Арина Сабаленка спечели Откритото първенство на Австралия по тенис (ВИДЕО)

Ето и подробностите

Арина Сабаленка спечели Откритото първенство на Австралия по тенис (ВИДЕО)

Арина Сабаленка (Беларус) спечели титлата при жените от Откритото първенство на Австралия по тенис. Сабаленка победи на финала Елена Рибакина (Казахстан) след обрат с 4:6, 6:3, 6:4. Двубоят на „Род Лейвър Арина“ продължи два часа и 29 минути и предложи страхотно зрелище за публиката.

Това е първи трофей от Големия шлем за родината в Минск 24-годишна тенисистка, спечелен при първия й финал на подобно ниво. Тя ще се изкачи до второто място при следващото обновяване на световната ранглиста при жените. Досега най-добрият й резултат беше достигане до полуфинал на Уимбълдън (2021) и Откритото първенство на САЩ (2021, 2022), а в Австралия беше стигнала само до четвъртия кръг преди тазгодишната надпревара.

Сабаленка остава непобедена през 2023-а и удължи перфектната си серия на 11-0, като на финала загуби едва първи сет на турнира и от началото на годината. Тя пласира 17 аса, преодоля 7 двойни грешки и направи 51 печеливши удара срещу Рибакина, ставайки първата тенисистка, която печели титлата на сингъл, състезавайки се под неутрален флаг заради войната в Украйна.

Шампионката от Уимбълдън през 2022-а Елена Рибакина не успя да добави втора титла при втория си финал в последните три турнира от Шлема. Представителката на Казахстан спечели първия сет с 6:4 след като осъществи пробив в третия гейм и поведе с 2:1. Арина Сабаленка върна пробива и изравни за 4:4, но веднага допусна нов пробив след двойна грешка и впоследствие загуби сета.

Петата поставена при жените поведе с 3:1 след пробив в четвъртия гейм от втората част, взе аванс от три гейма и затвори сета при 6:3, за да изравни резултата.

Третият сет бе изпълнен с напрежение и бе решен с един пробив, който Сабаленка направи за преднина от 4:3. Тя направи двойна грешка при първия си мачбол и пропиля още два, преди да спечели при четвъртата си възможност с 6:4 срещу 23-годишната Рибакина.

Томова на 81-о място в световната ранглиста

Вижте новата класация при дамите и българките в нея

Гришо загуби позиция в ранглистата, но остана в топ 10

Вижте класацията при мъжете и българите в нея

Ива Иванова триумфира с титлата на сингъл на турнир от категория J200 на ITF в Истър

Иванова спечели титлата с пет поредни победи и само един загубен сет

Алкарас се отказа от Барселона, заради контузия

Испанецът няма да защити титлата си от миналия сезон

Трети триумф за Циципас в Монте Карло

Гръкът вече е седми в света след успех над Рууд

Станаха ясни участничките във финалните на Били Джийн Кинг къп

Вижте кои са те

Вижте кой ще е първият съперник на Надал при завръщането му на корта

Ето подробности

Рууд лиши Джокович от финал в Монте Карло (ВИДЕО)

Норвежецът ще спори с Циципас за трофея в княжеството

Сензация! Циципас шокира Синер и е първият финалист в Монте Карло (ВИДЕО)

Гръцкият тенисист спечели трисетова битка

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки