбол, а защо не и с българския спорт, ако се наложи забрана за реклама на букмейкърските компании?

- Директно ви казвам - хвърлям кърпата на момента. Само от школата близо 500 деца и треньори остават на улицата. Без тяхната помощ ние сме обречени. Това са единствените фирми, които ни помагат. Къде са другите български компании? Знаете, че ние сме ситуирани в промишлен район. Няма врата, на която да не съм почукал, но никъде не отвориха. Защо от БДЖ не дадоха една топка за децата? Крайно време е да се разбере, че спортът и културата са от огромно значение за една държава, а у нас никой не им обръща внимание.

- От комисията по спорта поискаха ли среща с вас - хората, които инвестирате във футбола? Попитаха ли ви за мнението ви?

- Обадиха се. Казаха, че това няма как да стане. Надявам се да са прави и този законопроект въобще да не бъде внесен. Излизат с някакви оправдания, че го правят за децата. Глупости! Нима там, където играят нашите юноши, има надписи на генералния спонсор или пък на техните екипи сме сложили логото му? Знаете ли, че всичко е оформено документално и ние нямаме право да участваме в игрите на компанията. Ако разберат, че залагаме, и веднага всичко приключва - споразуменията се анулират. Като толкова мислят за децата, нека да кажат с какво помогнаха за нашите школи. Какво им дадоха?

Отчисленията от тотализатора къде отиват? При нас няма, защото сме професионални клубове. Отиват на някакви места, където не е сигурно, че развиват дейност. Ние, софийските отбори, сме най-ощетени. Общината не е помогнала на никой с нищо. Вижте какво става в Пловдив. По други градове общините помагат - с терени, със стадион, с поддръжка... При нас нищо.

- Предполагам сте си направил равносметка за изминалата 2022-ра. Какво не успяхте да свършите през нея и си го поставихте като цел за 2023-та?

- Не успяхме да направим много неща. Липсваше ни опит. Учим се в движение. Година и половина бяхме без генерален спонсор, а в началото след завръщането в елита ни беше много трудно. Постепенно започнахме да канализираме нещата. Завърнахме се в "Надежда", стабилизирахме представянето и сега целта е да надграждаме.

- Как посрещнахте празниците - имаше ли напрежение дали ще се наложи да търсите нов треньор?

- Нов треньор не съм търсил, но не беше приятно. Станислав Генчев е много коректен човек и веднага ми се обади да ми каже, че от Ботев (Пловдив) са се свързали с него. Това не беше коректно - първо мен трябваше да питат. Той има договор. Но, минало-заминало.

- Защо позволихте на Симеон Славчев да си тръгне. С какво успя да го спечели четвъртодивизионен полски отбор?

- Ние имахме уговорка. Мъжка дума. Дойде и ми показа оферта от Лехия (Гданск). За мен ръкостискането е по-силно и важно от подпис на хартия. Казах му, че няма да му правя пречки. Ние помогнахме на него да излезе от дупката, в която бе изпаднал, а той помогна на нас, защото е много позитивно момче на и извън терена. След това ми каза, че от четвърта дивизия на Полша са му предложили много по-добри условия. Не съм гледал цифри, но щом той така е преценил...

- Окончателно ли отхвърлихте офертата за Красимир Милошев от Нидерландия?

- Да, същия ден. Преди това с мен се свързаха мениджъри и ми казаха, че има такова предложение, и аз им дадох разрешение за преговори. След това получихме официална оферта със съвсем различни и занижени параметри за клуба, а само тяхната комисиона оставаше същата. На момента прекратих преговорите. Аз няма да го подарявам, а и той разбра. Знае, че ако продължава с добрите игри, през лятото ще дойде по-добро предложение.

- И като сме на тема трансфери - Диас в Мексико?

- Чакаме. Ще видим. Уж от този отбор трябвало да продадат някакъв защитник за 5 милиона и да вземат Диас. Срокът, който съм им дал, изтича в края на месеца.

- Подписахте с гамбийски национал, вратар и защитник - колко нови да чакаме още в Локо София?

- Търсим още един централен бранител, който да може да играе с ляв крак, защото с десен имаме четирима. Но не е на всяка цена. Все пак, ако намерим такъв, то ще опитаме да го привлечем. От вратар имахме нужда, за да имаме конкуренция. Сашо Любенов е прекрасен вратар, но и самият той ще вдигне още нивото, ако е налице реална, сериозна конкуренция.

- Гледайки класирането, как ви звучи сега 7-о място, бараж, Европа...

- Много добре, но нека не забравяме, че през пролетта ще е много по-трудно. Сега всички ще се хвърлят, ще почнат да броят точки... За съжаление ние изпуснахме такива в спечелени мачове. За този манталитет и израстване говорех преди малко. Ние правехме силен мач, а след това вирвахме носовете и се дънехме. Загубихме 8 точки, които сега щяха да ни пращат близо до тройката.

- Купата - цел или бонус ще е за Локо (София)?

- По-скоро бонус. Сега се изправяме срещу един много стойностен отбор, какъвто е Славия. Надявам се да стане хубав сблъсък и ще видим. Мечтите са безплатни, а апетитът идва с яденето. Ние ще се борим докрай и на двата фронта.

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Илиан Илиев: Очаквам Черно море да остане в тройката

Вижте подробности

Селекционерът на България U20: Очаква ни интересно Европейско

"Трябва да играем максимално добре и във всяка среща да надграждаме", заяви Мирослав Живков

Дудова: Една стъпка съм по-близо до олимпийското злато

Вижте какво още каза българската боркиня

Сестри Стоеви искат медал от Европейското по бадминтон

Бадминтонистките продължават да преследват олимпийска квота

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки